x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film La B-EST IFF, filme produse în ultimii doi ani

La B-EST IFF, filme produse în ultimii doi ani

de Maria Sârbu    |    15 Mar 2012   •   21:00
La B-EST IFF, filme produse în ultimii doi ani

Filme bune, mai putin comerciale, ne promite Fundatia Charta, organizatorul Festivalului International de Film de la Bucuresti (B-EST IFF), eveniment care se va desfasura intre 19 si 25 martie. Cu atat mai mult cu cat productiile sunt noi, din ultimii doi ani, prezentate la mari festivaluri din lume si care nu toate sunt distribuite in reteaua cinematografica din Romania.

Structurat pe doua sectiuni principale – filme in competitie si filme in afara competitiei, B-EST IFF are si alte programe, menite sa atraga publicul si chiar sa il educe. Proiectiile vor avea loc la Cinema Studio, la Sala Horia Bernea a Muzeului Taranului Roman si la Sala Elvira Popescu (Institutul Francez). In Gala de deschiderea a festivalui, ce urmeaza sa aiba loc luni seara, la Studio, va fi proiectat, in afara concursului, cel mai nou film al regizorului francez de origine romana Radu Mihaileanu, 'La source des femmes' – selectat in 2011 in competitia oficiala Canne (foto). Cineastul va fi prezent la eveniment, in calitate de invitat de onoare, iar a doua zi va sustine un master-class la UNATC, cu tema 'Du bonheur et de la liberté de créer et de s’exprimer'.

In competitia oficiala sunt opt filme: 'Tyrannosaur', regia Paddy Considine (Marea Britanie, 2011), 'Toata lumea din familia noastra', regia Radu Jude (Romania, 2012), 'Submarine' de Richard Ayoade (Marea Britanie), 'Sapte opere de milostenie', regia Gianluca & Massimiliano de Serio, o productie (Italia-Romania), in care rolul principal feminin e interpretat de romanca Olimpia Melinte, 'Presupus vinovat', regia Vincent Garenq (Franta), 'Marta Marcy May Marlene', regia Sean Durkin (SUA), 'Frumoasa adormita', regia Julia Leigh (Australia) si 'Crimele din Snowtown' de Justin Kurzel (Australia).

Selectia apartine criticului Andrei Cretulescu. Juriul principal este format numai din straini, existand si al doilea juriu, din care fac parte trei critici romani. Primul este alcatuit din: Jan Harlan (presedinte), producator si regizor; Karin Hoffinger, director al Departamentul de Relatii Internationale al Festivalul International de Film de la Berlin; Fernanda Silva, director al Festivalului de Film FESTROIA, Ferenc Moldoványi, regizor si producator din Ungaria, Boyd van Hoeij, critic de film, care scrie pentru revista americana Variety, pentru Winq (din Olanda) si Mate (din Marea Britanie si Statele Unite). In juriul criticilor au intrat Magda Mihailescu, Iulia Blaga si Mihai Chirilov.

De remarcat un eveniment special al festivalului – 'Weekend-ul copiilor' de la Muzeul Taranului, la care micii pasionati de cinema vor avea posibilitatea de a urmari patru filme ce le sunt destinate, realizate in diferite perioade. Reamintim si retrospectiva 'Stanley Kubrick', cu versiunile restaurate ale clasicelor pelicule 'Portocala mecanica', 'Barry Lyndon' si 'The Shining'. Proiectiile vor avea loc in prezenta lui Jan Harlan, care este si autor al documentarului 'Stanley Kubrick: A Life in Pictures', proiectat, de asemenea, la aceasta a VIII-a editie a B-EST IFF.

×
Subiecte în articol: film