x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cinci zile pline cu filme pentru copii şi tineret

Cinci zile pline cu filme pentru copii şi tineret

de Maria Sârbu    |    31 Iul 2012   •   16:26
Cinci zile pline cu filme pentru copii şi tineret

Anul trecut, Festivalul "Punguta cu doi bani", reluat dupa 20 de ani in Piatra Neamt, a avut un succes extraordinar la public. Numarul impresionant de spectatori – mari si mici – care umpleau zi de zi unica sala de cinema a orasului i-a motivat pe organizatori (director Ioan Cucoara) sa continue evenimentul, incercand sa aduca in acest an, tot pentru cinci zile, mai multe filme decat la editia trecuta, filme dedicate publicului mic, filme cu mesaje artistice si educationale.

Cinematografia romana de astazi nu se poate lauda cu productii de acest fel. Avem rezultate laudabile in domeniu, care ii impresioneaza pe cinefilii de pe diverse meridiane, dar bravii nostri cineasti nu prea se incumeta sa se intoarca in minunata lume a copilariei ca sa faca filme cu si despre copii si adolescenti. O fi avand motive... Deocamdata, generatiile de pici de astazi cresc cu desene animate si cu unele filme realizate de straini si prezentate la televizor.

La Piatra Neamt, majoritatea filmelor din competitie ¬ productii din ultimii ani ¬ sunt straine. Programul cuprinde nu numai lungmetraje, ci si scurtmetraje si filme de animatie. Vor fi si pelicule in afara concursului, create cu mai multi ani in urma de regizori romani, fie ca sunt desene animate, fie ca sunt lungmetraje artistice.

Din componenta juriului care va desemna castigatorii fac parte personalitati din lumea filmului, printre care critici, regizori, producatori. Va fi in juriu si un actor strain ¬ scotianul Mike Gordon. Se vor acorda: Marele Premiu, Premiul special al juriului, Premiul pentru interpretare masculina, Premiul pentru interpretare feminina, Premiul pentru cel mai bun film de animatie si Premiul pentru scurtmetraj. Va juriza si de data aceasta o comisie formata din copii, care vor hotari cine sa ia Marele Premiu al Juriului Junior.

Gala de deschidere a Festivalului "Punguta cu doi bani" va avea loc miercuri, 8 august, cu filmul "Campioana" de Elisabeta Bostan, o productie de acum 22 de ani (Romania – Canada). In rolurile principale: Izabela Moldovan si Mircea Diaconu. Filmul va fi proiectat in afara concursului.

In Competitie au fost selectate filmele: "Mullewapp ¬ Friends for Ever", regia Tony Loeser. Jesper Moller (animatie, Germania); "In numele lui Sherlock Holmes" de Bernáth Zsolt (Ungaria); "Aventuri in satul de langa Dikanka" de Nicolai Denisov (Rusia); "Lionel" de Mohammed Soudani (Suedia-Elvetia); "Sebbe" de Babak Najafi (Suedia-Finlanda); "Fabule" de Victor Antonescu (animatie, Romania); "Woh" de Buddhadeb Dasgupta (India); "De ce are vulpea coada" de Cornel Diaconu (Romania); "Mommo" de Atalay Tasdiken (Turcia); "Twigson" de Asleik Engmark (Norvegia); "Panica in sat" de Stéphane Aubier, Vincent Patar; "Who is Afraid of the Wolf" de Maria Procházková (Cehia); "Play" de Ruben Östlund (Suedia-Danemarca-Franta); "Summerhill" de Jon East (Marea Britanie); "Zoomerne" de Christian E. Christiansen (Danemarca); "Pere salbatice" de Judit Felvideki (Ungaria).

Sunt si noua scurtmetraje din Romania (UNATC), Suedia, Norvegia, Olanda.

Vor fi prezentate filme artistice romanesti, in afara concursului, si in aer liber, majoritatea ecranizari ale unor opere literare.

In cadrul festivalului, prof. univ. dr. Titus Vijeu va modera simpozionul "Copilul etern si imaginarul cinematografic".

Inchiderea editiei 2012 a Festivalului International "Punguta cu doi bani" se va desfasura la 12 august cu proiectia peliculei "Saltimbancii", in care publicul ii va putea vedea pe unii dintre marii actori ai Romaniei.

×