x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul românesc, tot mai iubit. E o certitudine

Filmul românesc, tot mai iubit. E o certitudine

de Maria Sârbu    |    12 Oct 2010   •   00:00
Filmul românesc, tot mai iubit. E o certitudine

La IIFF, în sala de cinema: "Noi de-aicea nu plecăm... Vrem, din nou, «Bună, ce faci?»"



Cinemaul românesc de astăzi nu e doar un val care trece în mare grabă. Ne conving de acest lucru an de an pro­ducţiile realizate, în special, de tineri cineaşti. Nu a fost o simplă modă nici distincţiile de la mari festi­valuri, pentru că filmul românesc con­tinuă să fie premiat la ma­ni­fes­tă­rile cinematografice din lume. Însă cel mai important lucru este că filmul românesc se vinde. Dar şi mai im­portant, cred, este faptul că publi­cul din România caută tot mai mult fi­lmul românesc. Dovadă au fost reacţiile spectatorilor din Iaşi, care au urmărit peliculele din cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului In­ter­na­ţional de Film (IIFF), desfăşurat în perioada 6-10 octombrie şi la care au fost selecţionate multe producţii autohtone.

De remarcat grija echipei IIFF, ca­re şi-a asumat o dată cu organizarea festivalului promo­va­rea ci­ne­ma­tografiei române atât prin include­rea în competiţie, alături de filme din în­treaga lume, a noilor pro­ducţii, cât şi prin organizarea Galei filmului ro­mâ­nesc, a pre­zen­tării secţiunilor "Ma­de in Romania", "Alt-Fel" sau a re­trospectivei ce vizează filmele unui ci­neast ce au avut mare succes de-a lun­gul anilor.

În competiţie la Lungmetraj s-au ales nouă filme - debuturi -, două fiind româneşti: "Morgen" de Marian Crişan şi "Bună, ce faci?" de Alexandru Maftei. Deşi ju­riul a acordat Trofeul IIFF (4.000 de eu­ro) peliculei independente din Geor­gia, "Praful străzilor" (Street Days) de Levan Koguashvili (Marele Pre­miu la Festivalul de la Wiesba­den), al doilea premiu ca importanţă la acest festival - pentru cel mai bun lung­metraj românesc (tot 4.000 de eu­ro) - a revenit deja titratului "Morgen".
Cea mai mare surpriză pentru publicul din România pare a fi în acest moment primul lungmetraj al lui Alexandru Maftei - "Bună, ce faci?", care va fi lansat în circuitul cinematografic în 2011. Filmul a fost proiectat prima dată la TIFF şi a doua oară la IIFF. Într-o sală de MALL din Iaşi, cinefilii care nu aveau locuri stăteau pe jos. S-a râs cu poftă. Nu ştiu când s-a mai strigat la finalul unei proiecţii în cor: "Noi de-aicea nu plecăm! Vrem, din nou, filmul...".

Deşi nu fusese anunţat Premiul special al juriului pentru lungmetraj, "Bună, ce faci?" s-a bucurat de aceas­tă distincţie. Într-o scurtă discuţie avută cu Alexandru Maftei, timidul ci­neast ne-a spus că şi-a propus să facă "un altfel de film, un film frumos care să arate o Românie frumoa­să, nişte oameni frumoşi, un film care poate fi înţeles şi gustat de oricine pe planetă". Cu doi actori excepţionali în rolurile principale - Ionel Mi­hăi­lescu şi Dana Voicu, cu o poveste simplă, dar fascinantă, cu o muzică bine aleasă ce contribuie la "spectacolul cinematografic", filmul lui Maftei face diferenţa de stilistică în cinematografia românească de astăzi.

"În zilele noastre a fost împinsă ideea de joc realist mai mult decât pe gustul meu. Jocul realist a devenit inexpresiv în unele cazuri. Ne-am propus să facem un film cald, un film în care nu ne interesa un punct de vedere obiectiv, ci dimpotrivă, unul subiectiv", a spus pentru Jurnalul Naţional Alexandru Maftei. El a precizat că filmul încă nu este gata. A acceptat să-l prezinte în cele două festivaluri, pe suport video. Se va strădui să termine toate "ajustările", ca să-l lanseze în primăvara anului viitor. Alexandru Maftei s-a arătat mulţumit că fiecare intenţie a echipei "a fost sesizată şi răsplătită". El şi-a atins scopul: a făcut un film care să placă şi să distreze publicul.

La Scurtmetraj au concurat 35 de filme, iar premiul a revenit peliculei "Uwe şi Uwe", regizat de Lena Liberta din Germania. Şi la această sec­ţiu­ne s-a dat Premiul special al juriu­lui, cu care a fost răsplătită producţia portugheză "Consecinţe", regia Luis Ismael. Cea mai bună animaţie s-a dovedit a fi "Dulapul lui Zbigniev", regia Magdalena Osinska (Polonia), iar Premiul special al juriului a fost decernat filmului "Oraşul tăcut", regia Amir Mehran (Iran).

La categoria Cel mai bun documentar a fost desemnată producţia "La revedere, ce mai faci?" de Boris Mitic (Serbia), Premiul special al juriului pentru Documentar acordându-se ex aequo - "Bee Moldovan", un film de Cumatrenco Sergiu Jr şi Valeriu Şova (Republica Moldova), şi "Lumea lui Ion B.", regia Alexander Nanau (România). În Competiţia "Alt-Fel", Premiul publicului l-a me­ritat "Medisin", regia Marius Mitrofan şi Iosif Prodan (România).

A fost şi Premiul de Excelenţă, în posesia căruia a intrat regizorul, în vârstă de 81 de ani, Dinu Cocea, fiind prezentate la IIFF şi trei filme care poartă semnătura acestui cineast.

Cu gândul la promovarea valorilor româneşti, organizatorii IIFF au ales ca trofeele să fie din ceramică de Cucuteni. Realizatoarea acestora este Ionela Mihuleac, pasionată dintotdeauna de ceramica acestei culturi neolitice.

Nu pot trece cu vederea succesul de public, pe care l-a avut la IIFF filmul "Nuntă în Basarabi", regizat de Nap Toader. La întâlnirea cu publi­cul, de după proiecţia de la Cinema Vic­toria, a venit regizorul împreună cu producătorul şi cu actori din distri­buţie, nelipsind interpretul principal, Vlad Logigan (foto jos), care a acor­dat admiratoarelor din Iaşi auto­gra­fe. "Nuntă în Basarabia" a făcut parte din Gala filmului românesc, ală­turi de alte două producţii: "Me­dalia de onoare" de Călin Netzer şi "Europolis", regizat de Cornel Gheor­ghiţa.

×
Subiecte în articol: film