x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Festivalul de la Sfântu Gheorghe aşteaptă publicul să voteze filmele din competiţie

Festivalul de la Sfântu Gheorghe aşteaptă publicul să voteze filmele din competiţie

de Maria Sârbu    |    26 Iul 2011   •   21:00
Festivalul de la Sfântu Gheorghe aşteaptă publicul să voteze filmele din competiţie

Sapte lungmetraje din Rusia, Slovacia, Coreea de Sud, Turcia, Bulgaria, Grecia si Romania, productii ale anilor 2010 si 2011, vor concura la edi­tia din acest an a Festivalului Inter­na­tional de Film Independent "Ano­nimul", desfasurat intre 8 si 14 august in Delta, la Sfantu Gheorghe – satul in care vin tot mai multi turisti tocmai datorita acestui eveniment.

Peliculele, selectionate de Ludmila Cvikova (International Programming in cadrul Institutului de Film din Doha, Qatar), au fost prezentate la diverse festivaluri ale lumii, unele obtinand premii importante. Iata care sunt propunerile selectionerului pentru editia a VIII-a a "Anonimului": "Gromozeka", regia Vladimir Kott, Rusia (Competitia Oficiala, Festivalul International de la Rotterdam, 2011); "The house/ Casa", regia Zuzana Liova, Slovacia-Cehia (Forum, Berlinale 2011); "The Journals of Musan/ Jurnalul lui Musan", regia Jung-bum Park, Coreea de Sud (Tiger Award, Festivalul International de la Rotterdam, 2011); "Majority/ Majoritate", regia Seren Yüce, Turcia (Trofeul Luigi de Laurentiis, Venetia 2010); "Outbound/ Periferic", regia Bogdan George Apetri, Romania (Premiul Boccalino d'Oro pentru Cea mai buna interpretare – Ana Ularu, Festivalul de la Locarno, 2010); "Shelter/ Adapostul", regia Dragomir Sholev, Bulgaria (Marele Premiu, Festivalul International de Film de la Sofia, 2011); "Wasted youth/ Tinerete irosita", regia Argyris Papadi­mi­tropoulos, Jan Vogel, Grecia (Competitia oficiala, Festivalul de la Rotterdam, 2011).
Acestea sunt titlurile din competitia mare si doar unul dintre ele va putea lua Marele Premiu al Festivalului "Anonimul", in valoare de 3.000 de dolari, acordat pe baza voturilor date de public. Lungmetrajele, exceptandu-l pe cel romanesc, au foarte mici sanse sa fie distribuite in reteaua cinematografica de la noi, pentru ca, de obicei, sunt filme de autor si nu comerciale. Dar publicul are acum ocazia sa le vada.

Sectiunea Scurtmetraje a Festivalului Anonimul include un numar mult mai mare de titluri. Criticul de filmul Irina-Margareta Nistor a selectat din cele aproximativ 300 scurtmetraje de fictiune si de animatie inscrise, din 37 de tari, 53 de productii (32 de fictiune – opt sunt romanesti – si 21 de animatie – doar unul romanesc). Alaturi de cineasti din Franta, Spania, Brazilia, Italia, Marea Britanie, Polonia, SUA, Singapore, Canada, Austria, Norvegia, Rusia, Ucraina, Germania, Malta etc., tind sa obtina Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune, respectiv Cel mai bun scurtmetraj de animatie (fiecare in valoare de 1.000 de dolari) si regizorii romani, autori ai filmelor din competitie: Mirel Bran, Rodi Cotenescu, Andrei Dobrescu, Victor Dragomir, Tudor Giurgiu, Dan Radu Mihai, Dorin Pene, Ioana Uricaru si Roxana Bentu.

La Scurtmetraj fictiune va mai fi o distinctie, pe care o va acorda Fun­da­­tia Anonimul: Premiul Ovidiu Bo­se Pastina, in valoare de 1.000 de do­lari. Festivalul se va deschide, asa cum anuntasem anterior, cu filmul ame­ricanului Terrence Malick "Arborele vietii", premiat in acest an la Cannes cu Palme d'Or.

Proiectiile au loc in Satul Filmului: in timpul zilei, in salile Comple­xului Cinema din "Green Village", unde intrarea se face pe baza de invitatii, distribuite la "Info Point", amplasat in Dolphin Camping, in limita locurilor disponibile; in timpul noptii, incepand cu ora 20:45, toate filmele programate in Festival se proiecteaza, sub cerul liber, pe un ecran mare. Intrarea este libera.

×
Subiecte în articol: anonimul