x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Clarinetista Ioana Tomescu și contrabasistul Vlad Rațiu – invitați în Stagiunea de marți seara

Clarinetista Ioana Tomescu și contrabasistul Vlad Rațiu – invitați în Stagiunea de marți seara

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Mai 2023   •   16:15
Clarinetista Ioana Tomescu și contrabasistul Vlad Rațiu – invitați în Stagiunea de marți seara

Recitalurile programate în a doua jumătate a lunii mai, în cadrul Stagiunii de marți seara, vor aduce în prim-plan doi tineri deosebit de talentați: în serile de 23 și 30 mai, ora 19.00,  pe scena sălii mici a Ateneului Român vor evolua clarinetista Ioana Tomescu, alături de pianista Eva Garet, și contrabasistul Vlad Rațiu, ai cărui invitați vor fi Cătălina Bordeanu (pian), Andreea Greluș (vioară), Filip Forna (violă) și Maria-Izabela Ghergu (violoncel).

Ioana Tomescu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, clasa prof. Ovidiu Căplescu, dar se perfecționează și în cadrul unor cursuri de măiestrie susținute de artiști precum Yehuda Gilad, Alessandro Carbonare, Fabio du Casola, Olivier Patey, Paul Meyer, sau Denitsa Laffchieva Are în palmares peste 30 de premii la concursuri naționale și internaționale, dintre care menționăm North International Music Competition (Stockholm 2017), Concorso Internazionale Citta de Massa (2021),

Laszlo Spezzaferri International Music Competition (Verona, 2021, Premiul I absolut) Vienna International Music Competition (2021, Medalia de aur) și Witold Friemann International Clarinet Competition (2022). Tânăra instrumentistă a făcut parte din orchestra Young Concertgebouw (2021). A participat la un stagiu de orchestră  la Concertgebouw și Köln Philarmonie sub bagheta lui Daniel Harding. A concertat alături de mai multe orchestre din țară, iar activitatea camerală include apariții pe scene din România, Polonia și Germania.

În recitalul pe care îl va susține marți, 23 mai, Ioana o va avea ca parteneră pe pianista Eva Garet, elevă a aceluiași Colegiu Național de Muzică „George Enescu”, clasa prof. Mihaela Zamfirescu. Un talent deja elogiat de critica de specialitate, Eva Garet este laureata concursurilor Euregio din Geilenkirchen, Vladimir Krainev din Moscova și a Concursului Internațional de Pian din Ferrol. A concertat cu Jose Trigueros și Orchestra Simfonică din Galicia, la Sala Svetlanov din Moscova alături de Orchestra de Cameră Virtuosi of Moscow condusă de Vladimir Spivakov și recent alături de Orchestra Națională Radio sub bagheta dirijorului Christian Badea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Din Belgia la București - contrabasistul Vlad Rațiu

Șef al partidei de contrabas la Filarmonica din Antwerp, Belgia, Vlad Rațiu a absolvit cursurile de licență la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa prof. Ștefan Thomasz, și masterul la Conservatorul „Prins Claus” din Groningen, Olanda, sub îndrumarea profesorului Sorin Orcinschi. În completarea formării sale, a participat la cursuri susținute de Dorin Marc, Petru Iuga, Cătălin Rotaru, Kostyak Botond și Wolfgang Guettler. Colaborează cu orchestre simfonice și de operă din Belgia, Olanda, Germania și România și abordează, în activitatea camerală, o paletă vastă de stiluri muzicale. Programul recitalului din 30 mai cuprinde lucrări de Giovanni Bottesini,Franz Anton Hoffmeister și Ralph Vaughan Williams.

×