x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cristian Mungiu în juriul “strălucitor” al Festivalului de la Cannes

Cristian Mungiu în juriul “strălucitor” al Festivalului de la Cannes

de Maria Sârbu    |    24 Apr 2013   •   20:54
Cristian Mungiu în juriul “strălucitor” al Festivalului de la Cannes
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

O veste frumoasă a venit miercuri de la Cannes: cineastul român Cristian Mungiu este membru al juriului competiţiei oficiale a Festivalului de la Cannes, ediţia 2013, care se va desfăşura între 15 şi 26 mai. În acest an preşedinte al juriului este celebrul regizor şi producător american Steven Spielberg. Alături de Mungiu au mai fost invitaţi în juriu Nicole Kidman, Christoph Waltz, Ang Lee, Daniel Auteuil, Lynne Ramsay, Naomi Kawase şi Vidya Balan.
Astfel, Cristian Mungiu revine repede pe Croazetă, acolo unde a obţinut Palme d’Or pentru “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi Premiul pentru scenariu cu “După dealuri”.

Criticul Magda Mihăilescu, membru al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film – FIPRESCI, ne-a spus că prezenţa lui Cristian Mungiu în juriul Competiţiei Internaţionale de la Cannes este realmente un eveniment; că este poate tot atât de importantă această prezenţă ca şi selecţia unui film românesc. În opinia sa, alegerea unui cineast în juriul festivalului este onorantă, dar este cu deosebire onorantă alegerea în această a 66-a ediţie, pentru că preşedinte de juriu nu e nimeni decât unul dintre cei mai mari cineaşti ai lumii. Magda Mihăilescu a afirmat că Steven Spielberg “este curtat” de vreo doi-trei ani de festival pentru a accepta funcţia de preşedinte, dar el nu a putut. De data aceasta a putut.

Magda Mihăilescu vine cu o constatare interesantă: “Faptul că juriul nu a fost anunţat o dată cu selecţia oficială, adică joia trecută, ci aproape peste o săptămână, înseamnă că s-a pitrocit mult acest juriu şi nu puţini dintre critici, dintre profesionişti avansează ideea că de fapt Steven Spielberg a avut un cuvânt de spus în alegerea acestui juriu. Aşă că Mungiu nu poate fi decât de două ori onorat, ca să nu mai spun de componenţa acestui juriu, care este numit de organizatori, în comunicatul pe care l-am primit în calitate de critic de film şi invitată a festivalului, «un juriu strălucitor». Şi într-adevăr, este strălucitor având în vedere că se află în juriu Nicole Kidman, dacă ar fi s-o numim doar pe ea. Dar mai sunt şi trei alte doamne, două dintre ele cunoscute la Cannes (…). În partea masculină vor fi alături de Cristian Mungiu nişte domni unul şi unul (…). E primul român în juriu din câte ştiu eu. Ar mai fi fost în istoria festivalului un producător român, la începuturile lui, dar nici istoricii de film nu i-au dat încă de urmă (...). Important că Mungiu este în juriul condus de Steven Spielberg, totuşi. Asta îi sporeşte cota şi asta înseamnă că regizorul nostru realmente se află pe orbita internaţională a marilor nume. Despre selecţie se glumeşte, puţin ironic, că e o selecţie făcută pentru Steven Spielberg, pentru că sunt foarte multe filme americane. Au spus-o ziariştii francezi, care sunt de obicei răutăcioşi”, a remarcat Magda Mihăilescu, punctând faptul că sunt câteva evenimente la această ediţie, dar şi o prezenţă feminină aşteptată: Valeria Bruni-Tedeschi, actriţă franceză de origine italiană, care “e sora mai mare” a Carlei Bruni, soţia fostului preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy. Aceasta este “o minunată actriţă, dar s-a dovedit că e şi talentată ca regizoare şi e singura femeie regizor din Competiţia oficială”.

×