x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film A murit detectivul Columbo!

A murit detectivul Columbo!

de Oana-Maria Baltoc    |    26 Iun 2011   •   21:00

Protagonistul celebrului serial "Columbo" a murit in resedinta lui din Beverly Hills joi seara, la varsta de 83 de ani.

Nu se cunosc cauzele exacte ale decesului, insa este cunoscut faptul ca actorul american suferea de mai multi ani de dementa si de maladia Alzheimer.

De altfel, in anul 2009, un judecator a decis ca Peter Falk sa fie plasat sub curatela nevestei, dupa un inversunat proces intre fiica sa Catherine si sotia lui Shera, care acum va mosteni o avere de cinci mi­lioane de dolari. In momentul audie­rilor, un medic a dezvaluit un amanunt trist, si anume ca actorul nu isi mai amintea ca a jucat in seria­lul "Columbo".

Peter Falk si-a castigat popularitatea interpretand personajul locotenentului Columbo pentru mai mult de trei decenii, un rol care i-a adus nu mai putin de patru Premii Emmy. In cei cinzeci de ani de cariera, actorul a jucat, de asemenea, in peste 60 de lungmetraje, printre care "File de poveste" ("The Princess Bride"), regizat de Rob Reiner in 1987, si sase productii regizate de John Cassavetes. A fost nominalizat de doua ori la Premiile Oscar la categoria "cel mai bun actor in rol secundar", in 1961 si in 1962, pentru rolurile din "Murder, Inc." si "Pocketful of Miracles". Totodata s-a remarcat si ca producator, regizor si scenarist al catorva dintre episoadele serialului "Columbo".

Peter Falk ramane in istoria ci­nematografiei ca actorul care a ofe­rit o imagine inedita detectivului, in contrast cu imaginea oferita de regula de filmele politiste: "Arata mereu ca victima unei inundatii. Iti pare rau pentru el. Pare ca nu vede nimic din jurul sau, dar el vede totul. Dincolo de haosul pe care il afiseaza, se ascunde o minte sclipitoare. Sunt indragostit de acest personaj. Este excentric, dezinteresat de impresia pe care le-o lasa oamenilor, are un simt al umorului viclean, este politicos din fire si lipsit total de pretentii. Dar sa-i fereasca Dum­nezeu pe cei care comit crime", de­clara Peter Falk intr-un interviu despre personajul Columbo.

Mai mul­ti actori de la Hollywood au tinut sa-si exprime regretele la auzul vestii despre moartea lui Peter Falk si au pos­tat mesaje pe Twitter. Printre aces­tia s-au numarat actorii Jason Ale­xander, Fred Wil­lard, actritele Alyssa Milano si Da­na Delany, regizorul Jon Favreau etc.

×
Subiecte în articol: film deces columbo peter folk