x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Tudor Chirilă: "E important să pot spune poveşti"

Tudor Chirilă: "E important să pot spune poveşti"

19 Noi 2012   •   13:15
Tudor Chirilă: "E important să pot spune poveşti"
Sursa foto: Karina Knapek
Scriitor de profesie nu a devenit încă. A avut doar ocazia să scrie, devenind astfel scriitorul unor texte, publicate pe blog şi adunate într-o carte

Duminică, 25 noiembrie, la ora 15:00, la standul Polirom de la Târgul Gaudeamus, Tudor Chirilă îşi lansează prima carte. Volumul se numeşte "Exerciţii de echilibru" şi cuprinde texte care au fost publicate în ultimii 5 ani de blogging. Sunt fragmente de proză, poezii, eseuri, pamflete, file de jurnal. Temele sunt diverse, dar predomină iubirea şi libertatea, subiecte care se regăsesc în aproape toate versurile lui Tudor Chirilă din piesele Vama şi Vama Veche. Cartea e editată de Polirom şi are aproape 400 de pagini. Începând de joi, 22 noiembrie, "Exerciţii de echilibru" va fi de găsit în târg, la preţul de 25 lei, iar în librăriile din Bucureşti – la preţul de 29,95 lei.

Jurnalul Naţional: De ce ai simţit nevoia să tipăreşti pe hârtie ceea ce oricum circulă pe internet? Scopul a fost atins. Şi oricum tirajul cărţii nu va egala numărul accesărilor de pe net.

Tudor Chirilă: Cred că textele selectate se simt mai bine într-o carte. Sunt convins că nu există vreun cititor atât de fanatic încât să fi parcurs tot blogul. Luate împreună textele vorbesc despre o perioadă, despre o viziune, se compune un tot. Dincolo de asta, există public numeros care nu stă pe bloguri, dar citeşte cărţi. Cartea îţi dă un sentiment că ai realizat cu adevărat ceva. Blogul are un aer efemer. Azi ai scris, mâine textele coboară undeva în josul paginii. Poimâine ele sunt arhivă.

În ce constă echilibrul... "Exerciţiilor de echilibru"?

Mă refer la un soi de echilibru în raport cu mine însumi şi cu viaţa exterioară. Blogul m-a ajutat mult în relaţia cu mine.

Titlul ţipă nevoia acută de salvare a identităţii? Ce-i cu atâta nevoie de identitate?

Salvarea identităţii sună uşor alarmant. Pe de altă parte, identitatea e consecinţa unei călătorii către interior pe care e posibil să nu o termini vreodată. Dar e necesar să te îmbarci. Povestirile, poezia, textele mele sunt doar o etapă din viaţa mea. Mi se pare important să ştii mai multe mâine decât azi, aşa că am hotărât să mă exprim şi altfel. "Exerciţii de echilibru" e unul dintre biletele călătoriei către mine, deşi în cartea asta nu am scris mult despre mine.

Care generaţie crezi că va cumpăra cartea? Generaţia ta, a părinţilor tăi sau a celor care deja vin din urmă?

E greu de spus. Cred şi sper că va fi o carte cumpărată de generaţia mea şi de cei mai tineri care se raportează la mine prin prisma Vama. Eu vizez şi un public care nu ştie prea multe despre mine şi care să mă descopere prin această carte.

Eşti autorul unei cărţi. Te consideri scriitor? Cine crezi că validează calitatea de scriitor?

Scriitor de profesie nu am devenit încă. Am avut ocazia să scriu şi sunt scriitorul unor texte adunate într-o carte. Profesiile mele sunt: actoria şi muzica. Cred că scriitor te fac cititorii cărţii tale.

Scrisul este pentru tine pasiune sau viciu?


Scrisul este o altă formă de expresie. Pentru mine e important să pot spune poveşti. Ca actor, muzician, scriitor vreau să pot spune poveşti. Mi se pare o formă de responsabilitate care te maturizează şi te face mai înţelept.

"Bărbaţii uită mereu de tandreţe şi protecţie. Uită pentru că sunt suficienţi, învingători, virili şi lipsiţi de nuanţe. Până şi orgasmul e lipsit de nuanţe la bărbaţi. Nici măcar nu îl putem mima"

"Citiţi. Citiţi mult. Citiţi tot ce va pică în mână. Nu-i mai ascultaţi doar pe profesori. Citiţi orice, fără discernământ. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, căutaţi-vă între voi. Vedeţi care citiţi aceleaşi lucruri şi înhăitaţi-vă. Numai în haită de oameni deştepţi o să reuşiţi"
(fragmente din "Exerciţii de echilibru")


×