x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Începe cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes

Începe cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes

17 Mai 2022   •   20:05
Începe cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes

În perioada 17 şi 28 mai 2022, are loc Festivalul de Film de la Cannes, ajuns la ediţia aniversară cu numărul 75.

Actorul francez Vincent Lindon va prelua funcţia de preşedinte al juriului de la cineastul american Spike Lee. Vincent Lindon, recompensat cu premiul de interpretare masculină în 2015 pentru rolul jucat în filmul "La Loi du Marché", regizat de fraţii Coen, va înmâna trofeul Palme d'Or din 2022 unuia dintre cele 21 de filme selectate în Competiţia Oficială, la data de 28 mai, în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, potrivit festival-cannes.com.

În 2021, Festivalul de Film de la Cannes s-a desfăşurat între 6 şi 17 iulie. Pelicula care a câştigat premiul Palme d'Or a fost "Titane", realizată de regizoarea franceză Julia Ducournau. Cineasta franceză a devenit astfel a doua femeie din istoria Festivalului de Film de la Cannes care a primit prestigioasa distincţie. Prima a fost cineasta neozeelandeză Jane Campion, premiată în 1993 pentru pelicula ''The Piano''.

Marele Premiu al Juriului, al doilea trofeu ca importanţă după Palme d'Or, a fost atribuit unui număr de două filme: ''A Hero'', de Asghar Farhadi, şi ''Compartment No. 6.'', de Juho Kuosmanen.

 

×