x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Traume în urma războiului

Traume în urma războiului

de George Arion    |    12 Apr 2009   •   00:00
Traume în urma războiului

Cărţile pe care le semnează Patricia Cornwell sunt derutante. Nu ştii cu exactitate care e proporţia între ficţiune şi realitate...



În "Cartea morţilor" o reîntâlnim pe uimitoarea Kay Scarpetta, patolog criminalist. Împreună cu Benton Wesley, psiholog criminalist, şi Ottorino Poma - un medic legist italian -, ea investighează moartea tenismanei Drew Martin, ucisă în Cetatea eternă şi mutilată cu sălbăticie. Celebra campioană de numai 16 ani a fost, mai întâi, strangulată, apoi i s-a tăiat fesa dreaptă, i s-au scos ochii. Orbitele i-au fost umplute cu nisip, pleoapele i s-au închis şi i s-au lipit cu superglue. Fără îndoială, opera unui dement. Dar crima comisă la Roma îşi are sorgintea în altă parte. Autorul ei este un fost combatant în războiul din Irak, care şi-a pierdut minţile după ce o bombă i-a aruncat în aer maşina în care se afla. Prietenului său rănit grav în urma exploziei i-a tras un glonte în cap pentru a-i curma chinurile. De altfel, acesta e şi mobilul fărădelegilor sale - dorinţa de a-şi scuti semenii de suferinţe.

PORTRETE. Căutarea lui continuă pe teritoriul american, unde Scarpetta are un cabinet de medicină legală. Se mai comit şi alte crime, care indică prezenţa în împrejurimi a unui ucigaş în serie. Descoperirea adevărului e anevoioasă şi îndelungată. Timpul care trece îi îngăduie însă scriitoarei să contureze cu fermitate portretele personajelor sale, numeroase şi de o varietate remarcabilă, plasate în medii diverse.

Multe dintre paginile romanului aduc aminte de fascinantele documentare de pe Discovery, în care specialişti excelent informaţi explică în detaliu mijloacele folosite astăzi în prinderea asasinilor. Ce diferenţă între Hercule Poirot, căruia îi era destul să-şi pună la lucru "micile celule cenuşii" şi îi şi prindea pe făptaşi, şi detectivul din zilele noastre, la dispoziţia căruia se află o aparatură complexă pentru depistarea şi prelevarea probelor, analiza ADN-ului, amprentelor, fibrelor găsite pe trupurile celor ucişi şi a multor altor indicii. Iat-o, de pildă, pe Scarpetta la lucru: "Din dulapuri şi de prin sertare scoate recipiente din porţelan, hârtie, pahare din plastic, şervete de hârtie, tampoane de vată sterile, plicuri, argilă plastică, apă distilată, o sticlă cu gun blue (o soluţie de dioxid de seleniu care face ca suprafeţele metalice să capete o culoare albastru-închis, aproape negru), o sticlă cu RTX (tetroxid de ruteniu), tuburi cu superglue şi o tigăiţă din aluminiu. La un aparat de fotografiat montat pe un suport de masă, Scarpetta ataşează o lentilă macro şi un declanşator la distanţă".

În lumea violentă în care trăim, criminalii îşi ascund faptele cu o iscusinţă din ce în ce mai mare. Pentru a-i demasca, e nevoie de mijloace tot mai sofisticate. Până şi studierea rănilor pe care le fac contribuie la descifrarea modului lor de a gândi.

DULCELE FIOR... Complexă şi bizară, această naraţiune de o duritate indiscutabilă provoacă fiori la lectură. Suntem noi tot mai apţi pentru a rezista la încercări dificile? În opinia autoarei, se pare că nu. În împrejurări excepţionale - cum e războiul -, minţile unor oameni traumatizaţi pot uşor să o ia razna. Alţii se pierd din pricina tracasărilor specifice civilizaţiei moderne. În astfel de condiţii, orice devine posibil. Chiar şi una sau mai multe crime: "Bărbatul îşi cufundă mâinile în apă, iar răceala apei îi muşcă degetele. Mâinile lui înşfacă gleznele fetei şi o ridică. O ţine în sus, de picioarele reci şi bronzate, cu labele lor reci şi albe şi-i simte groaza în muşchii care i se încordează panicaţi, din cauza strânsorii cu care i-a încătuşat gleznele reci... O ţine aşa puţin mai mult decât data trecută, iar ea se zbate, se contorsionează şi dă din mâini cu violenţă...".

"În jargonul medicinei legale, «Cartea morţilor» este registrul de morgă. Pentru noi, o morbidă trecere în revistă a celor decedaţi. Pentru Kay Scarpetta însă, aceste pagini funebre sunt întrebări care aşteaptă răspuns. Un thriller medico-legal de primă mână"
Barnes&Noble

Cunună de premii
Patricia Cornwell s-a născut la 9 iunie 1956 în Miami, Florida. A absolvit Davidson College în 1979 şi a început să lucreze pentru Charlotte Observer, ca realizatoare a paginii de investigaţii ale poliţiei, pentru care a primit Premiul Asociaţiei de Presă din Carolina de Nord. Conduce un departament important în cadrul Academiei Naţionale de Criminalistică, SUA. Seria de romane în care personajul principal este Kay Scarpetta s-a bucurat de un mare succes, fiind încununată cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.

×
Subiecte în articol: scena crimei