x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Globurile de Aur 2010: Şi câştigătorul va fi...

Globurile de Aur 2010: Şi câştigătorul va fi...

de Adriana Paduraru Vaduva    |    15 Ian 2010   •   00:00

Mai sunt câteva ore până când vom alfa cine sunt câştigătorii mult râvnitelor Globuri de Aur. Cea de-a 67-a Gală îşi va desemna premianţii luni dimineaţă la ora 2:50 (ora României).

Spre deosebire de ediţiile trecute, când specialiştii nu aveau nici un dubiu în privinţa câştigătorilor, anul acesta părerile sunt împărţite. Astfel, potrivit unui sondaj realizat de The Anvelope printre 20 de critici de film, 11 dintre aceştia l-au dat drept câştigător, la categoria cel mai bun film, pe "Sus, în aer" ("Up In The Air"), în regia lui Jason Reitman şi cu George Clooney în rolul principal. Totodată, Clooney a fost desemnat potenţialul câştigător al distincţiei pentru cel mai bun actor, cu toate că printre contracandidaţi se numără Jeff Bridges ("Crazy Heart") şi Colin Firth ("A Single Man").

Avatar este şi el printre favoriţi, cu toate că nu a obţinut decât un singur premiu din partea asociaţiilor criticilor de film. Pelicula a făcut însă furori şi se menţine în fruntea box-office-ului, după mai bine de patru săptămâni de la lansare. Ceea ce-i va determina, probabil, pe jurnaliştii străini să-l voteze în dauna unei pelicule precum "The Hurt Locker", de exemplu, care a fost declarat cel mai bun film al anului de către 12 asociaţii de critici de specialitate.

REGIZORI. Interesantă este şi "lupta" pentru titlul de cel mai bun regizor. Cu atât mai mult cu cât în joc sunt Kathryn Bigelow ("The Hurt Locker"), fosta soţie a lui James Cameron ("Avatar"). La sondajul realizat de The Anvelope, Kathryn a obţinut opt voturi, în timp ce Cameron a fost favoritul a nouă dintre cei chestionaţi. Cei doi au însă trei contracandidaţi la fel de puternici: Quentin Tarantino ("Inglourious Basterds"), Jason Reitman sau Clint Eastwood ("Invictus")

ACTORI. Dacă la capitolul cel mai bun actor în rol principal "bătălia" se dă, după cum am mai spus, între George Clooney, Jeff Bridges, Colin Firth, Morgan Freeman şi Tobey Maguire, oricare dintre cei cinci putând fi câştigător, pentru cel mai bun actor în rol secundar zarurile par a fi fost aruncate. Majoritatea specialiştilor văzându-l câştigător pe Christoph Waltz ("Inglourious Basterds"). Rămâne însă de văzut dacă Waltz îi va "învinge" pe Woody Harrelson ("The Messenger"), Matt Damon ("Invictus"), Stanley Tucci ("The Lovely Bones"), Christopher Plummer ("The Last Station").

Şi pentru titlul de cea mai bună actriţă în rol secundar pare că există de departe o câştigătoare şi anume Mo'Nicque ("Precious"). Contracandidate îi sunt Anna Kendrick ("Up in the Air"), Vera Farmiga ("Up in the Air"), Penelope Cruz ("Nine") şi Julianne Moore ("A Single Man").

Şi iar revine ceaţa peste "globul de cristal" când vine vorba despre cea mai bună actriţă în rol principal. Dacă unii o văd câştigătoare pe Helen Mirren pentru prestaţia din "The Last Station", alţii o dau drept învingătoare pe Sandra Bullock, care a demonstrat în "The Blind Side" că poate face la fel de bine şi roluri dramatice, nu numai comice. Însă la fel de bine pot fi desemnate victorioase şi Carey Mulligan ("An Education") sau Gabourey Sidibe ("Precious"). Fără şanse criticii o desemnează pe Emily Blunt ("The Young Victoria").

COMEDIE/MUZICAL. Cu cinci nominalizări în total, "Nine" pare a fi "în cărţi" pentru titlul de cel mai bun film de comedie/muzical, principalul contracandidat fiind "The Hangover". Însă la fel de bine pot fi declarate câştigătoare "It's Complicated", "Julie & Julia" sau "(500) Days of Summer". Dacă pentru cea mai bună actriţă de dramă Sandra Bullock se luptă cu Helen Mirren, pentru rolul din comedia "The Proposol", Bullock o are principală "adversară" pe Meryl Streep, cu rolul din "Julie&Julia". Meryl Streep mai are o şansă pentru că a fost nominalizată şi pentru prestaţia din "It's Complicated".

