x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cannes ne trimite cele mai noi filme premiate

Cannes ne trimite cele mai noi filme premiate

de Maria Sârbu    |    14 Oct 2010   •   00:00
Cannes ne trimite cele mai noi filme premiate
La Studio, cineaştii dau întâlnire publicului
Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, vine din nou la Bucureşti, de această dată aducând cinefililor din România câteva din cele mai noi filme premiate la manifestarea de pe Coasta de Azur. Cel care are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte selecţia peliculelor pentru prestigioasa manifestare va prezenta câteva filme ce urmează să fie proiectate, începând de mâine şi până la 21 octombrie, în cadrul evenimentului "Les Films de Cannes à Bucarest" de la Cinema Studio. Cu acest prilej, studenţii facultăţilor de film din Bucureşti sunt invitaţi să participe şi la un master-class, susţinut de Frémaux la 19 octombrie, de la 11:00, tot la Cinema Studio.

Pentru deschiderea "Les Films de Cannes à Bucarest" a fost ales câş­ti­gă­torul Palme d'Or-ului din acest an - "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives", în regia thailandezului Apichatpong Weerasethakul. Proiecţia-eveniment (e prima vizio­na­re în România) va avea loc de la ora 19:00. Se ştie, încă din timpul Fes­tivalului de la Cannes, că acest film a fost preferat de Tim Burton, preşedintele juriului ediţiei 2010, de aceea probabil a şi fost ales câştigător.

Printre invitaţii speciali la evenimentul românesc vor fi regizorii Gaspar Noé ("Enter the Void"), Kornél Mundruczó ("Tender Son. The Frankenstein Project"), Sergei Lo­z­nitsa ("My Joy"), iar la sfârşitul proiec­ţiilor cu aceste pelicule publi­cul le va putea pune întrebări celebri­lor cineaşti. Programul cuprinde, de ase­menea, "Tournée", regizat de Mathieu Amalric şi "Des Hommes et des Dieux", regia Xavier Beauvois.

Organizatorul acestui festival - casa de distribuţie Voodoo Films -, spri­jinit de Ambasada Franţei în Ro­mâ­nia şi Institutul Francez din Bu­cureşti, dar şi de instituţii româneşti, oferă cinefililor şi zece producţii autohtone, realizate de-a lungul timpului şi prezentate la Cannes: un film trimis la Cannes în 1946, imediat după război; şase selecţionate în timpul regimului comunist, iar alte trei după evenimentele din 1989.
Care sunt acestea? Scurtmetrajul "Floarea Reginei" de Paul Călinescu a deschis drumul românilor la Ca­nnes. Au urmat "Telegrame", "Răs­coa­la", "La Moara cu noroc", "Pă­du­rea Spânzuraţilor", "O lacrimă de fa­tă", "Printre colinele verzi", "Ba­lan­ţa", "O vară de neuitat", "E pericoloso sporgersi". Au fost invitaţi să se întâlnească cu publicul şi reprezentanţi ai cinematografului românesc, printre care Iosif Demian, Nicolae Breban şi Nae Caranfil, pentru a vorbi despre "cinema şi despre contextul social şi politic în care şi-au dus peliculele la marele festival".

În 1982, Iosif Damian păşea pe covorul roşu de la Cannes. Filmul său "O lacrimă de fată" va putea fi văzut la 16 octombrie, de la ora 13:00. În prezent, cineastul este profesor de regie în Australia, unde a emigrat înainte de 1989.

Nicolae Breban a regizat un singur film - "Printre colinele verzi", ecranizare după propriul roman "Animale bolnave". Premiera a avut loc la Cannes în 1971, iar mâine scriitorul se va putea întâlni cu publicul la Studio, de la ora 12:00. Lungmetrajul de debut al lui Nae Caranfil a impresionat pe selecţionerii de la Cannes şi "E pericoloso sporgersi" a fost proiectat acolo în 1993. Cineastul îi aşteaptă pe spectatori sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 15:00. Este un gest nobil din partea Voodoo Films, programând aceste filme de arhivă.

Desigur, în Festivalul "Les Films de Cannes à Bucarest", în spatele că­ruia stă o echipă condusă de cineastul Cristian Mungiu, nu sunt proiectate filmele "generaţiei aşteptate" - ale cineaştilor care au bătătorit în ultimul deceniu calea la Cannes. Acestea sunt proaspete, iar publicul de astăzi le ştie.

Mi-ar fi plăcut ca în cadrul acestui eveniment să fie pusă în atenţie monografia "Cannes-ul românilor. 1946-2010" de Ioan Lazăr, apărută de curând la Editura Felix FILM, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Volumul cuprinde o bogăţie de materiale despre filmele noastre la Cannes, autorul alcătuind o carte cu adevărat frumoasă şi utilă.

×
Subiecte în articol: film