Data limită fixată pentru negocierile dintre patronii marilor studiouri şi platforme de streaming, pe de-o parte, şi Sindicatul actorilor americani (SAG-AFTRA), de cealaltă parte, este miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, după ora din Los Angeles. Iar cei 160.000 de membri ai organizaţiei sindicale au aprobat aproape unanim, în principiu, posibilitatea de declanşare a unei greve dacă niciun acord privitor la o nouă convenţie colectivă nu va fi găsit.
După modelul scenariştilor, aflaţi deja în grevă de la începutul lunii mai, actorii cer salarii mai bune pentru a lupta contra inflaţiei şi precarităţii acestei profesii, precum şi garanţii în faţa bulversărilor potenţiale asociate cu utilizarea inteligenţei artificiale.
O dublă mişcare socială care i-ar reuni pe actori şi pe scenarişti ar reprezenta o premieră la Hollywood după 1960, epocă în care Ronald Reagan a condus o grevă majoră ce a dus la concesii importante ale studiourilor şi a consacrat anvergura politică a unui actor devenit ulterior preşedinte al Statelor Unite.
Deja încetinită considerabil de greva scenariştilor, industria de la Hollywood ar fi astfel complet oprită: actorii sunt capabili să îngheţe nu doar producţiile bazate pe scenarii deja terminate înaintea lunii mai 2023, ci şi campaniile de promovare a superproducţiilor aşteptate în cinematografe în această vară, precum "Barbie", "Oppenheimer", "Gran Turismo", etc.
Doar câteva talk-show-uri şi emisiuni de tip reality-shiw ar putea fi continuate. Iar câteva evenimente importante, precum Emmy Awards, în cadrul căreia vor atribuite în luna septembrie echivalentul din televiziune al premiilor Oscar, ar fi ameninţate.