Ajuns la cea de a noua ediție, Festivalul Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești revine în 2019 în perioada 21 septembrie – 26 octombrie, cu un bogat program de evenimente cu intrare gratuită care se vor desfășura la Roma în locații de prestigiu.
Dedicat promovării și premierii excelenței tinerilor români de peste hotare, Festivalul Propatria este organizat și promovat de către Asociația culturală româno-italiană Propatria în parteneriat cu Accademia di România in Roma și cu susținerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și a Ambasadei României în Italia.
O nouă ediție care, prin implicarea artiștilor care vor urca pe scenă, va transmite un mesaj important pentru viitorul tinerilor: tinerii merită o planetă curată și sănătoasă, unde să traiască și să studieze, iar la aceasta este datoria noastră, a tuturor, să contribuim. Poluarea planetei se agravează pe zi ce trece și se pare că populația nu acordă interes acestui proces nociv. Convingerea că această problemă este doar a specialiștilor și a forurilor internaționale, este tot atât de eronată, pe cât este de gravă. Ocrotirea planetei este o problemă mondială, și, tocmai de aceea, fiecare om trebuie să-și asume această responsabilitate. De aceea, această ediție a festivalului este dedicată mediului înconjurător, pentru a sensibiliza cât mai multe persoane. Deoarece soluția la problemele de mediu nu poate veni doar de la guvernele țărilor lumii, ci și din micile noastre gesturi cotidiane, de la risipa zilnică care poate fi evitată; pentru că multe gesturi mici fac diferența și trebuie să acționăm acum. Înaintea fiecărui spectacol, vom dedica câteva minute pentru a vorbi despre planeta noastră, vom povesti despre problemele de mediu din România, din Italia și din restul lumii, pentru a atrage atenția asupra dificultăților, dar și asupra și soluțiilor posibile.
Și în acest an, inițiativa a primit importante patronaje istitutionale: Ambasada României în Italia, Senatul Republicii, Camera Deputaților, Consiliul Regional Lazio, Reprezentanța Comisiei Europene în Italia, Municipalitatea Romei - Departamentul pentru Creșterea Culturală.
Parteneriatul tradițional cu Accademia di Romania in Roma, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia, cu Institutul Francez-Centre Saint Louis, dar și noile parteneriate cu cluster-ul EUNIC Roma, Baldrini Produzioni în Italia și HubArt Agency din România, poziționează Festivalul Propatria printre evenimentele importante din panorama culturală internațională.
Pe scena festivalului vor urca invitați de marcă, sub direcția artistică – pentru al treilea an consecutiv – a cunoscutei pianiste Mara Dobrescu (Franța/România), într-un program care unește diferite energii pozitive și care va însoți publicul într-o călătorie fantastică de la muzică la cinema, de la teatru la evenimente cu scop social, totul culminând cu Gala Premiilor de Excelență Propatria 2019.
Evenimentele muzicale au fost așteptate cu nerăbdare în toate edițiile festivalului Propatria, pentru calitatea și diversitatea lor. În această ediție sunt programate momente emoționante, întâlniri cu oaspeți noi, cu personalități artistice care au îmbrățișat misiunea Festivalului încă de la primele sale ediții și continuă să-și aducă o generoasă contribuție, dar și întâlniri cu tineri care au crescut odată cu Festivalul și se recunosc în parcursul acestuia.
Festivalul va debuta în seara zilei de 21 septembrie pe prestigioasa scenă a Conservatorului Santa Cecilia, cu concertul de jazz Teach Me Tonight – de la Blues la Etno-Jazz, concert susținut de renumitul jazzist român de origini armene, Harry Tavitian (pian, voce) alături de Cserey Csaba (percuție) și inclus în proiectul „Europa in Musica” – Stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma.
