x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Mălăele la “Funeralii fericite!”: “A fost greu, a fost un lucru pe care îl iubesc”

Mălăele la “Funeralii fericite!”: “A fost greu, a fost un lucru pe care îl iubesc”

de Maria Sârbu    |    05 Iun 2013   •   20:40
Mălăele la “Funeralii fericite!”: “A fost greu, a fost un lucru pe care îl iubesc”
De vineri, pe ecrane, un nou film românesc
Înainte de intrarea în sălile de cinema a filmului “Funeralii Fericite!”, regizat de Horaţiu Mălăele pe un scenariu scris de Adrian Lustig (care este şi producătorul peliculei), a avut loc o proiecţie în avanpremieră, organizată marţi seara de distribuitorul MediaPro Distribution, la Grand Cinema Digiplex. Au venit mulţi invitaţi: actori, regizori, critici, jurnalişti. Au venit mulţi dintre cei implicaţi în realizarea acestui al doilea lungmetraj al lui Mălăele, în care minunatul actor deţine rolul principal. El însă nu a fost prezent la proiecţie, pentru că avea spectacol. A venit totuşi, mai târziu. A prins  publicul în sală, care nu a plecat nici după ce a curs genericul de final. Aproape toată lumea l-a aşteptat pe Horaţiu Mălăele.

Urcând pe scenă în aplauzele celor din sală, alături de membri ai echipei de filmare şi de actori, Mălăele a spus, făcând referire la întârzierea sa: “Mai bine mai târziu, decât niciodată. Ştiţi cum se spune: dacă cine trebuie să fie nu e, cine e nu trebuie să fie, aşa că ar fi mai bine să plec”. Desigur, a smuls aplauze.

“Mulţumesc că aţi rămas până acum. Este un fel de cronică scrisă; au rămas cei aleşi! Avem de-a face cu un film pe care îl iubesc foarte mult, pentru că am avut o echipă cu totul excepţională (…). Este un film pe care l-am terminat în 19 zile şi pentru noi a fost un record fenomenal. Am avut nişte oameni unici (…), o echipă extrem de profesionistă. A fost un lucru greu, a fost un lucru pe care îl iubesc foarte tare. Este o poveste pe care o iubesc foarte mult. Pentru că e viaţa aşezată între două “de ce?”-uri esenţiale, respectiv naştere şi moarte”, a spus actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele.

De ce se naşte omul, de ce moare omul? De ce nu se aşteaptă omul să moară? De ce omul nu moare când vrea? Întrebări fără răspunsuri? Unele răspunsuri pot fi desluşite în acest film.
Din echipa de actori a filmului au mai făcut parte Crina Semciuc, Igor Caras-Romanov, Mihai Gruia Sandu, Alexandru Bindea, Dorina Lazăr, Florin Zamfirescu,  Antoaneta Zaharia, Constantin Chiriac.

Din “note de producţie” aflăm că Horaţiu Mălăele s-a lăsat greu convins să joace în propriul lui film; că munca de regizor de film e prea acaparantă ca să-ţi permită să uiţi instantaneu că eşti regizor şi să te pui în pielea unui personaj din film; că la “Funeralii fericite”, rolul principal a fost scris exact pe măsura lui. Şi cu toate acestea, la un moment dat, a zis: “Dacă găsim un actor de talia mea, îi cedez rolul şi mă rezum la regie”. Până la urmă a păstrat rolul pentru sine. Şi aşa, după ani de zile, Horaţiu Mălăele a jucat din nou – într-un film românesc – un rol care să-i facă plăcere.
Filmul "Funeralii fericite" va avea premiera de gală vineri, de la ora 19:30, la CinemaPRO din Bucureşti, urmând ca în aceeaşi zi să intre în sălile de cinema din Bucureşti şi din ţară.




×
Subiecte în articol: Horatiu Malaele