x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Două galerii de artă românești, prezente la Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid cu sprijinul ICR

Două galerii de artă românești, prezente la Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid cu sprijinul ICR

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Mar 2024   •   17:00
Două galerii de artă românești, prezente la Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid cu sprijinul ICR

Galeria IVAN din București și ZINA Gallery din Cluj Napoca vor fi prezente, în perioada 6-10 martie 2024, la Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid, în „Programul general”, respectiv secțiunea „Opening”, cu sprijinul ICR Madrid. ARCO Madrid, unul dintre principalele târguri de artă contemporană ale circuitului internațional, în topul primelor trei târguri cu cei mai mulți vizitatori la nivel mondial, își va deschide porțile în capitala Spaniei, în pavilioanele 7 și 9 ale parcului expozițional IFEMA.

Galeria IVAN va prezenta un solo show cu opere ale artistului Ion Grigorescu, iar Galeria ZINA va prezenta lucrările artistelor Codruța Cernea, Lorena Cocioni și Thea Lazăr.

Galeria Ivan este o galerie de artă contemporană deschisă în București, în 2007, ca o inițiativă privată pe piața de galerii comerciale românești. Galeria prezintă artiști locali și internaționali, fie ei consacrați, precum Geta Brătescu, Paul Neagu, Lia Perjovschi sau Ion Grigorescu, fie tineri sau emergenți precum duo-ul Anca Benera & Arnold Estefan, Andreea Ciobîcă, Cristina David, Ștefan Sava și Iulia Toma. Galeria colaborează cu artiști de origine română care trăiesc și activează în străinătate, precum Bartha Sandor și Mădălina Zaharia.

Înființată în 2020, ZINA Gallery este o instituție de sprijin dedicată producerii, cercetării, expunerii și promovării artei contemporane în Cluj-Napoca. ZINA Gallery prezintă proiectul realizat de către artistele Codruța Cernea, Lorena Cocioni și Thea Lazăr. Reunind medii artistice variate, precum picturile în acrilic și acuarelă ale Codruței Cernea, basoreliefurile și instalațiile din ceramică/metal ale Lorenei Cocioni, cât și instalațiile textile cu elemente brodate ale Theei Lazăr, expoziția este o odă multidimensională despre morfologiile naturii și noi forme ale dorinței în relație cu aceasta.

De asemenea, Institutul Cultural Român de la Madrid prezintă, la sediul său, expoziția de artă contemporană românească „Atinși de mare”, un eveniment artistic special care are loc în contextul celei de-a 43-a ediții a Târgului internațional de artă ARCO Madrid. Expoziția este realizată în colaborare cu WIN Gallery din București, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei și va fi deschisă în perioada 6- 25 martie 2024.

Expoziția va fi oficial inclusă în programele GUEST și COLLECTORS, în secțiunea „More Contemporary Art in Madridˮ a Târgului, și va fi parte a circuitului expozițional conex târgului de artă. Vor fi expuse 40 de lucrări, majoritatea în tehnica ulei pe pânză, semnate de artiștii Daniela Grapa, Marinela Măntescu-Isac (curatoarea expoziției), Laurențiu Midvichi, Marcel Lupșe, Lisandru Neamțu, Flora Răducan, Constantin Pacea, Corneliu Drăgan Târgoviște. Ca artist invitat, Anka Moldovan va prezenta compoziția intitulată „Tierraˮ, o lucrare realizată în ulei și cu ramuri de zmeură (2023), din ultima sa serie „Aquello que irrumpeˮ.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 8 martie 2024, ora 19:00, în prezența curatoarei expoziției, Marinela Măntescu-Isac, a artistei Anka Moldovan și a Irinei Stoenescu, vice-președinte WIN Alliance / Chairlady WIN Gallery.

Atinși de mare este o expoziție cu lucrări de pictură aparținând unor cunoscuți artiști români contemporani ce explorează conotațiile literale și metaforice ale relației dintre apă, pământ și om. Imaginația este un perpetuum mobile al umanității, un exercițiu constant de a vedea și de a prevedea. Ca o sămânță primordială a tuturor lucrurilor bune și rele, înflorește diferit în funcție de caracter și cultură și, distilată în artă, modelează lumi - interioare și exterioare. La WIN Gallery, suntem curatori ai întâlnirilor între imaginații, mereu în căutarea unei licăriri de splendoare. Expoziția Atinși de mare explorează conotațiile literale și metaforice ale relației dintre apă, pământ și om. Pe un continuum de la serenitate și contemplație la intensitatea cromatică și vigoarea vieții de coastă, trecem prin călătorii fantastice către încă- necunoscuturi, lăsând abstracțiuni puternice întipărite în suflet”. - reprezentanții WIN Gallery.

La ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid, vor fi prezente 205 galerii din 36 de țări, care vor expune și vor vinde lucrări din variate discipline artistice: pictură, sculptură, instalații, fotografii, video, new media, desen și gravură. 171 dintre galeriile participante fac parte din Programul General, în timp ce 46 sunt în programele curatoriate. 65% din totalul galeriilor participante sunt din afara Spaniei. Târgul de artă se va desfășura în pavilioanele 7 și 9 ale IFEMA MADRID, dedicând primele trei zile exclusiv profesioniștilor, și vineri, 8 martie 2024, începând cu ora 15:00, își va deschide porțile publicului larg.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×