Însă nu pot fi trecute cu vederea nici Julia Roberts ("Duplicity") şi nici Marion Cotillard ("Nine"). Pentru cel mai bun actor de comedie, lucrurile par a fi mai clare, criticii declarându-l mai mult ca sigur câştigător pe Matt Damon, pentru prestaţia din "The Informant". La această categorie, contracanditaţii lui Damon sunt Michael Stuhlbarg ("A Serious Man"), Robert Downey Jr. ("Sherlock Holmes"), Joseph Gordon-Levitt("500 Days of Summer") şi Daniel Day-Lewis ("Nine").

 

Cecil B. DeMille pentru Scorsese
Anul acesta, distinţia Cecil B. Demille îi va fi înmânată celebrul cineast Martin Scorsese. Premiul, oferit în fiecare an pentru merite deosebite în industria cinematografică, a mai fost acordat unor nume mari din lumea filmului: Steven Spielberg, Warren Beatty, Anthony Hopkins, Robin Williams şi Michael Douglas.

 

Ceremonia, în direct la TVR
Telespectatorii români vor putea urmări Globurile de Aur în direct şi exclusiv pe TVR1 şi TVR HD, duminică noaptea (17 spre 18 ianuarie), de la ora 2:50. Concepută ca o emisiune dedicată, Noaptea "Globurilor de Aur" va include transmisiunea directă de la Beverly Hilton Hotel, iar la Bucureşti, comentarii din studioul amenajat special pentru acest eveniment. Prezentatorul TVR Bogdan Stănescu îi va avea drept invitaţi pe criticul de film Manuela Cernat şi pe designerul vestimentar Adrian Oianu. Cu zece minute înainte de transmisiunea din California, în studioul TVR 1 începe o discuţie specializată, care va continua pe tot parcursul pauzelor publicitare.

De asemenea, TVR 1 a programat, înainte de Gală filme reprezentative pentru aceste premii. Astfel, de la 21:10 se va difuza multipremiatul "Tess", de la ora 0:10 este programată producţia "Orele" ("The Hours", 2002), cu Nicole Kidman, ea fiind şi prezentatoarea galei Golden Globes de anul acesta, alături de Claudia Nardi şi Sam Worthington, iar de la ora 2:00, filmul "Iubiri dincolo de ecran" ("Red Carpet Romance", 2009) precede transmisiunea directă a Galei Golden Globes 2010.
Cine nu a putut urmări Gala în direct, o poate face în reluare luni, 18 ianuarie, de la ora 21:10.

 

NOMINALIZĂRILE LA OSCAR, INFLUENŢATE DE GLOBURILE DE AUR
Specialiştii în cinematografie consideră că premiile Globul de Aur, ce vor fi decernate duminică seară, în Los Angeles, influenţează nominalizările făcute de membrii Academiei de film americane pentru cele mai importante trofee ale industriei, Oscarurile, informează variety.com, citat de Mediafax.
În anii trecuţi, pentru că la categoria "Cel mai bun film" a Globurilor de Aur erau nominalizate 10 pelicule, iar la Oscar, cinci, multe dintre alegerile pentru premiile Globul de Aur se regăseau în lista nominalizărilor la premiile Academiei de film americane. Anul acesta, numărul nominalizărilor la categoria "Cel mai bun film" a premiilor Oscar a crescut la 10, Variety apreciind că astfel alegerile Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood (care decernează Globurile de Aur, n.r.) vor coincide cu cele ale Academiei de film americane.  "Mulţi cred că nominalizările la Globurile de Aur vor coincide cu cele pentru Oscar, în ceea ce priveşte filmele dramă, în timp ce situaţia comediilor este incertă", mai scrie Variety. "Sunt anumite lucruri pe care membrii Academiei doresc să le vadă la un film nominalizat. Nu cred că «Marea mahmureală/ The Hangover» (o comedie nominalizată la Globurile de Aur, n.r.) are aceste elemente", spune copreşedintele Sony Pictures Classics, Michael Barker.
Din punct de vedere istoric, puţine comedii alese în lista de nominalizări la Globurile de Aur au avut succes la nominalizările pentru Oscar. Excepţii ar fi "Juno", de Jason Reitman, sau "Fiecare se crede normal/ Little Miss Sunshine". "Când ai doar cinci nominalizări (cum a fost în trecut la Oscar, n.r.), mai strecori maximum o comedie sau un musical. Anul acesta, cu 10 filme, cine ştie?", spune un jurnalist din domeniu.
Totuşi, un alt critic este de părere că anul trecut nu a fost "cel mai bun moment pentru a dubla numărul de nominalizări la Oscar". "Au fost câteva filme bune, dar cele mai multe au fost ignorate de audienţă. Apoi a apărut «Avatar». Nu cred că este loc pentru «Avatar», «District 9» şi «Star Trek»", a spus acesta.
Pe de altă parte, criticii se aşteaptă la o concurenţă acerbă în ceea ce priveşte filmele de animaţie, apreciind că în acest domeniu au fost premiere de excepţie.  


