x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură CINÉ-CONCERT LA SALA RADIO: coloană sonoră interpretată live la orgă!

CINÉ-CONCERT LA SALA RADIO: coloană sonoră interpretată live la orgă!

de ​​​​​​​Magdalena Popa Buluc876    |    07 Iun 2023   •   23:15
CINÉ-CONCERT LA SALA RADIO:  coloană sonoră interpretată live la orgă!

Festivalul Internațional de Orgă „Cantus Ecclesiae”, ajuns la cea de-a 3-a sa ediție, se va desfășura în București în perioada 3 - 25 iunie 2023 și va cuprinde evenimente în care artiștii invitați vor interpreta la 9 orgi situate în capitală.

Sâmbătă, 10 iunie 2023 (de la 19.00), Sala Radio va avea privilegiul de a fi gazda unui frumos ciné-concert: va rula filmul mut „Omul puternic” (1929), în regia lui Henryk Szaro, în timp ce coloana sonoră va fi realizată live prin improvizațiile organistului Karol Mossakowski.

Orga Sălii Radio este cea mai mare din țară şi din sud-estul Europei - 7.600 de tuburi - și a fost construită în Cehia, în 1960. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Polonez.

Karol Mossakowski și-a început studiile de orgă la doar 3 ani, în Polonia, și le-a continuat apoi la Conservatorul din Paris, fiind în prezent organist titular al cunoscutei Catedrale Saint Sulpice din Paris și profesor de improvizație la Școala Superioară de Muzică din San Sebastián (Musikene) - Spania.

Este renumit atât pentru abilitățile sale de interpretare, cât și pentru cele de improvizație. A obținut Premiul I la International Prague Spring Competition și Grand Prix de Chartres. Este artist în rezidență la NOSPR Katowice și a deținut aceeași poziție la Radio France din 2019 până în 2022.

Printre momentele importante recente și viitoare din cariera sa se numără concerte în săli precum Philharmonie de Paris, Radio France, MÜPA Budapesta, Forumul Național de Muzică din Wroclaw, Auditorium din Lyon, Filarmonica din Varșovia, Filarmonica din Moscova, Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, Auditoriumul Național de Muzică din Madrid, BOZAR Bruxelles, Palais Montcalm din Quebec, Konzerthalle din Bamberg, Filarmonica din Dresda, Berlin, Köln, Viena, catedralele din Milano. De asemenea, a susținut concerte cu orchestre precum Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National de France, NFM Wroclaw Philharmonic Orchestra, National Polish Radio Symphony Orchestra, Varșovia Philharmonic Orchestra.

Karol Mossakowski caută să mențină muzica vie datorită improvizației, căreia îi conferă un rol important în recitalurile sale și acordă o mare atenție evenimentelor de acompaniament pentru filmul mut. În 2017, acompaniamentul său pentru filmul „Jeanne d'Arc” - pentru Festivalul Lumière de la Lyon - a fost lansat pe DVD pe Gaumont.

În 2021 a lansat primul său album solo – „Rivages” - cu lucrări de la Bach, Mozart, Mendelssohn și Liszt legate prin improvizații, album realizat sub egida Radio France.

În ipostaza de compozitor se află în rezidență la Festivalul de muzică sacră de la Saint-Malo, pentru care a compus oratoriul „Les Voiles de la Lumière” pentru trei orgi și cor mixt, lucrare care a avut premiera în 2021, precum și „Trois Versets” pentru trei orgi, cu premiera în 2022.

În 2014/15 Karol a fost numit tânăr artist în rezidență la Catedrala St. Louis din New Orleans (SUA).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: CINÉ-CONCERT sala radio