x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Festivalul Anonimul a fost deschis luni seara cu "The Door"

Festivalul Anonimul a fost deschis luni seara cu "The Door"

07 Aug 2012   •   08:54
Festivalul Anonimul a fost deschis luni seara cu "The Door"

Festivalul International de Film Anonimul (6-12 august) a fost deschis luni seara cu filmul "The Door", de Istvan Szabo, care o are in distributie pe Helen Mirren, in prezenta a cateva sute de spectatori.

Primul film al festivalului prezinta povestea Magdei, o scriitoare in cautarea afirmarii, care angajeaza o femeie mai in varsta, Emerence (Helen Mirren), pentru a-i face menajul. Inca de la prima lor intalnire, este clar ca Emerence nu este o menajera obisnuita - desi toata lumea din cartierul in care locuieste o cunoaste si o respecta, nimeni nu stie nimic despre viata ei privata si nimanui nu i-a fost permis accesul in casa ei. Cu toate acestea, un eveniment neasteptat din viata Magdei o face pe Emerence sa se apropie de cea care a angajat-o.

La ceremonia de deschidere prezentata de Florin Piersic Jr. au participat directoarea festivalului, Miruna Berescu, selectionera Ludmila Cvikova si criticul de film Irina Margareta Nistor. Printre invitatii primei seri de la Anonimul s-au numarat actorii Vlad Ivanov si Andi Vasluianu.

Ziua de marti este dedicata filmelor romanesti. La amiaza va fi prezentat documentarul - animatie "Crulic - Drumul spre dincolo" de Anca Damian, in timp ce, dupa ora 21.00, cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu, "Despre oameni si melci", va deschide seara romaneasca.

Lungmetrajul "Si caii sunt verzi pe pereti", de Dan Chisu, si mediumetrajul "De azi inainte", de Dorian Boguta, se numara printre titlurile din sectiunea Romanian Off a Festivalului International de Film Anonimul. In aceasta sectiune mai sunt incluse lungmetrajele "Despre oameni si melci", de Tudor Giurgiu - care deschide, de altfel, seara filmului romanesc -, "Trei zile pana la Craciun (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu)", de Radu Gabrea, dar si documentarele "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, "Pacatoasa Teodora", de Anca Hirte, si un extras de 10 minute din "Chuck Norris vs Communism", de Ilinca Calugareanu.

Printre scurtmetrajele si mediumetrajele din aceasta sectiune se numara "Tabara din Razoare", de Cristian Iftime, "30-40-50", de Iulia Rugina, Eva Pervolovici si Stanca Radu, si "Hello Kitty", de Millo Simulov.

In seara HBO, publicul poate vedea filmele "Alb si negru/ The Sunset Limited", de Tommy Lee Jones, si "Cinema Verite", de Shari Springer Berman si Robert Pulcini, in timp ce sectiunea Eco Docs va prezenta "The Tsunami and the Cherry Blossom", de Lucy Walker, "The Landfill", de Jessica Edwards si Gary Hustwit, si "Meet Mr. Toilet", de Jessica Yu.

Lungmetrajul "Albert Nobbs", cu Glenn Close in rolul principal, va fi proiectat in inchiderea festivalului. Filmul regizat de Rodrigo García spune povestea unei femei care se lupta sa supravietuiasca in secolul al XIX-lea. Pentru a putea supravietui, ea decide sa se dea drept barbat, pe nume Albert Nobbs, si se angajeaza ca majordom la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Dublin. Dupa ce intalneste un zugrav, Albert Nobbs incearca sa scape de minciuna in care a trait atat timp. Filmul a primit trei nominalizari la gala Oscar 2012: pentru cea mai buna actrita in rol principal (Glenn Close), cea mai buna actrita in rol secundar (Janet McTeer) si cel mai bun machiaj.

Festivalul International de Film Independent Anonimul se desfasoara intre 6 si 12 august, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.

Mediafax

×
Subiecte în articol: film anonimul lungmetraj