x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură „Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere pornind de la o carte esențială a cinemaului, organizată de Editura UNATC PRESS

„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere pornind de la o carte esențială a cinemaului, organizată de Editura UNATC PRESS

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Apr 2022   •   20:50
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere pornind de la  o carte esențială a cinemaului, organizată de Editura UNATC PRESS

UNATC PRESS, editura Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, organizează la finalul săptămânii viitoare, alături de Editura Polirom, o amplă dezbatere cu tema „Culturi cinematografice contemporane”: vineri, 6 mai, începând cu ora 16.00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77.

Un dialog deschis, cu oameni care iubesc filmul, pornind de la ediția în limba română a volumului Ce este cinematograful?, de André Bazin, co-editare UNATC PRESS și Polirom, coordonată de Andrei Gorzo, critic de film și cadru didactic UNATC. Despre felurile contemporane de a concepe cinemaul, în noul context cultural și tehnologic, pornind de la această carte clasică semnată de cel mai mare critic și teoretician al domeniului, într-un dialog moderat de jurnalistul cultural Matei Martin.

La dezbatere vor fi prezenți cei patru traducători ai volumului din echipa UNATC – Andrei Gorzo, Andrei Rus, Gabriela Filippi, Andreea Chiper –, alături de Liviu Lucaci, rectorul Universității, Oana Boca Stănescu, coordonatoarea UNATC PRESS, și Dan Croitoru, director editorial Polirom.

Proiectul de traducere în limba română a celor patru volume reunite în seria Qu'est-ce que le cinéma? de André Bazin reprezintă un eveniment editorial și un gest de recuperare culturală absolut necesar.  Volumul care stă la baza evenimentului din data de 6 mai reunește primele două titluri ale ediției franceze. Lista traducătorilor prezentului volum este completată de Andreea Rațiu. Celelalte două titluri ale ediției originale vor constitui corpusul unei noi ediții în limba română, publicată de asemenea în coeditare UNATC PRESS și Polirom și traduse de profesioniști din echipa UNATC.

 

André Bazin (1918-1958), teoretician, filosof, umanist, este unul dintre primii cronicari și teoreticieni ai televiziunii și un cartograf al multiplelor transformări ale esteticilor și tehnicilor cinematografice. Co-fondator al revistei Cahiers du cinéma, animator al cinecluburilor, numele lui André Bazin devine sinonim cu gândirea critică a filmului, responsabil pentru ideea actuală de cultură cinematografică, pentru o anumită tradiție a receptării cinefile a filmelor, cel care a făcut din Franța un centru al culturii cinematografice în a doua jumătate a secolului trecut.

 

„Nimeni, înainte de Bazin, nu a explicat atât de clar și de meticulos ce se întâmplă, ce se schimbă dacă un regizor alege să pună în scenă o acțiune într‑un singur cadru sau dacă, dimpotrivă, alege s‑o construiască prin montaj. Înainte de Bazin se făcea puțină analiză de felul ăsta. Scrierile lui Bazin rămân deschizătoare de ochi – puncte de plecare în înțelegerea regiei de film ca o chestiune de alegeri dintre care fiecare produce un efect diferit. Cineaști, critici și apreciatori ai artei filmului au în continuare ce să învețe”, afirmă Andrei Gorzo în prefața cărții.

 

Accesul la dezbatere este liber, pe bază de rezervare în scris printr-un email trimis către editura@unatc.ro. Evenimentul va fi urmat de lansarea proiectului „Insula UNATC”.

 

Editura UNATC PRESS, aflată în acest moment într-un proces de reorganizare, își propune să devină una dintre cele mai importante edituri ale unei universități cu profil artistic din România și unul dintre cele mai îndrăgite branduri în rândul editurilor care publică volume din sfera teatru și artele spectacolului, cinematografie și media. Prin întreaga sa activitate, UNATC PRESS își propune să contribuie la creșterea prestigiului UNATC în țară și în străinătate, ajutând la diseminarea cercetărilor relevante în domeniile specifice.

 

 

 

×