Harry Tavitian „este cel mai important jazzman român contemporan” (Internațional Herald Tribune / 19 Oct 1990) și se numără, potrivit criticului austriac Richard Schuberth, „printre pianiștii extraordinari care au inițiat și au desăvârșit Noul Jazz Est-European”. Jazzul de avangardă și blues-ul arhaic alternează în creația sa, pătrunsă încă de la debut de un puternic filon etnic.
Duminică, 29 septembrie 2019, ora 19:00, Accademia di Romania in Roma și Asociaţia Culturală Româno-Italiană Propatria din Roma, în colaborare cu Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia” din Roma, organizează concertul pentru două piane „BOURGEOISIE & DEBAUCH”. Concertul va fi susținut de pianiștii Daniel Petrică CIOBANU (România) și Alexandre GADJIEV (Italia) și va avea loc pe scena Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia” din Roma (Via dei Greci 18, Roma). În program piese de: Maurice Ravel și Igor Stravinsky. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
"Un sunet plin și luminos, o poezie imensă pianistică, sensibilitate, o originalitate fără ego copleșitor" (Alain Lompech).
Daniel Petrică Ciobanu a câștigat prima dată recunoașterea internațională în 2017 la Concursul Arthur Rubinstein din Tel Aviv, unde a câștigat atât Premiul II - Medalie de Argint, cât și Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John's Smith Square din Londra, Festivalul Internațional George Enescu din București și a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia. Personalitatea muzicală și tehnica distinctă a lui Ciobanu a condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica din Israel și Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica George Enescu și Orchestra Națională Radio. A început studiul pianului la vârsta de 9 ani la Piatra Neamț, inițial cu Magdolna Cosma și Delia Balan, iar mai târziu cu Mihaela Spiridon și Iulian Arcadi Trofin. A continuat să câștige burse pentru a studia în Scoția cu Graeme McNaught și apoi cu Aaron Shorr și Petras Geniusas, absolvind Conservatorul Regal din Scoția. A absolvit studiile la École Normale de Musique "Alfred Cortot" la Paris cu Marian Rybicki și la Universität der Künste din Berlin cu Pascal Devoyon și Markus Groh.
În cadrul concursului internațional de pian "Maroc Philarmonique" a câștigat "Premiul Publicului" și "Premiul Orchestral", iar câteva luni mai târziu a câștigat Premiul I la concursul "Sheepdrove Piano Competition". Alte premii internaționale recente includ: Premiul I la concursul internațional de pian "BDNES" organizat la Rio de Janeiro (Brazilia), Premiul I și Premiul Special pentru cea mai bună "Sonată clasică" la "Concursul internațional de pian al UNISA" din Pretoria (Africa de Sud). De-a lungul celor 4 ani universitari a avut cursuri de masterat cu Richard Goode, Idil Biret, Philip Fowke, Philip Martin, Pascal Roge, Steven Osbourne, Murray McLachlan, Martino Tirimo, Roy Howat, Petraș Geniusas și Ian Fountain. În acest timp susține numeroase concerte cu orchestre precum: Camerata Israeliană și Orchestra Filarmonică din Israel, Orchestra "Mihail Jora" din Bacău, Orchestra "Cergy Pontoise" din Paris, "Chapelle Musicale de Tournai" Belgia, "Conservatorul Regal din Scoția, Orchestra Philarmonique du Maroc, Orchestra Simfonică din Pretoria, Orquestra Sinfonica do Brasilia și Orchestra Filarmonică KZN.
Recent a susținut concerte la "Aldwell Center" din Ierusalim, "Bronfman Auditorium" din Tel-Aviv, "Centrul Baxter" din Cape Town, "Teatro Municipal" din Rio de Janeiro, Universitatea "Tsinghua" din Beijing, Kasbah Maison Arabe Marrakech, Consulatul Britanic din Los Angeles, Mozarteum din Szalsburg, München Gasteig, Auditorium de Radio France, Teatrul 95 și Salle Cortot din Paris, Fabbrica Fazioli din Sacile, Royal Festival Hall din Londra, Teatro Massimo din Palermo, Ateneul Român din București, Teatrul Municipal din Rio de Janeiro și Sala de Concerte din Taipei. În Scoția a susținut concerte în orașe precum Inverness, Insula Man, Lanark, Musselbrough, Edinburgh și Glasgow.
