x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film 111 ani de la scufundarea Titanicului. Poveste celebrului transatlantic: James Cameron s-a întors și a refăcut montajul filmului din 1997

111 ani de la scufundarea Titanicului. Poveste celebrului transatlantic: James Cameron s-a întors și a refăcut montajul filmului din 1997

de Redacția Jurnalul    |    15 Apr 2023   •   16:40
111 ani de la scufundarea Titanicului. Poveste celebrului transatlantic: James Cameron s-a întors și a refăcut montajul filmului din 1997
Sursa foto: Hepta

Cercetătorii au reușit să creeze un model computerizat mai precis al navei Titanic și au descoperit că aceasta nu s-a scufundat așa cum a fost descris. Cât de corect a fost, atunci, filmul regizat de James Cameron, în 1997? Este întrebarea pe care și-o pun cinefilii la 111 ani de la tragedie.

În 15 aprilie se împlinesc 111 ani de la scufundarea Titanicului.

Katelyn Zant, de la Wisconsin Shipwreck Coast National Marine Sanctuary, l-a lăudat pe regizorul James Cameron pentru cercetările pe care le-a făcut pentru acest film.

„Pentru multe dintre componentele filmului, au făcut de fapt o cercetare istorică foarte bună”, a spus Zant. „Evident, aceasta este una dintre cele mai discutate nave”, potrivit WHBL.

De la lansarea filmului, au ieșit la iveală noi informații în timpul expediției aniversare de 100 de ani din 2012. Cercetătorii au reușit să creeze un model computerizat mai precis al navei și au descoperit că aceasta nu s-a scufundat așa cum a fost descrisă.

„Înainte ca Titanicul să se rupă în două, ei au partea din spate a acestuia mergând foarte sus și era o pantă foarte abruptă. Știți, scenele în care toți oamenii alunecă în jos; și asta s-a întâmplat”, a spus Zant. „Cu toate acestea, au calculat-o. Ei spun că nava s-ar fi rupt mult mai repede decât atât”.

Odată ce a aflat acest lucru, Cameron s-a întors și a refăcut montajul filmului pentru a înfățișa aceste noi informații.

Se pare că Titanicul s-a scufundat în Atlantic la ora aproximativă 2:20, după ce se lovise, în urmă cu trei ore de un iceberg. Era cel mai mare şi cel mai mai luxos vas transatlantic construit până atunci.

1.517 persoane dintre cele 2.227, care se aflau la bordul navei, şi-au pierdut viaţa.

Datele tehnice ale Titanicului sunt impresionante, mai ales pentru că vorbim de acea perioadă, anul 1912: nava măsura 269 de metri lungime, avea o lăţime de 28 de metri şi o greutate de 46.328 de tone. Ea ar fi putut 3.547 de persoane, pasageri și membri ai echipajului.

Titanicul reușise să îşi surclaseze navele rivale și prin opulenţă. Pasagerii de la clasa întâi se bucurau de facilităţi extraordinare pentru acea perioadă: aveau cafenele, bazin de înot, sală de sport, lifturi electrice, restaurante.

British Titanic Society va marca cea de-a 111-a aniversare a scufundării Titanicului prin tăierea unei panglici și organizarea unei convenții la Leonardo Royal Grand Harbour Hotel, potrivit Daily Echo.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×