Solidaritatea cu Ucraina a fost o temă constantă la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2023, dar acest subiect a fost adus în prim-plan vineri seară la premiera mondială a celui mai recent film al lui Sean Penn, „Superpower”, un documentar care prezintă profilul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și modul cum a condus acesta țara în timpul războiului.
Înainte de ridicarea cortinei de la Verti Music Hall din Berlin, unde a avut loc premiera, Penn a oferit o introducere personală de pe scenă, mulțumind organizatorilor festivalului de film pentru găzduirea premierei și pentru că „au fost atât de respectuoși față de ucraineni, care duc o luptă în numele nostru, al tuturor”.
Iar mai târziu, când genericul a rulat, mulțimea s-a ridicat în picioare pentru a-i ovaționa călduros pe Penn și pe colaboratorii săi.
Penn a declarat că inițial a plănuit „Superpower”, pe care l-a regizat împreună cu Aaron Kaufman, ca pe o „poveste capricioasă a unui actor comic devenit președinte”, dar proiectul s-a schimbat radical după invazia Rusiei din 24 februarie 2022 în Ucraina. Porțiuni din film au fost filmate atât înainte, cât și după declanșarea atacului, oferind o descriere uluitoare a victimelor războiului asupra Ucrainei.
Filmul îl urmărește pe Penn în timp ce călătorește în linia întâi a conflictului pentru a se întâlni cu soldații și a observa direct cum se duce bătălia.
Penn a dezvăluit la proiecție că s-a întors cu doar câteva zile înainte din Ucraina, fiind a șasea sa călătorie în această țară. El a spus că adevărata premieră mondială a filmului „Superpower” a fost cea organizată pentru Zelenski și personalul său la începutul săptămânii.
Într-o demonstrație anterioară de solidaritate cu poporul ucrainean și o dovadă de sfidare față de Rusia, festivalul de la Berlin l-a invitat pe președintele Ucrainei să deschidă ediția din acest an a Berlinalei cu un mesaj video în direct. Publicul s-a ridicat în picioare atunci când Zelenski a fost prezentat și a aplaudat discursul său pe tot parcursul acestuia.
„Cultura alege o tabără atunci când decide să vorbească împotriva răului”, a spus Zelenski, „și ia o parte atunci când tace și, de fapt, ajută răul”.
De când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, Zelenski a folosit neobosit evenimentele mediatice pentru a atrage atenția asupra cauzei țării sale și pentru a obține sprijin politic și militar. Pe lângă faptul că a luat cuvântul în fața Congresului, a Camerei Parlamentului britanic și a Bundestagului german, el a avut numeroase apariții video la marile festivaluri de film, inclusiv la Cannes și Veneția anul trecut, și chiar a trimis un mesaj video la gala Grammy.
(sursa: Mediafax)