x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Actorul George Mihăiţă: “Rolul meu e purcăretian”

Actorul George Mihăiţă: “Rolul meu e purcăretian”

de Maria Sârbu    |    19 Apr 2012   •   15:46
Actorul George Mihăiţă: “Rolul meu e purcăretian”

Jurnalul National: Numele dumneavoastra este al doilea pe afisul filmului lui Silviu Purcarete, 'Undeva la Palilula'. Interpretati un personaj deloc usor. Il puteti caracteriza?

George Mihaita: Este pentru prima oara cand nu stiu sa caracterizez personajul. Ce pot sa spun este ca am dat probe pentru acest rol. Am alflat ulterior ca Silviu a cerut DVD-uri cu mine in diverse piese de teatru. Citind scenariul i-am spus ca eu sunt acel personaj. Niciodata n-am fost sigur pe un rol asa cum am fost atunci.

Cat de real este in lumea noastra personajul Ilie Tudorin?

Cat de real poate fi un personaj in lumea lui Purcarete. Marele regizor Costa Gavras a vazut filmul lui Malaele, 'Nunta muta', si Horatiu l-a intrebat: 'Cum e?'. Gavras a raspuns: 'E malaelian'. La fel si rolul meu: e purcaretian.

Ati facut multe filme cu diversi cineasti, dar cum a fost cu Silviu Purcarete?

Dumnezeu m-a mangaiat a doua oara. Prima, o banuiti (rolul din “Reconstituirea' - n.r.). Sa ai roluri principale la Pintilie si Purcarete este ceva divin. Silviu e de o eleganta rar intalnita. Aveam senzatia, pe platou, ca in fata mea sta fratele meu fata de care n-am complexe. Am trait o experienta unica. Sa filmezi la minus nici nu stiu cate grade, la bustul gol si sa nu simti frigul asta tine de magie. Silviu este un mare magician.

Si, totusi, a fost greu?

A fost cel mai usor film pe care l-am facut, dupa 'Reconstituirea'.

E un film deosebit. V-a marcat, intr-un fel sau altul? Cat de mult se deosebeste in industria cinematografica?

Intrebarile dumneavoastra imi umplu sufletul de bucurie. Simt ca v-a placut. Filmul nu m-a marcat, filmul l-am trait. Este un film special in industria cinematografica. Vor fi pareri pro si contra. M-au bucurat telefoanele de felicitare de la cei care l-au vazut.

Ati creat rolul exact asa cum l-a scris Silviu Purcarete sau ati intervenit pe parcursul filmarilor? I-ati dat ceva in plus?

In mare parte da. Silviu nu este un om inchis in sabloane. Este deschis improvizatiei. Schimba pe loc mizanscena unei secvente. Are un simt al “scenei' iesit din comun. Daca am dat ceva in plus rolului? I-am dat toata experienta mea.

Care va fi, in opinia dumneavoastra, reactia publicului fata de aceasta opera cinematografica? Dar reactia criticii de specialitate?

Parerile vor fi impartite, asa cum au fost si la filmul lui Hotatiu Malaele, de multe ori nedrepte. Voi explica odata de ce nedrepte. Ca si in teatru, si in cinematografie sunt oameni care vin pregatiti sa nu le placa filmul. Eu traiesc o altfel de viata. Cert este ca am avut sansa sa traiesc si in universul Purcarete. Restul e… (Maria Sarbu)

In “Undeva la Palilula' George Mihaita da nastere pesonajului Ilie Tudorin – administrator in Palilula. Despre prezenta sa in acest film, actorul spune: “Dumnezeu m-a mangaiat a doua oara. Prima, o banuiti. Sa ai roluri principale la Pintilie si Purcarete este ceva divin'

×