x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Conferințele revistei Tribuna, 7  – 11 decembrie 2023

Conferințele revistei Tribuna, 7  – 11 decembrie 2023

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2023   •   08:30
Conferințele revistei Tribuna, 7  – 11 decembrie 2023

În perioada 7 – 11 decembrie 2023, la Hotelul ”Seven” din Cluj-Napoca, vor avea loc manifestările prilejuite de organizarea unei noi ediții a Conferințelor revistei ”Tribuna”, una dintre revistele de elită ale culturii românești, încă de la apariția sa în 1886.

Conferințele ”Tribuna” sunt organizate cu regularitate de managerul revistei, dr. Mircea Arman, care continuă tradiția, propunând cele mai diverse teme de dezbatere. Evenimentul oferă publicului format din oameni de cultură, scriitori și diplomați din mai multe orașe ale țării o serie de conferințe, din domeniile filosofie, economie, literatură și artă, la ediția de anul acesta vedeta fiind filosofia.

În debutul manifestărilor, joi, 7 decembrie 2023 începând cu orele 17, prof. univ. dr. Andrei Marga prezintă volumul ”Școala de la Frankfurt în fața istoriei”, Editura Meteor Press, București, 2023.

Conferințele revistei ”Tribuna” continuă vineri, 8 decembrie 2023 începând cu orele 13, cu discursul dr. Mircea Aman, ”Imaginativul european și explozia tehnologiei”, iar de la orele 17, prof. univ. dr. Nicolae Iuga va prezenta ”Câteva definiții ale Omului în Zarathustra lui Nietzsche”.

Sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la 13:30, Conferințele revistei ”Tribuna” vor continua cu lansările de cărți ale autorilor: Elena Ilash – Patruzeci de inimi bat în piept, Lorand Petho – Colecția Grund, traduceri din limba maghiară, Lorincz P. Gabriela – lasă-mă să fiu, Varga Melinda – douăsprezece scoici, Vasile Mârza – Marea Neagră în viziunea lui Gheorghe I. Brătianu, prezentate de Gabriel Cojocaru și prof. univ. dr. Nicolae Iuga.

De la 15:30, Ciprian Demeter va conferenția pe tema ”Criza generată de conflictul din Orientul Mijlociu și implicațiile sale asupra securității regionale și globale”.

Termenul "palestinieni" a fost "recuperat" de către liderul palestinian Yasser Arafat. În 1948, când evreii care trăiau în regiune au devenit israelieni, utilizarea termenului "palestinian" a încetat. Mai târziu, pentru a indica o origine locală, a fost necesar să se găsească un cuvânt nou. Atât palestinienii, cât și evreii sunt în mare parte imigranți într-o regiune slab populată conform unui recensământ din 1871-1872, care arată că regiunea avea mai puțin de 400.000 de locuitori plus câțiva beduini, prin urmare, niciunul dintre aceste grupuri nu are drepturi superioare asupra pământului în cauză.

De la orele 17:30, Ani Badea va prezenta ”Plasticieni contemporani în Tribuna”.

Duminică, 10 decembrie 2023, în ultima zi a conferințelor de la Cluj-Napoca, lucrările vor continua de la orele 13, cu prezentarea lucrării dr. Ioan Pavel Azap, ”Sergiu Nicolaescu – 10 ani de la moarte”, iar de la orele 17, va fi ”Rondul poeților – Direcția 9”.

”Conferințele Tribuna” din acest an se înscriu cu succes în seria activităților culturale ale revistei, devenite deja tradiție, continuând în direcția stabilită de programul de management al dr. Mircea Arman, aceea de permanentă îmbunătățire a nivelului publicației și, nu în ultimul rând, de promovare a actului cultural.

×