x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film 4 mai: Ziua Star Wars!

4 mai: Ziua Star Wars!

de Sebastian S. Eduard    |    29 Apr 2014   •   21:21
4 mai: Ziua Star Wars!

Poate te întrebi de ce este data de 4 mai Ziua Star Wars? Spune “Forţa să fie cu tine” (“May the 4th be with you”) cu voce tare şi vei sesiza jocul de cuvinte pe care fanii Star Wars din întreaga lume l-au proclamat ca fiind stindardul dragostei lor pentru această epopee. 4 mai este ziua internaţională a Star Wars, zi în care celebrăm povestea care uneşte galaxia noastra.

Cea mai veche referire la expresia “Forţa să fie cu tine” (“May the 4th be with you”), utilizată în cultura populară, datează din 1979 şi este descrisă de autorul Alan Arnold în timp ce realiza cronica filmului The Empire Strikes Back de la Lucasfilm. O dată ce internetul a permis fanilor Star Wars de pretutindeni să fie conectaţi unii cu ceilalţi, 4 mai a devenit repede o tradiţie adânc înrădăcinată şi o zi de sărbătoare în fiecare an, cu fani din întreaga lume (online şi offline) care proclamă această zi ca Ziua Star Wars.

Ideea zilei de 4 mai ca zi internaţională a Star Wars nu a pornit cu Lucasfilm, dar compania care a creat Star Wars a îmbrăţisat spiritul comunităţii de fani care face această zi atât de specială. Blogul oficial starwars.com, precum şi canalele oficiale de social media ale Star Wars au ajutat în răspândirea rapidă a activităţii fanilor şi a importanţei acestei zile. Din ce în ce mai mulţi parteneri oficiali au început să ofere reduceri, cadouri şi exclusivităţi şi au găzduit petreceri şi alte activităţi aparte pentru a marca ziua de  4 mai.

4 mai marchează începtul unui sezon de sărbătoare, deoarece luna mai a fost dintotdeauna importantă pentru fanii Star Wars. Cele 5 filme din saga Star Wars au debutat în mai (începând cu filmul original Star Wars din 25 mai 1977), iar în acest an, imaginile bazate pe scenariul noului episod Star Wars: Episodul 7 vor fi lansate în mai. Luna mai include de asemenea ziua de naştere a lui George Lucas (14 mai 1944) şi a fost data tradiţională de începere a weekendurilor Star Wars la Walt Disney World Resort (în acest an, distracţia începe pe 16 mai).

×