x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul Trei kilometri până la capătul lumii a primit Premiul Queer Palm la Cannes

Filmul Trei kilometri până la capătul lumii a primit Premiul Queer Palm la Cannes

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Mai 2024   •   16:32
Filmul Trei kilometri până la capătul lumii a primit Premiul Queer Palm la Cannes

Juriul competiției de anul acesta, în care au mai fost incluse filme semnate de Jaques Audiard, Marcelo Caetano sau Karim Aïnouz – a fost compus din: Lukas Dhont (regizor), Paloma (câștigătoarea Drag Race France), Jad Salfiti (jurnalist), Juliana Rojas (realizatoare de film, editor), Sophie Letourneur (regizoare, actriță).

Premiul i-a fost înmânat regizorului Emanuel Pârvu de către Lukas Dhont care a citit și motivația juriului: „O descompunere dură și prețioasă a unui sistem al violenței. Perspectiva sa dezvăluie încet lumea patriarhală în care au crescut personajele noastre în care spațiul de a exista pe deplin este făcut imposibil de structurile ideilor adânc înrădăcinate. [...] În acest film hipnotizant, oamenii par să fie ținuți de sfori care îi îndepărtează de lumină, până când unii dintre ei încep să se elibereze.”
La ceremonie a fost prezentă și Miruna Berescu, co-scenarista și producătoarea filmului.

De la înființarea sa, în 2010, Cannes Film Festival Queer Palm a recompensat filme memorabile care reflectă diversitatea și importanța temelor abordate de acest premiu. Filmele laureate anterior cu Queer Palm au contribuit la promovarea cauzei LGBTQ+ în cinema, printre ele numărându-se titluri precum: Monster (r. Kore Eda Hirokazu), Girl (R. Lukas Dhont), Portrait de la Jeune Fille en Feu (r. Céline Sciama), 120 Battements par Minute (r. Robin Campillo), Carol (r. Todd Haynes), Pride (r. Matthew Warchus) sau Laurence Anyways (r. Xavier Dolan).

 

×