La 7 ani de la succesul răsunător de care s-a bucurat Două Lozuri (2016), un film apreciat atât de publicul larg, cât și de critici la festivalurile internaționale - Sile, Dinel și Pompiliu se întorc cu noi peripeții, adaptate zilelor noastre. Cele trei personaje interpretate de Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță încearcă acum să dea lovitura peste noapte, speculând piața criptomonedelor în comedia Încă două lozuri. Proiecția comediei semnate de Paul Negoescu va deschide porțile Cinematecii Târzii sâmbătă, pe 12 august, de la ora 22:00.
Același Paul Negoescu semnează și pelicula Oameni de treabă, programată duminică, pe 13 august, de la ora 22:00. O comedie neagră cu Iulian Postelnicu în rol principal, filmul spune povestea unui polițist din mediu rural prins într-o serie de întâmplări nefaste ce îl obligă să ia decizii radicale. În 2022 a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, iar la Gala Premiilor Gopo 2023 a făcut furori, obținând nu mai puțin de șase trofee. Proiecția din Alexandria va fi urmată de un Q&A cu regizorul și scenaristul filmului.
Luni, pe 14 august, publicul Ideo Ideis are întâlnire cu Tigru - Cel mai bun film de debut în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2023. Inspirat din întâmplări reale, debutul regizorului Andrei Tănase, spune povestea Verei – medic veterinar, care se străduiește să facă față unei tragedii care-i macină viața personală. În mijlocul acestor evenimente, un tigru evadează de la grădina zoologică la care lucrează. Despre cum s-au desfășurat filmările va povesti mai multe actorul Bogdan Tulbure, trainer la ediția din acest an a Festivalului Național de Teatru Tânăr și alumn Ideo Ideis.
Seara de miercuri, 16 august, este rezervată unui film românesc care s-a remarcat anul acesta la Berlinală, unde a cucerit Premiul FIPRESCI, și care a fost desemnat Cel mai bun film românesc la TIFF 2023. Între revoluții, în regia lui Vlad Petri, îmbină elemente de documentar și ficțiune pentru a pune în oglindă viețile și destinele a două femei, Maria și Zahra, una din România, cealaltă din Iran, prietene și colege de facultate la Universitatea de Medicină din București. În 1979, când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la revoluția de acolo, departe de prietena sa. Pentru următorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Proiecția specială va fi urmată de Q&A cu Lavinia Braniște, co-scenarista filmului.