În 2010 la Conservatorul Regal din Scoția câștigă Premiul I la concursul de pian Elgin Moray și este invitat să evolueze alături de Lang Lang într-o orchestră de 100 de piane (22 mai 2011, la Royal Festival Hall). De asemenea, este selectat de Lang Lang pentru a interpreta, în fața a 3000 de persoane, o piesă solo la alegerea sa.
Pe data de 19 februarie 2014, a fost premiat cu una dintre cele trei burse oferite de Yamaha Music Foundation Europe, după ce a fost selectat printre cei 10 finaliști de la cele mai bune academii și conservatoare de muzică din Marea Britanie, concurs organizat la Academia Regală de Muzică din Londra. Premiul I la Concursul Internațional Bromsgrove, Premiul II la categoria profesională a Concursului Internațional de Pian "Adilia Alieva", împreună cu un premiu special pentru piesă impusă, semifinalist în prestigioasa "Competiție internațională de pian scoțian", Premiul II la Concursul Internațional de Piane al lui Leuze "Andre Dumortier" și Premiul II și Premiul Publicului la concursul internațional de pian Montrond Les Bains din Montrond.
În 2015 a primit Premiul I Grand Prix, Premiul Publicului și Premiul Orchestrei la Morocco Philharmonic International Piano Competition, devenind primul pianist din istoria concursului care a câștigat toate premiile speciale împreună cu votul unanim al juriului pentru Top Prize. De asemenea, a câștigat Premiul I și Premiul Special pentru cea mai bună "Sonată Clasică" la Concursul Internațional de Pian al UNISA din Pretoria (Africa de Sud) și Premiul I la Concursul internațional de pian BNDES de la Rio de Janeiro.
În 2017, Daniel Petrică Ciobanu a înființat "Festivalul de Muzică Neamț" pentru a crea o platformă internațională puternică și proaspătă pentru tinerii artiști. Festivalul, cu durata de o săptămână, se desfășoară în fiecare an în Munții Carpați și include nu numai repertoriu clasic, ci și programe de jazz și proiecte experimentale.
În stagiunea 2019/2020, va evolua de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, în special pentru debutul său cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig și Orchestra Arturo Toscanini din Parma. În acest sezon, va evolua alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Române sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal și va susține numeroase concerte solo, inclusiv un turneu în Japonia și recitalul său de debut de la Festivalul de la Lucerna.
ALEXANDER GADJIEV - expunerea muzicală și cultura Europei Centrale o datorează în primul rând familiei sale, ambii părinți fiind profesori de pian și muzicieni, iar în al doilea rând, Goriţiei - orașul său de origine - o răscruce naturală de popoare, culturi și limbi. Acești factori au avut o influență determinantă asupra abilității sale naturale de a absorbi, procesa și reprocesa, după propriul gust, diferite stiluri muzicale și limbi străine.
Încurajat de tatăl său, un renumit profesor rus, Alexander a cântat pentru prima dată cu o orchestră la vârsta de nouă ani și a ținut primul său recital solo la vârsta de zece ani. A absolvit conservatorul la vârsta de șaptesprezece ani, cu cele mai mari note și onoruri. Acest lucru i-a permis să participe la Premio Venezia - un concurs rezervat pentru cei mai buni și talentați tineri din Italia - și să câștige a 30-a ediție a premiului. Numeroasele recitaluri ale Premio Venezia i-au permis să evolueze atât în Italia, cât și în străinătate (Londra, Paris, Madrid, Dublin).
