x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură CSV prezintă: Perspective naturale Expoziția studenților rezidenți la Centrul de studii vizuale în 2023

CSV prezintă: Perspective naturale Expoziția studenților rezidenți la Centrul de studii vizuale în 2023

de Magdalena Popa Buluc    |    02 Dec 2023   •   10:00
CSV prezintă: Perspective naturale  Expoziția studenților rezidenți la Centrul de studii vizuale în 2023

Centrul de studii vizuale vă invită luni, 4 decembrie, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției Perspective naturale, un dialog între tineri artiști și percepțiile lor asupra naturii care aduce împreună lucrări ale studenților și masteranzilor UNARTE Ioana Alecu, Alina Bobeică, Felix Grosu, Ana-Maria Ilie, Valentin Leonida, Ioana Mihăilescu, Ioana Nenciu, Denisa Păun, Andreea Ursache, cu participarea studenților Cătălina Bunea, Roxana Colțea, Mirela Dache, Andreea Iordache, Lucreția Maiorescu, Antonia Marin, Rebeca Mănescu, Bianca Mocanu, Mara Naghi, Marta Petrică, Mihaela Popa și Clara Toma (Ciurcă). Curator: Cristian Neagoe.

„Perspectiva naturală” este un concept ambiguu, folosit de Leonardo da Vinci într-unul din jurnalele sale, în contrast cu „perspectiva artificială”, considerată monstruoasă pentru ochiul uman. De-a lungul timpului, oamenii au încercat să reproducă fidel ceea ce pot percepe cu privirea folosind metode științifice, numai că percepția „naturală” s-a dovedit a fi neașteptat de greu de descifrat prin modele geometrice.

Titlul expoziției trimite, așadar, în două direcții, precum două puncte de fugă. Una dintre ele este studiul biologiei ca morfologie infinită și ca vastă sursă de inspirație — rezidenții CSV au acces la aparatură foto-video performantă, microscoape, terarii, insectare, colecții de plante, o vastă bibliotecă cu cărți de mediu și de artă, întâlniri și discuții cu specialiști. A doua direcție este însuși conceptul de perspectivă de-a lungul timpului și felul în care aceasta evoluează pe măsură ce înțelegem lumea tot mai bine — sau mai distorsionat.

„Centrul de studii vizuale și-a deschis porțile în iunie 2022 cu o rezidență a studenților masteranzi la secția Grafică din cadrul UNARTE. Am continuat programul rezidențial și în 2023, extinzându-l și către secția de Pedagogie a aceleiași Universități. Întâlnirile CSV au funcționat pentru studenți ca o reevaluare a studiului artistic prin apropierea de morfologii naturale — fie prin intermediul microscopului, fie prin cercetarea directă a mostrelor pe care le-au colectat în plimbările lor și le-au adus în laboratorul creației oferit de CSV.

UNARTE are două direcții științifice majore pentru cei care se specializează în practica artelor vizuale: perspectiva și anatomia. Ambele științe, mai mult sau mai puțin exacte, sunt de importanță majoră pentru studiul în cadrul CSV, unde punem lucrurile în context și le redăm caracterul holistic. Ne interesează să cunoaștem lumea care ne înconjoară prin date științifice și observație experimentală, prin acumularea de experiență și informație. Am apelat astfel la statistică, ecologie, apicultură, biologie, invitând specialiști precum Eliza Căuia (Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură), Ana-Maria Prelipcean (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice), Doru Panaitescu (fotograf de viață sălbatică) care au oferit prezentări și au discutat cu studenții în cadrul rezidenței CSV”, spune Cătălin Rulea, artist și fondator al Centrului de studii vizuale.

Rezidențele CSV sunt deschise studenților din toate domeniile conexe studiului vizual, de la arhitectură și biologie până la științe politice și literatură sau muzică, propunându-și să îmbogățească experiența celor care trec pragul acestui laborator artistic prin abordări interdisciplinare, cu aplecare predilectă asupra ecologiei și studiului naturii.

Expoziția poate fi vizitată până pe 1 februarie 2024 la Centrul de studii vizuale (str. Măcelari nr. 1, București) și încheie anul expozițional 2023 al CSV. O primă parte a proiectului a fost găzduită în august-septembrie 2022 de Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.

Cu focus pe analiza naturii și culturii ca forme de cunoaștere, CSV (Centrul de studii vizuale) este un artist-run space care își propune să treacă dincolo de aparențe și de simpla reprezentare estetică, adâncindu-se în biologie, istorie naturală, etologie și etică, ecologie și evoluție pentru a sintetiza informația relevantă despre viu prin artă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×