Astăzi, colindătorii au poposit la conacul boieresc vechi de peste 100 de ani din centrul comunei Pietroșița, la Casa Manolescu, de lângă Primărie, unde au răsunat, timp de două ore, cele mai frumoase cântece tradiționale, dar și bisericești.
Gazdele au oferit, conform tradiției, covrigi, plăcinte, gogoși, fructe și vin fiert, atât colindătorilor, cât și spectatorilor, inclusiv turiștilor veniți din București, Brașov sau Târgoviște.
Mâine, cetele de colindători care au venit inclusiv din Maramureș, Moldova și Bucovina, vor cânta la Moroeni, comună învecinată cu Pietroșița, unde va avea loc cea de-a V-a ediție a Festivalului Colindelor.
Evenimentul de la Moroeni va începe cu o paradă a costumelor populare care se va desfășura între orele 11.00-12.00, pe DN71 Târgoviște-Sinaia. Drumul Național va fi închis pe un sens, pentru a lăsa să treacă cetele de colindători către centrul comunei, unde este amenajată scena festivalului.
După paradă, concertul de colinde va fi deschis de îndrăgitul artist Paul Surugiu (Fuego), acesta fiind reprezentativ pentru muzica laică de Crăciun. Apoi, pe scena festivalului vor urca, pe rând, cetele de colindători din comuna Moisei – județul Maramureș, comuna Borca - județul Neamț, comuna Ilișești - județul Suceava, comuna Vorona – județul Botoșani și colindători locali, într-o atmosferă de sărbătoare care îmbină armonios tradiționalul și contemporaneitatea.
Ideea centrală a festivalului este aceea de a pune laolaltă creațiile folclorice autentice din toate regiunile istorice ale României cu cele religioase, dar și cu cele laice, de autor – pentru că toate tipurile de colind au fost asimilate sărbătorii Nașterii Domnului Iisus.
Toți cei care doresc să participe vor avea intrarea liberă și se vor putea înscrie inclusiv la tombola organizată mâine de Primăria Moroeni.
Zona Pietroșița-Moroeni este perfectă pentru un weekend în natură, înainte de Crăciun, aflându-se la numai 25 de km distanță față de Sinaia, pe DN 71.