x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cinci filme româneşti la Cannes. Ce aşteptări au juraţii

Cinci filme româneşti la Cannes. Ce aşteptări au juraţii

13 Mai 2016   •   12:37
Cinci filme româneşti la Cannes. Ce aşteptări au juraţii
Sursa foto: JULIEN WARNAND/EPA

România este prezentă cu cinci filme la Cannes, dintre care două în competiţia oficială, "Bacalaureat", de Cristian Mungiu şi "Sierranevada", de Cristi Puiu. La secţiunea Un Certain Regard, regizorul Bogdan Mirică se prezintă cu pelicula "Câini".

Ţara noastră merge şi cu două filme de scurt metraj, "4:15 P.M. Sfârşitul Lumii", în regia lui Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga şi "Toate fluviile curg în mare", de Alexandru Badea, care va concura în secţiunea Cinéfondation. În competiţia principală, Cristian Mungiu şi Cristi Puiu vor concura alături de alţi 18 regizori precum Pedro Almodovar, Paul Verhoeven sau Sean Penn. La ediţia de anul acesta, preşedintele juriului este George Miller (Mad Max), din comitet mai făcând parte actorii Donald Sutherland, Kirsten Dunst sau Vanessa Paradis. "Nu ştim cum se vor desfăşura lucrurile. Pentru mine, Palme d'Or va fi acordat unui film cu multă forţă şi un mare impact", a declarat preşedintele juriului, George Miller. Actorul american Donald Sutherland, de 80 de ani, a declarat la rândul său că va alege "un film care îi va schimba viaţa", în timp ce actriţa şi cântăreaţa franceză Vanessa Paradis a spus că premiul Palme d'Or va merge la filmul care o va impresiona cel mai mult în momentul vizionării şi care o va face să se gândească mai târziu la el. "Nu am criterii a priori. Sunt deschisă, vreau să fiu impresionată de jocul actorilor, de scenariu, de imagine. Vom vedea care film este mai complet", a declarat la rândul său actriţa americană Kirsten Dunst.

Cea de-a 69-a ediţie a festivalului a fost inaugurată miercuri seara cu proiecţia filmului "Café Society" al lui Woody Allen, care figurează în afara programului

×