x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Anouk Aimée, renumită actriță franceză, a murit la vârsta de 92 de ani

Anouk Aimée, renumită actriță franceză, a murit la vârsta de 92 de ani

de Vali Deaconescu    |    19 Iun 2024   •   12:00
Anouk Aimée, renumită actriță franceză, a murit la vârsta de 92 de ani
Sursa foto: Hepta

Anouk Aimée, actriță franceză celebră care a jucat în filme regizate de unii dintre cei mai influenți regizori europeni, a murit la vârsta de 92 de ani. Aimée a apărut în zeci de filme de-a lungul unei cariere de opt decenii, inclusiv în rolul principal din filmul "Un bărbat și o femeie" de Claude Lelouch, pentru care a fost nominalizată la Oscar.

Aimée a murit marți, la domiciliul său din Paris, a declarat agenția de știri AFP, citându-l pe Sébastien Perrolat de la agenția TimeArt. Fiica sa, Manuela Papatakis, a spus că a fost "alături de ea" în momentul decesului. Într-o postare pe Instagram, Manuela a scris: „Cu mare tristețe anunțăm plecarea mamei mele, Anouk Aimée", alături de o fotografie alb-negru a actriței.

Ministrul francez al Culturii, Rachida Dati, a scris pe X: „Ne luăm rămas-bun de la o icoană mondială, o mare actriță a cinematografiei franceze, care a jucat pentru unii dintre cei mai mari regizori, precum Jacques Demy, Lelouch și Federico Fellini."

Născută Nicole Françoise Florence Dreyfus în Paris, în 1932, Aimée avea rădăcini evreiești, deși a fost crescută catolică. După ce trupele germane au ocupat Parisul opt ani mai târziu, familia ei a trimis-o la țară, unde sperau că va fi în siguranță, și i-au schimbat numele. Și-a făcut debutul pe ecran la începutul adolescenței, în filmul "La Maison Sur La Mer" (Casa de sub mare, în versiunea americană) din 1946, adoptând numele personajului său, Anouk. Poetul și scenaristul francez Jacques Prevert a convins-o să-și schimbe și numele de familie în Aimée, care înseamnă "iubită".

Aimée a fost foarte solicitată pentru a apărea în filme italiene, precum și în cele franceze. Marele său succes a venit cu filmul artistic "La Dolce Vita" al lui Fellini, unul dintre cele mai apreciate filme din istoria cinematografiei italiene, în 1960. Trei ani mai târziu, a jucat în filmul său "8½". Rolul său principal din filmul lui Lelouch din 1966, „Un bărbat și o femeie", a transformat-o într-o icoană a romantismului tragic. Performanța sa i-a adus un Glob de Aur și un premiu Bafta pentru cea mai bună actriță, precum și o nominalizare la Oscar. A fost prima dată când un actor sau o actriță a fost nominalizată la Oscar pentru o interpretare într-un film în limba franceză. Ea a pierdut în fața lui Elizabeth Taylor, care a câștigat pentru "Cui i-e frică de Virginia Woolf?", dar "Un bărbat și o femeie" a câștigat premiul pentru cel mai bun film străin, potrivit BBC.

În total, Aimée a jucat în 70 de filme de-a lungul carierei sale. În 2002, a primit un premiu César onorific, premiul național de film al Franței. În 2019, a pășit pe covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes pentru premiera sequel-ului lui Lelouch la "Un bărbat și o femeie", în care ea și partenerul său original, Jean-Louis Trintignant, și-au reluat rolurile, acum la vârsta de 80 de ani.

Aimée era renumită atât pentru frumusețea sa, cât și pentru talentul său actoricesc. A fost considerată "una dintre cele mai sexy 100 de vedete din istoria filmului", conform unui sondaj realizat de revista Empire în 1995.

Aimée a avut o fiică, Manuela, cu regizorul de film Nico Papatakis, unul dintre cei patru soți ai săi. Ea a fost, de asemenea, căsătorită cu compozitorul Pierre Barouh, care a scris tema muzicală pentru "Un bărbat și o femeie". Al patrulea soț al său a fost actorul britanic Albert Finney, cu care s-a căsătorit în august 1970, într-o ceremonie discretă, despre care New York Times a raportat că nu a implicat oferirea unui inel de nuntă "ca o chestiune de gust personal". Cei doi au locuit la Londra în cei șapte ani de căsnicie.

Aimée a trăit ultimele decenii ale vieții sale în districtul Montmartre din Paris.

×
Subiecte în articol: Anouk Aimée La Dolce Vita a murit