Iar acum aventura continuă! Aplicația România Sălbatică, cel mai complet ghid despre natura țării noastre, a fost lansată pe 21 martie, chiar de Ziua Internațională a Pădurilor, și poate fi descărcată din Google Play și App Store. A fost dezvoltată de Eventya, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de aplicații mobile din România (Sibiu City App, Visit Harghita App, Muzeul Astra, FITS App etc.) și este pusă la dispoziție iubitorilor de natură în mod gratuit. Descarcă aplicația: iOS | Android.
Aplicația România Sălbatică își propune să țină utilizatorii permanent conectați la natură și să îi ajute să înțeleagă mai bine importanța biodiversității din țara noastră. Cu ajutorul ei natura României poate fi descoperită într-un mod structurat pe regiuni: Munții Carpați, pădurile virgine, Dunărea și Delta, Marea Neagră sau regiunile biogeografice.
„Încă de la început ne-am dorit ca proiectul România Sălbatică să unească atât pasionații de natură cât și ONG-urile de mediu sau administrațiile de parcuri naționale și naturale într-o platformă comună. Am simțit mereu că există o ruptură de comunicare între aceste segmente, nu din rea voință, ci mai degrabă din cauza unui limbaj diferit. România Sălbatică a venit ca un ajutor, iar pe lângă filmul documentar, albumul de fotografie și website-ul nostru, aplicația va ajuta și mai mult la acest demers, deoarece aduce mai aproape natura de cei care o iubesc sau care luptă să o protejeze. Ne-am dorit foarte tare să creăm această punte de legătură între biodiversitatea țării noastre, uneori prezentată prea rigid și abstract, și cei care își doresc să o cunoască prin pași simpli și la îndemână. În același timp, ne dorim ca toate informațiile despre proiectele de mediu și conservare să fie mult mai bine cunoscute de către publicul larg, iar acesta este următorul aspect la care lucrăm.”, a declarat Dan Dinu, inițiatorul proiectului România Sălbatică.
Folosind aplicația România Sălbatică pasionații de natură sau cei care vor să cunoască mai bine tainele ei, își pot crea un cont în care să salveze o listă cu zone pe care doresc să le viziteze și să adauge evenimente naturale în calendar. În plus, au acces la sfaturi și recomandări despre toate aceste zone și trasee, la fotografii spectaculoase cu peisaje, faună sau floră, realizate de membrii Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România), precum și la informații complete despre parcurile naționale și naturale ale României, dar și despre alte arii naturale protejate.
„Oamenii au nevoie de natură pentru a putea supraviețui și pentru a se putea dezvolta. Avem responsabilitatea morală de a conserva diversitatea vieții pe pământ. Dar, conservarea naturii nu este numai o problemă de moralitate – este extrem de importantă pentru dezvoltarea umanității. Ne bucurăm că astăzi există aplicația România Sălbatică ce înglobează informații, fotografii, documentare, filme și alte date relevante despre natură. WWF România susține acest proiect în care natura României nu a fost niciodată mai accesibilă și mai ușor de înțeles. Împreună, construim un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura, așa cum e normal”, a declarat Orieta Hulea, director general WWF România.
Până pe 27 martie documentarul România Sălbatică poate fi urmărit în cadrul Washington DC Environmental Film Festival, a cărui ediție s-a desfășurat online (19 - 27 martie), pe o platformă de streaming. Documentarul a obținut anul acesta și 5 nominalizări în cadrul Galei Premiilor GOPO care se va desfășura pe 19 aprilie: Cel mai bun documentar, Cea mai bună imagine, Cel mai bun sunet, Cea mai bună muzică originală și Cel mai bun debut.
Cei care vor să vadă Povestea România Sălbatică, making-of-ul lansat anul acesta, îl pot găsi disponibil în perioada următoare pe platforma TIFF Unlimited: https://unlimited.tiff.ro/products/povestea-romania-salbatica. Prețul unui bilet este de 3 USD + TVA, iar câștigurile strânse din vizionare sunt folosite pentru a face posibilă în continuare dezvoltarea resurselor pentru informarea și educarea publicului larg despre importanța conservării biodiversității din țara noastră.
O altă formă prin care puteți susține proiectul România Sălbatică și dezvoltarea continuă a portalului către cele mai importante arii protejate ale României, este achiziționarea albumului foto realizat de Dan Dinu - peste 250 de pagini cu fotografii și informații din parcurile naționale și naturale, plus alte arii protejate deosebite, și imagini cu majoritatea speciilor emblematice din România. Până acum peste 600 de albume au fost donate în școli și biblioteci din toată țara, cu ajutorul ONG-urilor și a comunității din spatele proiectului.
***
Documentarul România Sălbatică a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde a câștigat Premiul Publicului, iar apoi a fost prezent în mai multe festivaluri și evenimente de film din țară, unde a continuat să umple sălile și spațiile în aer liber și să se bucure de o primire entuziastă și un public curios – TIFF Sibiu, Făgăraș Fest, Serile Filmului Românesc (Iași), TIFF Brașov, Filmul de Piatra, Caravana TIFF (Timișoara, Tășnad, Târgu Lăpuș), Cinelatino (Călărași, Câmpina), Central European Film Festival (Timișoara), RowmaniaFest (Tulcea) și Alpin Film Festival (Brașov), unde a primit Premiul „Carpați”, oferit celui mai bun film de promovare a Munților Carpați.