x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Bursa pariurilor pentru Oscar 2011

Bursa pariurilor pentru Oscar 2011

de Adriana Vaduva    |    15 Feb 2011   •   20:11
Bursa pariurilor pentru Oscar 2011

152024-the-kings-speech-movie-photo-01.jpgMai sunt aproape două săptămâni pâ­nă la „încoronarea” pe 2011 ai „re­gi­lor” marelui ecran. Aşa că febra pronosticurilor ia proporţii. Toată lu­mea, de la oameni simpli până la cri­tici de specialitate, îşi dă cu pă­re­rea. La casele de pariuri este de ase­me­nea „fierbere”, iar jucătorii şi-au cam desemnat favoriţii.

Astfel, potrivit datelor funizate de casele de pariuri, favoritul la cate­goria Cel mai bun film este „The King’s Speech”. Pelicula semnată de Tom Hooper este cotată cu şanse 1/5, ceea ce înseamnă că la un dolar „investit” ai un câştig 20 de cenţi. Următorul pe lista favoriţilor este „The Social Network” cu o cotă de 5/1, adică un câştig de 5 dolari pentru fiecare dolar pariat. Cel mai slab cotate, adică cu şansele cele mai mici de a obţine mult râvnita statuetă ofe­rită de Academia Americană de film, sunt, în ordine „True Grit” (câştig de 50 de dolari la fiecare dolar pariat), „Black Swan” (66), „The Fighter” (80), „Inception” (100), „Toy Story” (250), „127 Hours” (250), „The Kids are All Right”, „Winter's Bone” (250).

Bătălia dintre „The King’s Speech” şi „The Social Network” este câştigată de ultimul menţionat la ca­te­goria Cel mai bun regizor. Astfel, David Fincher este dat favorit de pa­riori, având cea mai bună cotă de 4/6 (adică un plus de aproximativ 67 de cenţi la fiecare dolar investit). În timp ce Tom  Hooper este cotat cu şansa a doua (6/4, ceea ce înseamnă un câştig de 1,5 dolari pentru fiecare dolar pariat). Cele mai mici şanse de a câştiga Oscarul la această categorie le au Darren Aronofsky – „Black Swan” (câştig de 33 de dolari), fraţii Joel şi Ethan Coen – „True Grit” (50), David O'Russell – „The Fighter” (66).

Colin Firth are cele mai mari şanse de a primi Oscarul pentru rolul din „The King's Speech”. La casele de pariuri el are o cotă de 1/20 (câştig de 5 cenţi), în timp ce Javier Bardem („Biutiful”) are cele mai mici şanse de a fi desemnat cel mai bun actor (cotă de 66/1). Ceilalţi contracandidaţi au cote între 25/1 (James Franco – „127 Hours”) şi 40/1 (Jeff Bridges – „True Grit”, respectiv Jesse Einsenberg – „The Social Network”). La „feminin”, Natalie Portman („Black Swan”) conduce în topul prefe­rin­ţe­­lor. Cea mai bună cotă pe care actriţa o înregistrează la casele de pariuri es­te de 1/10 (plus de 10 cenţi). La ma­re distanţă se află Annette Bening – „The Kids are All Right” (8), Jennifer Lawrence – „Winter’s Bone” (33) şi Nicole Kidman – „Rabbit Hole”, respectiv Michelle Williams – „Blue Valentine” (ambele 80).

La categoria cel mai bun actor în rol secundar favorit este dat de de­parte Christian Bale („The Fighter”), cu o cotă de 1/6. Următorul pe listă este Geoffrey Rush („The King’s Speech”) – 5/1. Ceilalţi contracandidaţi, Mark Ruffalo („The Kids are All Right”), John Hawkes („Winter’s Bone”), respectiv Jeremy Renner („The Town”) au fiecare o cotă de 100/1. Partenera lui Bale din „The Fighter”, Melissa Leo, este de asemenea favorită, cu o cota de 4/9. Urmă­toa­rele pe listă sunt: Hailee Steinfeld – „True Grit” (7/2) şi Helena Bonham Carter – „The King’s Speech” (8). Cel mai slab cotate sunt Amy Adams – „The Fighter” (50) şi Jacki Weaver – „Animal King­dom” (66).


Până când Oscar ne va despărţi...
Mult-râvnita statuetă nu aduce numai bucurii. La puţin timp după conferirea titlului de cea mai bună actriţă, multe vedete hollywoodiene au pus capăt, dintr-un motiv sau altul, mariajului. Sandra Bullok, Reese Witherspoon, Kate Winslet sunt doar câteva exemple, însă lista e destul lungă încât să putem vorbi de un „blestem” al lui Oscar. Emma Thompson a fost desemnată Cea mai bună actriţă în 1993, pentru rolul din „Howard's End”. Doi ani mai târziu şi mariajul ei cu regizorul şi actorul Kenneth Branagh a ajuns la un „end”, şi nu „happy”. Helen Hunt a primit Oscarul în 1998, pentru „As Good as It Gets”. În 1999 s-a căsătorit cu Hank Aza­ria, iar după 17 luni au divorţat. În 1999, Gwyneth Paltrow a fost re­compensată pentru rolul din „Sha­kes­peare in Love”. În discurs, i-a mulţumit lui Ben Afflek, partenerul său de atunci, dar la câteva luni du­pă s-au despărţit. Din nou. De data aceasta definitiv!

Julia Roberts n-a scăpat nici ea de „blestem”. În 2001 a fost desemnată cea mai bună actriţă pentru rolul din „Erin Brockovich”. După trei luni de la ziua cea mare, „frumuşica” s-a despărţit de Benjamin Bratt, cu care avea o relaţie de patru ani. În 2002, Halle Berry câştiga Oscarul pentru „Monster's Balls”. Un an mai târziu, Berry renunţa la mariaj din pricina dependenţei de sex a soţului, Eric Benet. În 2006 i-a venit „rândul” lui Hilary Swank. Dublă „medaliată” cu Oscar, în 2000 pentru „Boys Don't Cry” şi în 2005 pentru „Million Dollar Baby”, Hilary a „uitat” să-l menţioneze în speach-ul de mulţumire pe Chad Lowe, cel de care fusese alături timp de aproape zece ani. Poate nu în­tâm­plă­tor, având în vedere că la un an de la obţinerea celei de-a doua sta­tue­te s-a despărţit de Lowe. Reese Witherspoon a obţinut titlul de cea mai bună actriţă în 2006, pentru rolul din „Walk the Line”. La câteva luni după ce a plecat acasă cu Os­car, ea a hotărât să pună capăt ma­ria­jului cu Ryan Phillippe. Cei doi s-au separat în septembrie 2006, iar divorţul introdus în noiembrie acelaşi an a fost finalizat în 2008.

În 2008, Kate Winslet ne recucerea du­pă rolul din „Titanic” (1997), cu cel din „The Reader”. De data aceasta şi membrii Academiei Ame­ricane de Film au fost încântaţi şi i-au conferit în 2009 Oscarul. Un am mai târziu, Winslet punea capăt mariajului de şapte ani cu regizorul Sam Mendes. La puţin timp după ce a fost desemnată, în 2010, cea mai bună actriţă pentru rolul din „The Blind Side”, Sandra Bullock a anunţat că divorţează de Jesse James din cauza multiplelor infidelităţi ale acestuia.

×
Subiecte în articol: arte film oscar 2011