Decembrie 2015 a marcat un punct de cotitură în cariera sa internațională. La cel de-al IX-lea concurs internațional de pian de la Hamamatsu, una dintre cele mai prestigioase competiții de pian din lume, juriul, printre care și Martha Argerich, Akiko Ebi și Serghei Babayan, i-a acordat Premiul I. Performanțele sale au încântat publicul din Hamamatsu, câștigând astfel şi Premiul Publicului. De atunci, Alexander a fost invitat în mod regulat să cânte în Japonia și la principalele festivaluri de pian, printre care: Festivalul Verbier, Festivalul MiTo din Torino, Festivalul Chopin din Duszniki, Festivalul internațional de pian ClaviCologne din Düsseldorf, Festivalul de pian Rafael Orozco din Cordoba, Festivalul de la Ljubljana, Festivalul Bologna, Settimane Musicali pentru Teatrul Olimpico din Vicenza, Festivalul Animato de Paris, Ravenna Musica și Festivalul Kammermusik din Salzburg.
În octombrie 2018, s-a reafirmat la nivel internațional cu victoria la “Monte-Carlo World Piano Masters 2018", un concurs de elită rezervat numai pianiștilor care au câștigat deja numeroase premii internaționale și care are loc odată la fiecare trei ani în renumita Salle Garnier din Monte Carlo. Juriul, prezidat de Phillippe Entremont, i-a acordat Premiul Rainier III, și cu el numeroase concerte în Franța și Europa. Alexander a cântat în unele dintre cele mai importante teatre de operă și săli de concerte (Teatro La Fenice din Veneția, Teatro Regio din Torino, Teatro Alighieri din Ravenna, Kioi Hall și Bunka Kaikan din Tokyo, Sala de Concert Kitara din Sapporo - Osaka, Salle Cortot din Paris, Conservatorul din Moscova, Salt Lake City, Istanbul, Barcelona, Roma, Milano etc.) și cu orchestre celebre, precum Orchestra di Padova e del Veneto, Orchestra Sinfonica del Teatro della Fenice, Virtuosi Italiani, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Filarmonicii din Nagoya, Orchestra Simfonică din Kyoto, Orchestra Simfonică din Praga, Orchestra Filarmonicii Pomeraneze, Orchestra Simfonică din Ierusalim și Orchestra Mitteleuropa. De asemenea, a colaborat cu unii dintre cei mai renumiți dirijori la nivel internațional: Yuri Temirkanov, Marek Pijarowski, Ken Takaseki, Anton Nanut, Tatuya Shimono, Tomomi Nishimoto, Christopher Franklin, Marco Guidarini, Olivier Ochanin, En Shao, Ulrich Windfuhr, Giedre Šlekyte, Gianluca Martinenghi și Tiziano Severini.
A înregistrat pentru Suonare News, ALM Records Japan, în timp ce concertele sale au fost difuzate de Rai Radio3, Rai3, Radio Vaticana, Radio Classica, ORF, RTV Slovenija și Radio Koper. Următorul său CD, intitulat "Fantasmele Literare", va fi lansat în septembrie de către eticheta "ACOUSENCE RECORDS" și va conține lucrări de Schumann și Liszt. În prezent, studiază împreună cu Pavel Gililov la Mozarteum Salzburg și participă la prestigioase masterclasses precum "Eppan Piano Academy" și "Verbier Piano Academy", ambele limitându-se la un număr foarte mic de pianiști selectați din întreaga lume.
