x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Constantin Chiriac, un Troţki spectaculos

Constantin Chiriac, un Troţki spectaculos

de Maria Sârbu    |    18 Apr 2012   •   15:11
Constantin Chiriac, un Troţki spectaculos
● Jurnalul National: Rolul pe care vi l-a incredintat Silviu Purcarete este cel al unui activist, poreclit Trotki, la Palilula - "Infernul cu miros de Paradis'. Cat de usor sau cat de greu a fost sa intruchipati un asemenea personaj care traieste intr-o lume aproape rupta de realitate?
● Constantin Chiriac: Rolul Trotki a fost una din cele mai interesante provocari, in calitate de actor de film, pe care Silviu Purcarete mi-a facut-o. A fost un personaj cu totul special care la lectura pare intr-adevar venind dintr-o lume rupta de realitate dar care in procesul concret al elaborarii rolurilor a capatat o concretete nebanuita. A fost dificil, dar a fost foarte frumos.

● Cum v-ati caracteriza personajul interpretat?
● Este un personaj cu totul special, este simbolul unei lumi si, paradoxal, in acelasi timp, este plin de o umanitate aparte care starneste umor si compasiune. Este un personaj foarte puternic si foarte slab, in acelasi timp. In orice caz, este un personaj iubit de regizor.

● Ati lucrat spectacole de teatru cu Silviu Purcarete si iata ati facut un rol foarte important in primul lui film. Cum s-a lucrat pe platou? Care e diferenta intre scena si platou, in cazul lui Purcarete?
● Filmul facut de domnul Purcarete a fost o prelungire fireasca a activitatii sale de scena. Actorii care au participat in film au jucat in spectacolele lui de teatru. El stie sa creeze o prietenie si un dialog special cu cei cu care lucreaza in teatru. Fiind primul film al lui Silviu Purcarete si fiind realizat intr-o hala similara cu cea in care s-a montat, la Sibiu, spectacolul 'Faust', diferenta de munca nu mi s-a parut a fi mult mai mare. Numai ca a fost, din pacate, mult prea frig si un timp mult prea scurt fata de cat ar fi vrut si ar fi putut el sa se "joace'.

● E o distributie foarte mare. Care a fost relatia intre actori in timpul filmarilor?
● A fost o perioada concentrata si grea. Toti ne stiam intre noi, pentru ca ne-am vazut in spectacolele domnului Purcarete. Toti am venit pentru el si am facut tot posibilul sa ne aducem aportul la ceea ce el a dorit sa construiasca.

● Cum e Silviu Purcarete ca regizor de film?
● Silviu Purcarete, ca regizor de film, de altfel ca si regizor de teatru sau de opera, e un mare artist. Stie sa se inconjoare de artisti importanti - scenografi, muzicieni, actori, cu care sa fie in dialog. Se bazeaza pe prietenie si stie sa creeze in jurul sau o lume.

● V-a marcat, intr-un fel sau altul, munca la acest film, primul film al lui Purcarete?
● Orice experienta pe care am avut-o cu domnul Purcarete m-a marcat ca actor de teatru sau film, ca director de teatru, producator, director de festival. In acelasi timp, aceasta experienta a fost cu totul speciala pentru ca am avut sansa de a interpreta cele mai grele roluri de film si care sper sa continue in urmatoarele lui filme cat mai repede.

● De la Nila din "Morometii' filmat in 1985 la Trotki in "Undeva la Palilula', care se lanseaza pe marile ecrane… Intre aceste doua roluri au fost si altele. Cum credeti ca va ramane in memoria publicului Trotki din Palilula?
● Am avut un drum interesant in film. De la Nila la Trotki trecand prin nenumarate alte personaje, in filme din tara si din strainatate, care m-au ajutat de-a lungul timpului sa ma exprim. Publicul si critica de specialitate vor valida ce va ramane peste timp din munca mea.

×
Subiecte în articol: undeva in palilula