x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Mihăileanu vine în România cu noul film

Mihăileanu vine în România cu noul film

de Maria Sârbu    |    19 Ian 2012   •   21:00
Mihăileanu vine în România cu noul film

Cel mai nou lungmetraj al lui Radu Mihaileanu, "La source des femmes", o coproductie Franta – Belgia – Italia, va avea prima proiectie in Romania in deschiderea editiei din acest an a Festivalului International de Film Bucuresti, care se va desfasura intre 19 si 25 martie. Organizatorii festiva­lului anunta ca prezentarea acestei pelicule va avea loc de fata cu autorul, invitat sa sustina si un masterclass. In salile de cinema din Bucuresti si din tara, filmul "La source des femmes" va putea fi vazut din 30 martie (distribuitor Independenta Film).

S-a tot discutat despre aceasta noua productie, semnata de regizorul francez de origine romana, o data cu premiera mondiala ce a avut loc la Cannes anul trecut. Publicul de festival avea opinii diferite. Poate si pentru ca filmul nu e vorbit intr-o limba accesibila tuturor; e in araba; sau poate pentru ca e surprinsa viata unei mici comunitati, aflata departe de ci­vilizatie. In multe publicatii insa, cri­ticii au scris favorabil. Bunaoara, The Hollywood Reporter aprecia ca filmul lui Mihaileanu este o noua mostra de "world cinema" cu succes la public, o fabula moderna care arata emanciparea femeilor in lumea araba. Iar in Variety se sublinia ca "La source des femmes" are un farmec aparte, "amesteca comedia cu melodrama si exotizeaza Orientul Mijlociu". Avandu-l printre producatori pe Luc Besson, prin studioul EuropaCorp, "La source des femmes" a fost realizat pe baza scenariului scris de Mi­haileanu impreuna cu Alain-Michel Blanc (in doi au scris scenariul la "Traieste"/"Va, vis et deviens" si la "Concertul" – pelicule regizate de Radu Mihaileanu). Sursa le-a fost un caz real, din Turcia, despre care a relatat presa.

Filmul are ca subiect greva fe­meilor dintr-un satuc musulman, care au hotarat sa nu mai faca dragoste cu barbatii lor atat timp cat ei nu aduc apa in sat, ca sa nu mai urce ele zilnic pe munte, la izvor, pentru a aduce apa cu galeata. Deci, filmul este o batalie intre sexe. E o tragicomedie, intr-o cheie asemanatoare altor pe­li­cule semnate de Mihaileanu.

Filmarile au avut loc intr-un sat din Maroc, echipa fiind ajutata foarte mult de localnici, care au facut si figuratie. Unele satence au ajuns chiar la Cannes, impreuna cu echipa filmului mergand pe covorul rosu. Perso­najele principale sunt interpretate de Leïla Bekhti, Hafsia Herzi, Biyouna, Zinedine Soualem, Sabrina Ouazani, Saleh Bakhri. De data aceasta, nu au fost actori romani in filmul lui Radu Mihaileanu, dar el i-a invitat sa asi­gure scenografia pe doi buni spe­cia­listi in domeniu – Cristian Niculescu si Viorica Petrovici (decor si, respectiv, costume).

Radu Mihaileanu a debutat in lungmetraj cu "A trada" ("Trahir"), premiat cu Grand Prix des Amériques la Festivalul de la Montreal. Numele sau a devenit insa cunoscut in lume dupa aparitia peliculei "Trenul vietii" ("Train de vie"), pentru care a primit Premiul FIPRESCI la Venetia si Premiul publicului la Festivalul de la Sundance. Pentru "Traieste!" ("Va, vis et deviens") a fost recompensat cu Label Europa Cinemas, cu Premiul publicului la Festivalul de la Berlin si cu Premiul pentru Cel mai bun scenariu original la Gala César 2005. "Concertul" lui, nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain, a primit César-ul pentru Cel mai bun sunet si Cea mai buna coloana sonora, fiind si laureat al Galei Gopo 2010 la categoriile Montaj, Scenografie, Machiaj/coafura si Muzica originala.

×
Subiecte în articol: radu mihăileanu