x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte What’s cookin’, doc?

What’s cookin’, doc?

21 Sep 2012   •   21:00
What’s cookin’, doc?

"Ce i-a spus Einstein bucatarului sau' este un volum aparut la Humanitas care isi propune sa explice, pe intelesul tuturor, fenomenele fizico-chimice din oala cu sarmale.

De ce mancarea rumenita devine aurie? Ce ne-a lasat mostenire soacra lui Cristofor Columb? De unde provine sarea de mare? Ce trebuie sa punem in apa in care fierbem pastele? De ce untul european e mai gustos decat cel american? Ce inseamna saturat sau nesaturat? Care e deosebirea dintre grasime si acizii grasi? Cum ne dam seama care scoici sunt bune? Cat alcool mai ramane de fapt in mancarea gatita cu vin? Care e cea mai rapida metoda de a dezgheta alimentele congelate? Apa calda chiar ingheata mai repede decat apa rece? Cum actioneaza cofeina? Consumul de bauturi carbogazoase contribuie la cresterea efectului de sera? Cum sunt facute tigaile antiaderente? Se poate gati doar cu unde magnetice si lumina?

In bucataria profesorului Robert L. Wolke, doctor in chimie, ingredientele si ustensilele sunt de fapt aparatura de laborator. Omul de stiinta pasionat, desigur, de principiile chimice care stau la baza gatitului – dar si de preparatele rezultate – le explica intr-un limbaj accesibil, condimentat cu glume, avand grija sa dezoseze sfaturile sau metodele babesti si sa inlature glazura de mister de pe etichetele si instructiunile de folosire cu care ne confruntam zilnic

Autorul
Robert L. Wolke este profesor de chimie la Universitatea din Pittsburgh si a semnat, mai bine de un deceniu, pana in 2007, rubrica "Food 101" din cotidianul The Washington Post. Este unul dintre cei mai iubiti autori de carti de popularizare a stiintei, distins cu Premiul Societatii Americane de Chimie in 2005 si Premiul James T. Grady – James H. Stack pentru aducerea chimiei in atentia publicului larg. Volumul de fata este o carte in care explicatiile stiintifice sunt dublate de retete delicioase propuse de sotia autorului, Marlene Parrish.

×