“În derivă” se concentrează pe una dintre caracteristicile societăţii moderne, şedinţa de terapie, văzută prin ochii unui psihoterapeut de elită. Fiecare episod din cele 45 ale serialului se axează pe câte o sesiune de terapie – patru şedinţe individuale între psihoterapeut şi pacienţii săi, urmate de câte un episod săptămânal în care personajul principal îşi vizitează propriul terapeut. Marcel Iureş interpretează rolul principal – cel al psihoterapeutului al cărui univers profesional şi personal pare să se destrame săptămână de săptămână şi care este nevoit, la rândul lui, să ceară consiliere. Celelalte roluri sunt interpretate de Maria Dinulescu, Vlad Zamfirescu, Maria Mitu, Bogdan Dumitrache, Andreea Bibiri, Gabriela Butuc şi Tamara Creţulescu.
Astfel, în fiecare luni, Nora, o femeie atrăgătoare şi inteligentă, vine la Andrei şi încearcă să-şi pună ordine în viaţă. Nora este interpretată de Maria Dinulescu, celebră pentru rolurile din “California Dreamin’” şi “Pescuit sportiv”, care i-a adus premii de interpretare la Salonic şi Buenos Aires. Pacientul de marţi este Victor, ofiţer în trupele speciale, un bărbat arogant, care se consideră deasupra tuturor. Victor este interpretat de Vlad Zamfirescu, actor la Teatrul “Bulandra”, remarcat la cinema în “Italiencele” şi “Restul e tăcere”. Diana este o tânără gimnastă care a suferit un accident şi vine în fiecare miercuri la Andrei pentru o evaluare psihologică. Diana este interpretată de Maria Mitu. Joia e destinată terapiei de cuplu – Tudor şi Ruxandra sunt căsătoriţi, au un copil şi vor să decidă dacă să-l facă sau nu pe al doilea. Tudor e interpretat de Bogdan Dumitrache (“Moartea domnului Lăzărescu”), iar Ruxandra este interpretată de Andreea Bibiri (“Niky şi Flo”, “Offset”). Regia serialului este semnată de Adrian Sitaru şi Titus Muntean.
Serialul realizat de HBO “te prinde”. Este deştept şi la prima vedere chiar puţin nişat. Se adresează unui public de calitate. “Nu facem un serial de acest gen pentru audienţă, contăm pe reacţiile din presă sau de pe bloguri, nu pe cifre”, au declarat producătorii. De altfel, producătorii cred foarte mult în opinia abonaţilor postului. În funcţie de succesul de la sfârşit, ei vor lua decizia de a continua sau nu serialul cu sezonul 2.
Deşi soluţia psihoterapeutului pare (şi întrucâtva este) una de import, poveştile te prind, te uimeşte chiar varietatea şi registrul lor complet diferit. În plus, interpretarea actorilor români este impecabilă. Este mâna regizorilor, este “vina” actorilor – însă naturaleţea este pusă în prim plan, iar acest lucru este pozitiv şi vizibil. Episoadele sunt scurte, suficient de scurte pentru a-ţi părea rău când se termină. Deşi formatul este unul adaptat (formatul a fost cumpărat), serialul prezintă suficiente elemente de originalitate. “Este un scenariu care se potriveşte cu societatea noastră. Mi-a plăcut să lucrez la serial, am cunoscut oameni extraordinari care pot să spun că au dat dovadă de eroism, pentru că un astfel de proiect este foarte greu de făcut”, a spus Marcel Iureş.