x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Începe a XIV-a ediție a festivalului de film TIFF

Începe a XIV-a ediție a festivalului de film TIFF

29 Mai 2015   •   21:17
Începe a XIV-a ediție a festivalului de film TIFF
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cel mai mare festival de film din România, începe în această seară la Cluj-Napoca. Ediţia cu numărul 14 a festivalului va lua startul oficial în Piaţa Unirii Open Air - un spaţiu special amenajat de organizatorii festivalului în cel mai central loc al municipiului, aici fiind amplasat, ca în fiecare an, un imens cinematograf în aer liber.

Gala de deschidere va fi urmată de premiera naţională a filmului 'Poveşti trăsnite / Relatos salvajes / Wild Tales' (r. Damian Szifron), nominalizat anul acesta la Oscar. Filmul este produs de Pedro Almodóvar şi va fi distribuit în cinematografe de Transilvania Film, din 12 iunie. La gala prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, vor lua parte oficialităţi locale şi personalităţi din lumea filmului.

La gala de deschidere vor fi prezentate noile proiecte ale festivalului: TIFF Campus - demarat cu ocazia faptului că anul acesta Cluj-Napoca deţine titlul de Capitală Europeană a Tineretului; Cine-piscina - un mod inedit de a vedea filme, Depozitul de filme - un fost depozit de pelicuă al RADEF care a fost reactivat anul trecut în urma campaniei 'Salvaţi Marele Ecran!', iar anul acesta intră în programul obişnuit al TIFF cu filme şi concerte cu intrarea liberă, dar şi ca spaţiu de joacă. Tot la gală, trupa de teatru stradal Compagnie des Quidams va prezenta un fragment din noul lor spectacol muzical şi vizual unic: 'FierS a Cheval'.

Programul complet al festivalului, precum şi toate noutăţile pot fi găsite pe www.tiff.ro. Biletele pot fi cumpărate online, de pe www.biletmaster.ro, şi de la casieriile TIFF. Aplicaţia TIFF 2015 este disponibilă în App Store şi Play Store.

Festivalul se va încheia în 7 iunie, timp în care spectatorii TIFF pot alege între cele mai bune filme recente, concerte cu trupele momentului, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri. Peste 200 de producţii din peste 60 de ţări vor rula pe ecrane şi circa 850 de invitaţi români şi străini sunt aşteptaţi la Cluj.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. Evenimentul este organizat cu susţinerea Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene.

×