x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Avanpremieră eveniment: Vino într-o călătorie Pe Adamant, Ursul de Aur Berlin 2023!

Avanpremieră eveniment: Vino într-o călătorie Pe Adamant, Ursul de Aur Berlin 2023!

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Mar 2024   •   20:00
Avanpremieră eveniment: Vino într-o călătorie Pe Adamant, Ursul de Aur Berlin 2023!

Vă invităm într-o călătorie Pe Adamant  – Ursul de Aur Berlin 2023, pe 9 martie, ora 20:00, la Cinema Elvire Popesco.

Pășește pe structura plutitoare de pe Sena, ancorată în centrul Parisului, ce găzduieşte adulţi care suferă de tulburări psihice, cărora le oferă o altfel de îngrijire, permiţându-le să se exprime liber prin artă. 

Nicolas Philibert, regizorul filmului spune că documentarul îşi propune să „ne arate ceea ce ne uneşte, şi nu ceea ce ne face diferiţi”, încercând să schimbe astfel percepţia largă despre bolnavii cu afecţiuni psihice.

„ADAMANTUL a reușit să rămână un loc plin de viață și atractiv, atât pentru pacienți cât și pentru îngrijitori pentru că nu s-a culcat pe lauri. E un loc în permanentă legătură cu lumea de afară, deschis la tot ce se întâmplă și care primește orice tip de contribuție. Filmarea documentarului nostru este un exemplu în această direcţie. Mai mult decât atât, e un loc care se îmbunătățește permanent, aliniat cu „psihoterapia instituțională”, acel curent de gândire cu un nume mai degrabă barbar care prescrie asta ca să aibă grijă de oameni - ca să le păstreze dorința oamenilor de a trăi vie – trebuie să-ți pese de instituție, trebuie luptat neobosit împotriva tuturor lucrurilor care o amenință inevitabil: repetiția, ierarhia, verticalitatea, excesivă, demisiile, inerţia, birocrația..."

Știm că în general, în România, pacienții cu afecțiuni psihice sunt stigmatizați și în instituțiile statului nu sunt tratați întotdeauna corespunzător. Atât în lume, cât și în țara noastră, aceste tipuri de tulburări sunt din ce în ce mai des întâlnite.
Nicolas Philibert ne arată în documentarul său cum sunt tratați pacienții în Franța:  

  • Pe Adamant este un centru de zi și parte a grupului central Psihiatric din Paris, care include și două Centre Medicale Psihologice, o echipă mobilă și două unități în spitalul psihiatric Esquirol (faimosul azil Charenton). 
  • Adamant nu este un loc izolat – unitățile sale construiesc o rețea în care pacienții și îngrijitorii sunt mereu în mișcare.  
  • Adamantul este o clădire de lemn cu o suprafață de 650 mp pe care arhitecții au proiectat-o îndeaproape cu îngrijitorii și pacienții de pe sectoare. 
  • Echipa de sprijin este formată din asistente, psihologi, terapeuți ocupaționali, un psihiatru, un birou secretarial, doi agenți de serviciu ai spitalului și alțti specialiști.
  • Pacienții participă la workshop-uri de cusut, muzică, lectură, scriere, desen și pictură, relaxare, pielărie, gătit & altele.

 

Descoperă mai multe la proiecția eveniment alături de psihoterapeutul Roxana Oana Calin!

Biletele sunt disponibile aici: https://eventbook.ro/film/bilete-sur-l-adamant

Pacienții de Pe Adamant și îngrijitorii lor te așteaptă să le afli povestea și să vezi ce soluții s-au găsit pentru ca aceștia să nu stea izolați în case, ci să se reconecteze cu lumea și să-și redefinească legătura cu ea! 

Un film înduioşător, plin de simpatie şi curiozitate pentru tot ce este uman.” – The Guardian

Filmul este o mărturie plutitoare, care ne arată de ce sunt în stare oamenii, dacă reuşesc să-şi găsească calea.” – Hollywood Reporter

Nicolas Philibert tranformă un loc al fragilităţii într-un regat.” - Le Monde

 

Pe Adamant va fi lansat în România de Voodoo Films începând cu 15 martie.

×
Subiecte în articol: Pe Adamant Ursul de Aur Berlin 2023