In Transilvania, mai bine zis la Medias, va avea loc, timp de o saptamana (5-11 septembrie), evenimentul cinematografic denumit MECEFF - Medias Central European Film Festival '7+1' (A treia Europa). Presedinte e regizorul Radu Gabrea. Unii deja se intreaba de ce ar fi nevoie de inca un festival de film in Transilvania (mai ales ca faima TIFF-ului de la Cluj a ajuns departe). Organizatorii pun motivatia lor in fata: MECEFF este consacrat cinematografiilor tarilor 'vecine' cu Romania, din asa-zisul perimetru al 'Europei Centrale', ca publicul sa le cunoasca cat mai bine si 'introducand noul film romanesc intr-un context special'. Ei argumenteaza prin faptul ca in zona tarilor precum Cehia, Ungaria, Austria sau Polonia 'exista cinematografii de mare prestigiu, cu o istorie si un prezent extrem de interesante, dar care, in afara unor evenimente locale si destul de reduse, manifestari datorate, in majoritate, Institutelor Culturale ale tarilor respective, sunt cvasi-necunoscute in Romania'.
Asa ca la prima editie a Festivalului de la Medias, care este competitiv, vor fi proiectate filme din Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, Polonia, Slovenia si Romania. S-au ales pelicule castigatoare ale unor premii importante. Juriul va fi alcatuit din 'personalitati culturale marcante'. Dar programul se anunta a fi mult mai vast, cuprinzand multe alte productii de succes propuse de Institutele Culturale ale tarilor enumerate.
O a opta tara in festival va fi insemnata, de la prima editie incolo, cu cifra 1. Mai bine zis, va fi invitata cinematografia unei tari pentru a-si prezenta realizarile. In 2011, '+1' este Israelul, selectia cuprinzand 'cateva dintre cele mai importante creatii cinematografice din ultimii ani': 'Gei Oni' (Valley of Fortitude), 'Avanti Popolo', 'The True Story of Palestine', 'Portrait of the Arstist: Marel Janco', 'Because of That War', 'The Komediant', 'Lia'.
La aceasta prima editie va fi omagiat un mare cineast: cehul Jiri Menzel. Medalionul care ii este dedicat include, intre altele: 'Trenuri bine pazite' (1966), primul lungmetraj al lui Menzel in calitatea sa de regizor si pentru care a obtinut Premiul Oscar la categoria cel mai bun film intr-o limba straina; 'Amintiri'; 'Sfarsitul vremurilor vechi'; 'Ciocarlii pe sarma'; 'In slujba regelui Angliei' (foto).
Jiri Menzel, mare regizor de teatru si film, fiind totodata si actor, a absolvit prestigioasa scoala de film si televiziune FAMU din Praga in 1962. A facut parte din asa-zisul 'Noul val ceh', remarcand-se pe atunci talentati cineasti care au devenit foarte cunoscuti datorita unor filme memorabile. Lui Menzel i-a mers excelent cu ecranizarile, mai ales cu cele facute dupa cunoscutul scriitor Bohumil Hrabal. A jucat in multe filme ale regizorilor cehi si straini, a regizat teatru, a publicat doua carti.
In festival, publicul din Medias va putea vedea 22 de lungmetraje, 14 scurtmetraje si 14 documentare.
Radu Gabrea, in calitatea sa de presedinte, spune ca MECEFF se constituie, chair de la prima editie, intr-un festival de elita, pregatit sa concureze cu manifestarile romanesti de gen deja consacrate. 'In contextul in care tot vorbim de reforme si descentralizare, Festivalul de Film de la Medias face un pas important demonstrand ca se pot organiza evenimente de amploare si de calitate si dincolo de Bucuresti ori de marile orase. Importanta este zona si implicarea edililor locali, a oamenilor cu potential financiar, care vor sa si daruiasca, nu doar sa acapareze, care vor sa lase ceva in urma, care inteleg faptul ca organizarea unui festival de film de notorietate poate constitui o investitie pe termen lung cu un profit spiritual remarcabil', sustine cineastul.
In organizarea festivalului s-au implicat Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Medias, Centrul National al Cinematografiei s.a.