x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Festivalul de Film de la Cannes. Cristian Mungiu, premiul pentru scenariu. Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, premiul pentru interpretare feminină

Festivalul de Film de la Cannes. Cristian Mungiu, premiul pentru scenariu. Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, premiul pentru interpretare feminină

de Sebastian S. Eduard    |    27 Mai 2012   •   17:50
Festivalul de Film de la Cannes. Cristian Mungiu, premiul pentru scenariu. Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, premiul pentru interpretare feminină

Cristian Mungiu a castigat, aseara, la Festivalul de film de la Cannes premiul pentru cel mai bun scenariu pentru filmul "Dupa dealuri". Totodata, actritele Cosmina Stratan si Cristina Flutur, care au jucat rolurile principale in film, au cucerit premiul pentru interpretare feminina.

Cristian Mungiu a declarat, duminica, la gala de premiere de la Cannes, ca in spatele povestii din "Dupa dealuri" exista "oameni care au suferit cu adevarat", amintind ca filmul este bazat pe fapte reale. "Ma bucur sa ma aflu aici. Nu stii niciodata cand ti se mai da aceasta ocazie", a spus Cristian Mungiu pe scena de la Palais des Festivals.

« Mungiu a cistigat enorm, in acesti cinci ani, in anvergura privirii, daca se poate spune asa : partitura pe care o ataca acum (ca sa fac o comparatie cu muzica, daca tot nu are filmul muzica !), si pe care o dirijeaza ca un maestru, este una de mare dificultate, complexa si riscanta (in ordinea artei, dar nu numai) », scria cu numain cateva zile in urma Eugenia Voda, corspondenta Jurnalului National la Festivalul de Film de la Cannes.

Palme d’Or a fost decernat aseara peliculei « Amour » regizata de Michael Haneke, in timp ce Marele Premiu i-a revenit productiei « Reality » (Matteo Garrone). Prtemiul pentru regie a fost castigat de Carlos Reygadas (« Post Tenebras Lux »).

----------------------------------------------------------------

Filmul "Dupa dealuri/ Beyond the Hills" spune povestea a doua fete, Alina si Voichita, care au crescut impreuna la orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina il infrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc incep sa creada ca este posedata de diavol.

Din distributia filmului lui Mungiu fac parte Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Dana Tapalaga, Catalina Harabagiu si Valeriu Andriuta.

Cristian Mungiu este detinatorul unui premiu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", primit in 2007.

×