x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul La vie d'Adele a fost cumpărat în lumea întreagă, înainte chiar de a primi Palme d'Or

Filmul La vie d'Adele a fost cumpărat în lumea întreagă, înainte chiar de a primi Palme d'Or

28 Mai 2013   •   19:57
Filmul La vie d'Adele a fost cumpărat în lumea întreagă, înainte chiar de a primi Palme d'Or

Filmul "La vie d'Adele", al regizorului Abdellatif Kechiche, a fost vândut pe principalele pieţe mondiale, din SUA până în Australia, chiar înainte de a primi Trofeul Palme d'Or 2013 al Festivalului de la Cannes, a declarat directorul general al casei de producţie Wild Bunch, Brahim Chioua, informează agerpres.ro.

În pofida lungimii sale (3 ore), filmul "fusese deja vândut, chiar înainte de a obţine, duminică, Palme d'Or, datorită primirii de care se bucurase din partea criticilor din lumea întreagă (...) Nu există niciun teritoriu semnificativ unde filmul să nu fi fost vândut", a declarat Brahim Chioua, arătând că acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă filmul nu ar fi fost prezentat la Cannes.

În afară de SUA şi Australia, au fost semnate acorduri în aproape toate ţările europene, inclusiv în "foarte catolica" Polonie, scrie agenţia AFP. Chiar şi Rusia, ţară unde "homofobia este o politică de stat", potrivit asociaţiilor de homosexuali, a cumpărat filmul, asemeni Israelului şi Turciei.

Filmul, care a costat în final 4,5 milioane de euro, a fost bine vândut pe continentul american, din Canada până în Brazilia, trecând prin Mexic sau Columbia, în timp ce în Venezuela, Peru sau Argentina sunt în curs negocieri. În Asia l-au cumpărat Coreea de Sud şi Hong Kong, iar în prezent de desfăşoară negocieri în Japonia. Cazul Chinei este mai complex. Pe lângă inevitabila cenzură, există şi cote drastice impuse filmelor occidentale: doar 34 au putut pătrunde în 2012 în această ţară (între trei şi şapte filme franceze).

În ţările arabe, nu s-a încheiat niciun contract, exceptând Tunisia unde distribuitorul obişnuit al regizorului francez de origine tunisiană a luat filmul. Brahim Chioua explică că distribuitorii din această regiune nu au văzut încă "La vie d'Adele", pentru că părăsiseră deja Cannes-ul în momentul prezentării sale la finalul festivalului. "Trebuie să îl vizioneze, dar va fi mai mult pentru a-l proiecta în cadrul festivalurilor, decât să îl distribuie în sălile de cinema", a spus Chioua.

Reprezentantul casei de producţie estimează, de asemenea, că vor exista "cu siguranţă" cereri de tăiere a filmului, din cauza scenelor de sex foarte explicite. "Vom analiza" aceste cereri, a spus el. 

×
Subiecte în articol: la vie d'adele cannes 2013