x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Festivalul de Film de la Sarajevo: Mai mulţi cineaşti români au fost premiaţi

Festivalul de Film de la Sarajevo: Mai mulţi cineaşti români au fost premiaţi

21 Aug 2016   •   14:35
Festivalul de Film de la Sarajevo: Mai mulţi cineaşti români au fost premiaţi
Sursa foto: FOTO: MirkoS18/wikimedia.org

Mai mulţi cineaşti români au fost premiaţi sâmbătă în cadrul unei gale a Festivalului de Film de la Sarajevo, potrivit unui comunicat al ICR Viena transmis duminică AGERPRES.

Astfel, filmul "Album" (regia Mehmet Can Mertoglu, director de imagine Marius Panduru) coprodus de Oana Iancu şi Calin Peter Netzer a primit trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun lungmetraj (premiu în valoare de 16.000 de euro), dar şi premiile CICAE şi Cineuropa oferite de partenerii festivalului.

Tot la secţiunea de lungmetraj, producţia "Câini" (scenariul şi regia Bogdan Mirică, producător Marcela Ursu) a obţinut menţiunea specială a juriului prezidat de Elia Suleiman. Pentru acelaşi film, Gheorghe Visu, interpretul rolului Hogaş, a primit trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun actor şi un premiu în valoare de 2.500 de euro.

Competiţia de documentare a fost câştigată de producţia "Doar o răsuflare" (regia Monica Lăzurean-Gorgan, producători Monica Lăzurean-Gorgan, şi Hanka Kastelikova): un premiu în valoare de 3.000 de euro oferit de Departamentul Federal pentru Afaceri Externe din Elveţia.

Scurtmetrajul "4:15 PM Sfârşitul Lumii" (regia Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, producători Adina Sădeanu şi Alex Tudor Crăciun) a primit menţiunea specială a juriului, iar proiectul cinematografic "Otto Barbarul" (regia Ruxandra Ghiţescu, producător Iuliana Tarnoveţchi) a câştigat Premiul Macedonian Film Agency (10.000 euro) din cadrul CineLink Co-production Market.

"Touch Me Not / Nu mă atinge-mă" (regia Adina Pintilie, producători Monica Lăzurean-Gorgan şi Adina Pintilie) a câştigat Premiul The Post Republic, contribuţie non financiară sub forma serviciilor de postproducţie în valoare de 25.000 euro.

De asemenea, Carla Fotea a primit premiul oferit de partenerii festivalului - Best Pack & Pitch Award (Talents Sarajevo Pack & Pitch) în valoare de 4.000 de euro, sumă acoperită de Studio Chelia Sarajevo pentru post-producţia coloanei sonore a proiectului prezentat.

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 22-a ediţie, a avut loc în perioada 12-20 august. Institutul Cultural Român de la Viena a fost partener al ediţiei 2016 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

10 producţii româneşti au participat în cadrul programului competiţional al festivalului şi în secţiunea dedicată In Focus, peste 50 de cineaşti români şi patru proiecte cinematografice româneşti în secţiunile CineLink Co-Production Market, CineLink Work in Progress şi Docu Rough Cut Boutique.

Sursa: AGERPRES

×