Lista completă a nominalizaţilor

Cel mai bun film-dramă
"Avatar"
"The Hurt Locker"
"Inglorious Basterds"
"Precious"
"Up in the Air"

Cea mai bună actriţă într-un rol dramatic
Emily Blunt, "The Young Victoria"
Sandra Bullock, "The Blind Side"
Helen Mirren, "The Last Station"
Carey Mulligan, "An Education"
Gabourey Sadibeţ, "Precious"

Cel mai bun actor într-un rol dramatic
Jeff Bridges, "Crazy Heart"
George Clooney, "Up in the Air"
Colin Firth, "A Single Man"
Morgan Freeman, "Invictus"
Tobey Maguire, "Brothers"

Cel mai bun film-muzical sau comedie
"(500) Days of Summer"
"The Hangover"
"It's Complicated"
"Julie & Julia"
"Nine"

Cea mai bună actriţă într-un rol de muzical sau comedie
Sandra Bullock, "The Proposal"
Marion Cotillard, "Nine"
Meryl Streep, "It's Complicated"
Meryl Streep, "Julie and Julia"
Julia Roberts, "Duplicity"

Cel mai bun actor într-un rol de muzical sau comedie
Matt Damon, "The Informant"
Daniel Day-Lewis, "Nine"
Robert Downey Jr., "Sherlock Holmes"
Joseph Gordon-Levitt, "(500) Days of Summer"
Michael Stuhlbarg, "A Serious Man"

Cea mai bună actriţă în rol secundar
Mo-Nique, "Precious"
Julianne Moore, "A Single Man"
Anna Kendrick, "Up in the Air"
Vera Farmiga, "Up in the Air"
Penelope Cruz, "Nine"

Cel mai bun actor în rol secundar
Matt Damon, "Invictus"
Stanley Tucci, "The Lovely Bones"
Christopher Plummer, "The Last Station"
Christoph Waltz, "Inglorious Basterds"
Woody Harrelson, "The Messenger"

Cel mai bun film de animaţie
"Coraline"
"The Fantastic Mr. Fox"
"Cloudy with a Chance of Meatballs"
"The Princess and the Frog"
"Up"

Cel mai bun film străin
"Baaria"
"Broken Embraces"
"A Prophet"
"The White Ribbon"
"The Maid"

Cel mai bun regizor
Kathryn Bigelow, "The Hurt Locker"
James Cameron, "Avatar"
Clint Eastwood, "Invictus"
Jason Reitman, "Up in the Air"
Quentin Tarantino, "Inglorious Basterds"

Cel mai bun scenariu
"Up in the Air"
"It's Complicated"
"District 9"
"The Hurt Locker"
"Inglorious Basterds"

Cea mai bună coloană sonoră
Michael Giacchino, "Up"
Marvin Hamlisch, "The Informant"
James Horner, "Avatar"
Abel Krozeniowski, "A Single Man"
Karen O. & Carter Burwell, "Where the Wild Things Are"

Cel mai bun cântec original
"I Will See You", "Avatar"
"The Weary Kind", "The Crazy Heart"
"Winter", U2, "Brothers"
"Cinema Italiano", "Nine"
"I Want to Come Home", Paul McCartney "Everybody's Fine"

×
Subiecte în articol: film