IIFF 2010 - Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi se ţine şi în acest an, dar cu bani mai puţini. Vor fi doar cinci zile de evenimente cinematografice, anul trecut, la prima ediţie, festivalul desfăşurându-se timp de zece zile. Şi numărul premiilor s-a micşorat, pentru ca valoarea celor păstrate să nu se schimbe. Au rămas însă aceleaşi secţiuni competitive.
Organizat între 6 şi 10 octombrie (perioada a fost niţel decalată, pentru că imediat vor începe Serbările Iaşiului), IIFF 2010 este deschis "tuturor genurilor - de la horror la arthouse, de la pelicule de studio la cele "indie", de la documentar la animaţie sau scurtmetraj - şi reflectă entuziasmul cinefil al realizatorilor", aşa cum susţin organizatorii (principalul organizator este Asociaţia Română de Film Independent).
În competiţia oficială - lungmetraj ficţiune, scurtmetraj ficţiune, documentar şi film de animaţie - au fost selecţionate producţii reprezentative ale celor "mai recente curente" din cinematografia internaţională. Şi de data aceasta, lungmetrajele sunt ale debutanţilor. Din cele nouă pelicule selecţionate de criticul Anca Grădinariu, două sunt româneşti: "Bună, ce faci?", regia Alexandru Maftei, şi deja titratul "Morgen" al lui Marian Crişan, care vor concura cu filme produse în 2010 sau 2009 de cineaşti din Georgia, Turcia, SUA, Croaţia, Anglia, Germania şi Spania.
Programul competitiv mai include 17 documentare, 34 de scurtmetraje de ficţiune şi 12 filme de animaţie. În acest an, va fi un alt trofeu, realizat de "un artist plastic din Cucuteni", pentru că organizatorii festivalului îşi propun totodată să promoveze "arta locală - Cultura Cucuteni". La conferinţa de presă prilejuită de IIFF 2010, care a avut loc ieri la Muzeul Ţăranului Român, preşedintele festivalului, Ciprian Alexandrescu, a adus în atenţie atât filmele din competiţie, cât şi din secţiunile paralele, una dintre acestea fiind "AltFel", cu pelicule pe care le vor vota spectatorii. Gala Filmului Românesc, o altă secţiune IIFF, va oferi ieşenilor producţii ale anului 2010: "Medalia de onoare", în regia lui Călin Netzer, "Europolis", în regia lui Cornel Gheorghiţă, şi "Nuntă în Basarabia", de Nap Toader.
Regizorului Dinu Cocea îi va fi dedicat "un moment special" în secţiunea Retrospective, urmând să i se acorde la IIFF Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate (în special pentru seria "Haiducii"). Este în desfăşurare deja proiectul CineFan, care presupune întâlnirea în fiecare sâmbătă (timp de patru săptămâni) cu un regizor şi filmele acestuia, coordonator de proiect Vlad Gliga.
Cele trei jurii vor acorda Trofeul IIFF - pentru cel mai bun film din competiţie; Premiul de regie; Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj; Premiul pentru cel mai bun documentar; Premiul pentru cea mai bună animaţie. Alexandrescu a ţinut să spună că, dacă anul trecut din echipa de organizare au făcut parte doar bucureşteni, la această ediţie au fost cooptaţi şi ieşenii. Şi oricât de greu ar fi pentru toţi, "acest festival merită făcut".
Citește pe Antena3.ro