Seductia timpului a fascinat-o pe Margareta Paslaru inca de la 24 de ani. "Obsesia mea a rodit o trilogie", mi-a marturisit unica Margareta-cantatoare. Despre ce trilogie sa fie vorba?! In 1967, a compus (muzica si text) "Ceasul vrajitor", apoi "Timpul" ¬ in 1970, iar in 1980 a creat "Eu si Timpul", pe versuri de Virgil Carianopol.
A sosit timpul ca Margareta Paslaru sa lanseze un minidocumentar al experientelor traite, pe care l-a inzestrat cu titlul: "Eu si Timpul. Viata, vocatie, viziune" (volum editat de Curtea Veche Publishing).
Timpul intalnirii cu publicul va fi exact luni, 7 mai, la ceasurile optsprezece si jumatate ale serii. Locul ursit lansarii: Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu).
In "Eu si Timpul. Viata, vocatie, viziune", autoarea reuseste sa suprinda cinematografic si sa redea cu sensibilitate momente reprezentative din viata si cariera sa, impletite inseparabil prin intensitatea trairilor, prin colegii deosebiti, dar mai ales prin determinarea ce a caracterizat-o intotdeauna. Cititorii vor fi bucurosi sa descopere in cartea autobiografica 100 de ilustratii din arhiva personala, multe dintre ele prezentate publicului in premiera.
Fotografia aleasa pentru a ilustra acest material, menit sa anunte aparitia volumului in cauza, a fost denumita de protagonista foarte simplu: "Trei Margarete". Iata povestea celor doua (busturi) Margarete, urmand ca pe cea de-a treia sa o deslusiti citind cartea biografica.
"Bunicul meu, sculptorul Ion Dimitriu Barlad, a creat valoroase monumente vizibile in
tara; la Barlad o strada ii poarta numele. Cum se obisnuia in cercurile artistice, bunicul invita - in atelierul in care am crescut - diferiti colegi. In anii ’50 eram rugata sa pozez pentru ei, fie «copil la plaja - nud» cu mingea sau cu lopatica, fie cap de expresie. La sesiunile de lucru m-a remarcat sculptorul Corneliu Medrea. Revazandu-ma la 19 ani pe micul ecran m-a invitat sa-i pozez. Din cate am aflat, bustul «Margareta» facea parte din colectia Muzeului Corneliu Medrea. Dupa moartea artistului, muzeul s-a inchis. Speram ca opera lui sa nu aiba soarta lucrarilor bunicului meu, care au fost instrainate, altele multiplicate fara scrupule si vandute pe la diferite licitatii. Din sute de machete si lucrari, mi-a ramas doar un bust de la el, care ma infatiseaza la varsta de 5 ani.
Cautand ani si ani bustul semnat de Medrea, Dr. Florin Rotaru ¬ directorul general al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti – m-a sfatuit sa incerc si la Palatul Sutu ¬ Muzeul Municipiului Bucuresti. La scurta vreme, directorul muzeului, amabilul domn Ionita, si echipa sa m-au anuntat ca bustul a fost localizat. Le multumesc inca o data pentru efortul depus. Momentul regasirii (foto) a fost captat de Lucian Nastase. Cunoscand faptul ca cedez drepturile cartii in contul Premiului Anual pentru «originalitate interpretativa» acordat tinerilor inzestrati, a oferit imaginea, benevol".
Ce ravisanta e Margareta, cea de 69 de ani, printre celelalte doua, de la 5, respectiv 19 ani! Dupa cum aceasta fotografie sta drept marturie, Margareta Paslaru, cea fascinata de seductia timpului, a reusit sa seduca timpul. O performanta care merita sa fie cuprinsa intre copertele unei carti care va infrunta timpul.
Pentru lansarea din seara cu numar magic ¬ 7 (mai) ¬, Margareta Paslaru va interpreta, in acompaniamentul muzicianului Calin Grigoriu, o compozitie proprie. Nu va dezvaluim ce se va intampla intru totul, fiindca Margareta Paslaru "mai are o leaca de mister"!
Va spunem totusi ca, daca veti veni la lansare, veti fi intampinati cu expozitia "Portrete de familie", care va ofera o mostra din atmosfera descrisa in carte. De asemenea, Margareta Paslaru va inmana premiul "pentru originalitate interpretativa" unei tinere de viitor, continuand traditia inceputa la Festivalul Mamaia, in 2010. Intrarea este libera, iar cartea se vinde cu autograf!
"Timpul meu ingaduie, timpul imi apartine numai mie", spunea Dostoievski in "Idiotul". Am intrebat-o pe scriitoarea Margareta Paslaru daca e valabil acest lucru si pentru ea. Raspunsul: "Timpul meu este daruit artei muzicale, spre bucuria melomanilor". E timpul sa ne bucuram!