POLIROM ● "Grimus"
Un nou eveniment editorial la Editura Polirom: a apărut un nou volum
semnat Salman Rushdie. După "Ruşinea", "Copii din miez de noapte" sau
"Versetele satanice" urmează "Grimus".
POLIROM ● "Grimus"
Un nou eveniment editorial la Editura Polirom: a apărut un nou volum semnat Salman Rushdie. După "Ruşinea", "Copii din miez de noapte" sau "Versetele satanice" urmează "Grimus".
Romanul de debut al lui Rushdie, "Grimus" (1975), prezintă povestea lui Vultur-în-Zbor, un amerindian devenit nemuritor, care – după secole întregi de peregrinări prin lume – ajunge într-un loc misterios numit insula Calf, unde speră să găsească o cale de a îmbătrîni. O carte bogată în referinţe culturale, Grimus este, în acelaşi timp, o aventură iniţiatică plină de personaje stranii şi trăsnite, înzestrată cu farmecul basmelor clasice. La nivel formal, textul se prezintă ca un dialog neîntrerupt şi adeseori ironic cu autori celebri şi opere fundamentale ale literaturii universale, printre care se numără "Divina Comedie", "Hamlet", "Furtuna", "Robinson Crusoe", "Muntele vrăjit", dar şi faimosul poem "Graiul păsărilor".
CRONICI. "Grimus este unul dintre acele romane despre care se spune că sînt prea bune pentru a fi descrise drept fantastice, deşi înfăţişează alte universuri, lumi paralele, creaturi fabuloase... O carte care merită citită şi recitită: inteligentă, amuzantă, cu un mesaj profund şi, mai presus de orice, de o valoare literara indiscutabilă", scrie Los Angeles Times, în timp ce Financial Times crede că volumul este "O combinaţie de fantezie şi basm, trecut şi viitor, antic şi contemporan... Grimus este o alternativă la existenţa pe care o cunoaştem şi la societatea în care trăim, un roman cutremurător şi emoţionant."
BIO. Salman Rushdie s-a născut la Bombay în 1947. La vîrsta de treisprezece ani pleacă în Anglia, unde va studia istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. După absolvire se mută la Karachi, în Pakistan. După care se întoarce în Anglia, unde îşi construieşte o carieră de scriitor profesionist. Debutează în 1975 cu "Grimus", dar romanul care l-a impus în lumea literară a fost "Copiii din miez de noapte" (1981: Booker Prize, in 1981, şi The Booker of Bookers, in 1993). Au urmat "Rusinea" (1983: Prix du Meilleur Livre Etranger, nominalizare la Booker Prize în 1984), "Versetele satanice" (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini.
Citește pe Antena3.ro