x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Documentarul lui Sean Penn despre războiul din Ucraina, „Superpower”, premieră la Berlin

Documentarul lui Sean Penn despre războiul din Ucraina, „Superpower”, premieră la Berlin

de Redacția Jurnalul    |    18 Feb 2023   •   16:00
Documentarul lui Sean Penn despre războiul din Ucraina, „Superpower”, premieră la Berlin
Sursa foto: Hepta

Documentarul lui Sean Penn despre războiul din Ucraina, „Superpower”, a avut parte de o primire călduroasă la premiera mondială de la Berlin. Penn a prezentat filmul cu o pledoarie personală pentru continuarea sprijinului internațional acrodat Ucrainei, potrivit The Hollywood Reporter.

Solidaritatea cu Ucraina a fost o temă constantă la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2023, dar acest subiect a fost adus în prim-plan vineri seară la premiera mondială a celui mai recent film al lui Sean Penn, „Superpower”, un documentar care prezintă profilul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și modul cum a condus acesta țara în timpul războiului.

Înainte de ridicarea cortinei de la Verti Music Hall din Berlin, unde a avut loc premiera, Penn a oferit o introducere personală de pe scenă, mulțumind organizatorilor festivalului de film pentru găzduirea premierei și pentru că „au fost atât de respectuoși față de ucraineni, care duc o luptă în numele nostru, al tuturor”.

Iar mai târziu, când genericul a rulat, mulțimea s-a ridicat în picioare pentru a-i ovaționa călduros pe Penn și pe colaboratorii săi.

Penn a declarat că inițial a plănuit „Superpower”, pe care l-a regizat împreună cu Aaron Kaufman, ca pe o „poveste capricioasă a unui actor comic devenit președinte”, dar proiectul s-a schimbat radical după invazia Rusiei din 24 februarie 2022 în Ucraina. Porțiuni din film au fost filmate atât înainte, cât și după declanșarea atacului, oferind o descriere uluitoare a victimelor războiului asupra Ucrainei.

Filmul îl urmărește pe Penn în timp ce călătorește în linia întâi a conflictului pentru a se întâlni cu soldații și a observa direct cum se duce bătălia.

Penn a dezvăluit la proiecție că s-a întors cu doar câteva zile înainte din Ucraina, fiind a șasea sa călătorie în această țară. El a spus că adevărata premieră mondială a filmului „Superpower” a fost cea organizată pentru Zelenski și personalul său la începutul săptămânii.

Într-o demonstrație anterioară de solidaritate cu poporul ucrainean și o dovadă de sfidare față de Rusia, festivalul de la Berlin l-a invitat pe președintele Ucrainei să deschidă ediția din acest an a Berlinalei cu un mesaj video în direct. Publicul s-a ridicat în picioare atunci când Zelenski a fost prezentat și a aplaudat discursul său pe tot parcursul acestuia.

„Cultura alege o tabără atunci când decide să vorbească împotriva răului”, a spus Zelenski, „și ia o parte atunci când tace și, de fapt, ajută răul”.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, Zelenski a folosit neobosit evenimentele mediatice pentru a atrage atenția asupra cauzei țării sale și pentru a obține sprijin politic și militar. Pe lângă faptul că a luat cuvântul în fața Congresului, a Camerei Parlamentului britanic și a Bundestagului german, el a avut numeroase apariții video la marile festivaluri de film, inclusiv la Cannes și Veneția anul trecut, și chiar a trimis un mesaj video la gala Grammy.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: documentar sean penn