După minunata experiență a anului trecut cu prezentarea lungmetrajului Octav, readucem filmul românesc în atenția publicului. În colaborare cu Institute Francaise - Centre Saint Louis și Fundația Sergiu Celibidache, vom avea plăcerea să prezentăm pentru prima dată în Italia, documentarul „Grădina lui Celibidache”, un film de autor realizat de Serge Ioan Celibidachi. Fiul marelui dirijor și compozitor Sergiu Celibidache colectează interviuri, înregistrări de concerte și repetiții și, mai ales, încântătoarele lecții de perfecționare care ne ajută să înțelegem muzica, muzicienii și spectacolele. Grădina este o metaforă pentru viața marelui Sergiu Celibidache, o ilustrație excepțională a generosității și bogăției sale interioare. (26 septembrie)
Proiecția filmului va avea loc în Sala Cinema a “Institut Français – Centre Saint Louis” (Largo Giuseppe Toniolo, 20-22, Roma). Cu această ocazie dirijorul Raffaele Napoli, studentul Maestrului Sergiu Celibidache (între 1981-1990) şi traducătorul filmului în limba italiană, va răspunde publicului într-o sesiune Q/A. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
"Grădina lui Celibidache” este un portret de suflet al renumitului și respectatului dirijor și compozitor de muzică clasică, Sergiu Celibidache. Acest documentar cinematografic ambițios, realizat de fiul Maestrului, îl urmează pe Sergiu Celibidache în turnee și în repetițiile sale cu Filarmonica din München. Principalul obiectiv al echipei de filmare a fost să recreeze universul lui Celibidache pe marele ecran și, deși Sergiu Celibidache obișnuia să evite publicitatea, a fost extrem de disponibil pentru acest film. Documentarul colectează interviuri, înregistrări de concerte și repetiții și, mai ales, încântătoarele lectii de perfectionare care ne ajută să înțelegem muzica, muzicienii și spectacolele. Grădina este o metaforă a vieții sale, o ilustrație excepțională a generozității șia bogăției sufletești a maestrului.
“Am avut șansa să fac această paralelă indispensabilă între muzică și natură. Tatăl meu a creat un câmp cu dealuri și alei dintr-o câmpie plană. Fiecare copac a fost plantat de el, știa istoria fiecărui copac, a fiecărei flori. Grădina a fost a doua sa pasiune după muzică. Cred că trăia o relație reală cu ea. În realitate, el a avut întotdeauna relații sincere, fără ipocrizie, fără mască, fără pretenții. Avea un contact simplu și pur cu natura, la fel ca și cu câinii, avea o legătură directă, le vorbea de parcă ar fi fost umani. El însuși era o persoană simplă și generoasă. Era nebun de bucurie când vedea ploaia care cădea pe câmpie deoarece copacii, iarba, puteau bea și reînvia. Când toată lumea alerga în casă, el era ca un copil fericit, văzând că grădina era hrănită de ploaie. Avea o generozitate nelimitată și avea exact aceeași relație în muzică, adică o implicare totală și o adevărată relație cu fenomenul muzical. Mi s-a părut mult mai liber, mai adevărat în raport cu natura decât cu mulți oameni. Am vrut să surprind în film elemente care arătau această legătură simplă, unică, veridică, fără limite cu natura, deoarece este, pentru mine, cea mai puternică și cea mai relevantă paralelă". (Serge Ioan Celibidachi)
Și, pentru că Festivalul este mai mult decât o întâlnire muzicală, anul acesta propune și două întâlniri de suflet cu teatrul.
„La Strada” este un monolog teatral cu muzică live, în care actorul Marius Bizău își spune propria poveste, o poveste de răscumpărare și autoformare din anii ’80 în România până la sfârșitul anilor ’90 în Italia, de la copilul Silviù până la tânărul Marius, de la un băiețel nefericit și trist la un adult chipeș, bine pregătit, cu o dicție excelentă și un aspect încrezător, șlefuit și trecut prin diverse vicisitudini, până a devenit actorul de succes de astăzi. Text și regie Marius Bizău și Lorenzo Di Matteo, muzică de Daniele Ercoli. Va urma „Una Per Tutte”, spectacol teatral scris și regizat de Gianni Quinto, cu: Serena Zamboni Samura, Vasilica Gavrilaș Burlacu, Roberta Milia, Lucilla Muciaccia, Ștefania Bigari, Federica Calderoni, Anna Rita Mannozzi. Spectacolul tratează teme universale dar în același timp foarte delicate în orice epocă: munca, timpul, maternitatea, boala, dar mai ales prietenia.
