x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Templul lui Solomon

Templul lui Solomon

de Sebastian S. Eduard    |    29 Feb 2008   •   00:00

Editura Rao vine cu o lucrare de excepţie: “Templul lui Solomon”, volum bine documentat, cu peste două sute de ilustraţii.

Editura Rao vine cu o lucrare de excepţie: “Templul lui Solomon”, volum bine documentat, cu peste două sute de ilustraţii.

 

Vreme de mai bine de trei mii de ani, Templul lui So­lomon a fost o sursă de fascina­ţie şi centrul unei profunde de­vo­ţiuni spirituale. De la an­tece­den­tele ei din epoca bron­zului, concentrate în alta­rul portabil al tri­burilor no­ma­de, de-a lungul a nenumărate per­mu­­taţii în iu­daism, creş­ti­nism şi is­la­mism, ideea care a stat la ba­za ridicării Templului lui So­lo­mon – un loc al comuniunii dintre Dumnezeu şi om – a căpătat nes­­fâr­şite adeziuni.

 

ISTORIE. Clă­­­direa sfân­tă a fost distrusă de mai multe ori, ultima dată de romani în anul 70 d.Hr., dar marea biserică Sfânta Sofia din Istanbul, Domul Stâncii din Ierusalim, cartierul gene­ral al Templierilor, precum şi numeroase catedrale medievale au fost concepute ca re-creări simbolice ale templului ori­ginal al lui Solomon. Magicienii Evului Mediu au încercat să ţină în frâu, prin practici vrăjitoreşti, demonii despre care se credea că ar fi construit templul, iar mistici de toate credinţele au avut viziuni ale unui templu ceresc aidoma celui de pe pământ, un loc unde secretele divine puteau fi dezvăluite omenirii.

 

INSPIRAŢIE. “Templul lui So­lomon: mit şi istorie” se bazează pe texte sfinte şi scrieri mistice, pe opere de artă şi de arhitectură, pe reconstrucţii moderne şi fotografii pentru a pune în lumină multitudinea de modalităţi prin care templul şi pă­mântul sacru pe care a fost înălţat au inspirat umanitatea de-a lungul se­colelor. Autorii folosesc atât surse livreşti, cât şi “mituri” contemporane speculative.

×
Subiecte în articol: carte templul