x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Celebrul film clasic Mary Poppins, cu Julie Andrews în rol principal, acuzat de ”limbaj discriminatoriu”

Celebrul film clasic Mary Poppins, cu Julie Andrews în rol principal, acuzat de ”limbaj discriminatoriu”

de Redacția Jurnalul    |    28 Feb 2024   •   10:15
Celebrul film clasic Mary Poppins, cu Julie Andrews în rol principal, acuzat de ”limbaj discriminatoriu”
Sursa foto: Hepta

Consiliul britanic de clasificare a filmelor (BBFC) a modificat clasificarea pentru ”Mary Poppins”, filmul clasic cu Julie Andrews, pe motiv că acesta conține "limbaj discriminatoriu". Filmul din 1964 a fost reclasificat de la U, care înseamnă universal, la PG, pentru îndrumare parentală.

În film, un termen considerat ”disprețuitor” al europenilor la adresa unor popoare din sudul Africii este folosit pentru a se referi la ”coșarii cu fața plină de funingine”, relatează BBC.

Filmul a câștigat cinci premii Oscar în 1965, inclusiv pentru cea mai bună actriță și cel mai bun cântec.

"Cel mai recent, filmul ne-a fost prezentat din nou în februarie 2024 pentru o altă relansare în cinematografe, iar noi l-am reclasificat PG pentru limbaj discriminatoriu", a declarat un purtător de cuvânt al BBFC. Este vorba despre termenul ”hottentots” (hotentoți în traducere în română).

Dicționarul Oxford al limbii engleze arată că termenul, care se referea la popoarele Khoikhoi și San, este "în general considerat atât arhaic, cât și ofensator".

BBFC a declarat că cercetările sale privind rasismul și discriminarea au arătat că o preocupare cheie pentru oameni, în special pentru părinți, a fost "potențialul de a expune copiii la un limbaj sau un comportament discriminatoriu pe care aceștia îl pot considera stresant sau îl pot repeta fără să realizeze eventuala ofensă".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×