Gala Tinerelor Talente și decernarea Premiilor de Excelență Propatria 2019 va fi, ca întotdeauna, punctul cheie al Festivalului. Vor fi premiați tineri români talentați care trăiesc în diaspora, care au obținut rezultate excelente la nivel local, regional, național sau internațional în domeniul muzicii, artelor vizuale, sportului sau altele. Spectacolul va include momente muzicale și artistice prezentate de acești tineri „ambasadori ai României” și festivitatea de premiere. Vor fi prezentate scurte videoclipuri cu momente reprezentative din pregătirea și rezultatele lor. Totodată, vor fi premiate academiile, școlile și cluburile care s-au evidențiat în pregătirea, susținerea și promovarea tinerelor talente românești.
Cu participarea extraordinară a micilor balerine ale „Studioului de balet pentru copii” al Operei Naționale București, care tocmai s-au întors dintr-un turneu în Japonia. Sub îndrumarea prim-balerinei Magdalena Rovinescu, rezultatele Studioului de balet pentru copii s-au reflectat, de-a lungul timpului, în descoperirea de noi nume pe scena dansului românesc și în numeroasele premii și turnee organizate în Elveția, Italia, Germania, Egipt, Marea Britanie, San Marino, China, Franța, Statele Unite ale Americii, India și Japonia. În 2013, Studioul de balet pentru copii a câștigat al II-lea premiu la Cupa Mondială de Dans.
PROGRAM
- 21 septembrie 20019, ora 19:00, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia (Via dei Greci 18, Roma)
Concert de jazz "TEACH ME TONIGHT – DE LA BLUES LA ETNO-JAZZ” -
Harry TAVITIAN (pian, voce) şi Cserey CSABA (percuţie)
Concert în cadrul proictului EUROPA IN MUSICA. Stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma
- 26 septembrie 2019, ora 20:30, Institut Français - Centre Saint-Louis (Largo Toniolo 21, Roma)
Proiecţia filmului documentar „GRĂDINA LUI CELIBIDACHE”,
Regia: Serge Ioan CELIBIDACHE
- 29 septembrie 2019, ora 19:00, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia (Via dei Greci 18, Roma)
Concert pentru două piane “BOURGEOISIE & DEBAUCH”
Daniel Petrica CIOBANU (pian, România) şi Alexander GADJIEV (pian, Italia)
- 4 octombrie 2019, ora 19:00
Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110, Roma)
Recital de pian “CULORI ŞI UMBRE”
Nicolae DUMITRU (pian, România)
- 8 octombrie 2019, ora 20:30, Teatro Testaccio (Via Romolo Gessi 8, Roma)
Monologul teatral “DRUMUL”
Actor: Marius BIZĂU; Regie şi text: Marius BIZĂU şi Lorenzo DI MATTEO
Muzica: Daniele ERCOLI
- 10 octombrie 2019, ora 20:30, Teatro Testaccio (Via Romolo Gessi 8, Roma)
Piesă de teatru într-un act “UNA PER TUTTE”
Regia: Gianni QUINTO; Actori: Vasilica GAVRILAŞ BURLACU, Serena ZAMBONI SAMURA, Roberta MILIA, Lucilla MUCIACCIA, Stefania BIGARI, Federica CALDERONI, Anna Rita MANNOZZI
- 12 octombrie 2019, ora 19:00
Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110, Roma)
Recital de pian “APPASSIONATA MA NON SOLO”
Ciprian Bogdan STRĂTEANU (pian, România)
Concert în cadrul proictului EUROPA IN MUSICA. Stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma
- 26 octombrie 2019, de la ora 15:00, Teatro Golden (Via Taranto 36, Roma)
GALA PREMIILOR DE EXCELENŢĂ PROPATRIA 2019