x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Conferința „Rolul lui Iuliu Maniu în istoria României moderne”, la Ambasada României de la Roma

Conferința „Rolul lui Iuliu Maniu în istoria României moderne”, la Ambasada României de la Roma

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Sep 2023   •   08:00
Conferința „Rolul lui Iuliu Maniu în istoria României moderne”, la Ambasada României de la Roma

Accademia di Romania în parteneriat cu Ambasada României în Italia, Fundația „Corneliu Coposu”, Fundația Academia Civică și Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică, organizează un eveniment dedicat Anului Jubiliar Iuliu Maniu (150 de ani de la naștere și 70 de ani de la trecerea sa în eternitate).

Conferința „Rolul lui Iuliu Maniu în istoria României moderne” va avea loc pe 19 septembrie 2023, ora 19.00, la Ambasada României în Italia, Via Nicolo Tartaglia, 36, Roma.

Cuvântul de deschidere va fi ținut de ES doamna Gabriela Dancău, Ambasadoarea României în Italia. Vor participa: Ana Blandiana – Președinte Fundația Academia Civică, Ion-Andrei Gherasim – Președinte executiv Fundația Corneliu Coposu, PS Cristian Crișan – Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș.

Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, Șimleu Silvaniei, Sălaj – 5 februarie 1953, Sighetu Marmației, Maramureș) a fost o personalitate marcantă a politicii românești încă dinainte de Marea Unire și până la venirea la putere a regimului comunist. Ca deputat în Parlamentul de la Budapesta, în 1906, a susținut cu curaj și fermitate cauza românilor transilvăneni și a avut un rol hotărâtor în procesul de pregătire a Unirii, fiind organizator și participant la Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918. Pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind, totodată, și funcția de ministru de interne.

A ocupat de mai multe ori funcția de prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), a fost deputat în mai multe legislaturi și președinte al Partidului Național-Țărănesc. Iuliu Maniu a fost membru de onoare al Academiei Române din 1919.

În urma procesului înscenat în 1947 de către comuniști, a fost judecat pentru „înaltă trădare” și condamnat la închisoare pe viață. Și-a sfârșit zilele ca deținut politic în închisoarea din Sighet. A fost reabilitat în 1998 și recunoscut ca o figură de mare prestigiu politic și de înaltă ținută morală, una dintre marile personalități românești ale secolului XX.

×