Leonardo DiCaprio în "The Revenant" şi Eddie Redmayne în "The Danish Girl" întruchipează pe marele ecran personaje care au existat în realitate. Dintre cele 34 de filme selecţionate la diverse categorii ale Oscarurilor (cu excepţia producţiilor de animaţie, a documentarelor şi a scurtmetrajelor), zece se bazează pe poveşti adevărate, scrie lefigaro.fr.
Se pare că Academia americană de Film, care prezidează gala premiilor Oscar, are o înclinaţie deosebită pentru pelicule inspirate din fapte reale, după cum dovedeşte, o dată în plus, selecţia pentru cea de-a 88-a sa ediţie, care va avea loc la Los Angeles, la 28 februarie. Şi anul trecut, dintre cele 34 de filme înscrise la diferite categorii ale galei, şapte au fost filme biografice sau inspirate din fapte reale.
Site-ul lefigaro.fr a trecut în revistă cele zece filme care au legătură cu realitatea, selecţionate pentru Oscarurile din 2016.
"The Revenant" al regizorului Alejandro Gonzales Inarritu este nominalizat la 12 categorii, printre care ''Cel mai bun film'', ''Cel mai bun regizor'', ''Cel mai bun actor'' (Leonardo DiCaprio), ''Cel mai bun actor în rol secundar'' (Tom Hardy), ''Cel mai bun montaj''. Filmul prezintă povestea vânătorului Hugh Glass, interpretat de Leonardo DiCaprio. Născut în jurul anului 1780 şi mort în 1833, Glass este cunoscut pentru performanţa de a fi ajuns în 1823 la Fort Kiowa din Dakota de Sud în şase săptămâni, după ce fusese rănit grav de un urs grizzly. Drumul său de peste 300 de kilometri, parcurs într-un mediu extrem de ostil, este prezentat de Inarritu, care se bazează şi pe cartea lui Michael Punke.
"Spotlight", regizat de Tom McCarthy, este nominalizat la categoriile ''Cel mai bun film'', ''Cel mai bun regizor'', ''Cel mai bun actor în rol secundar'' (Mark Ruffalo), ''Cea mai bună actriţă în rol secundar'' (Rachel McAdams), ''Cel mai bun scenariu original'', ''Cel mai bun montaj''. Filmul are aspectul unui documentar, lucru care nu miră având în vedere că este adaptarea unui fapt real: ancheta unui grup de ziarişti de la Boston Globe, distinsă cu premiul Pulitzer în 2003. Pelicula aduce pe ecran lumea jurnalismului de investigaţie, relatând munca intensă desfăşurată de echipa Spotlight timp de un an pentru a dezvălui scandalul preoţilor pedofili din Biserica catolică americană.
"The Big Short", filmul regizorului Adam McKay, concurează la categoriile ''Cel mai bun film'', ''Cel mai bun regizor'', ''Cel mai bun actor în rol secundar'' (Christian Bale), ''Cel mai bun scenariu adaptat'' şi ''Cel mai bun montaj''. Este ecranizarea cărţii "The Big Short: Inside the Doomsday Machine" a lui Michael Lewis, apărută în 2010. Autorul prezintă povestea simultană a mai multor actori cheie care au profitat de criza financiară din 2008. Personajele principale sunt interpretate de Brad Pitt, Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell şi Karen Gillan.
"Bridge of Spies", regizat de Steven Spielberg, este nominalizat la categoriile ''Cel mai bun film'', ''Cel mai bun actor în rol secundar'' (Mark Rylance), ''Cel mai bun scenariu original'', ''Cele mai bune decoruri'', ''Cel mai bun mixaj de sunet'' şi ''Cea mai bună coloană sonoră'. Regizorul s-a inspirat dintr-un fapt important din istorie. În plin război rece, avocatul american James B. Donovan (Tom Hanks) acceptă să îl apere pe spionul sovietic Rudolf Abel, stabilit de mai mulţi ani în Statele Unite, reuşind să îl scape de condamnarea la moarte. Abel este condamnat la închisoare. CIA acceptă o propunere a sovieticilor, care doreau să facă un schimb de prizonieri pentru a-şi recupera spionul. James B. Donovam merge la Berlin să negocieze acest schimb.
"Room", al regizorului Lenny Abrahamson, a fost selectat la categoriile ''Cel mai bun film'', ''Cel mai bun regizor'', ''Cea mai bună actriţă'' (Brie Larson) şi ''Cel mai bun scenariu adaptat''. El se inspiră din calvarul austriecei Elisabeth Fritzl care a reuşit să iasă în 2008, când avea 48 de ani, din adăpostul antiatomic construit de tatăl ei în subsolul casei unde o ţinuse sechestrată. Timp de 24 de ani a fost abuzată de tatăl ei şi a născut şapte copii, dintre care trei au stat cu ea până când a fost eliberată. Lenny Abrahamson a ales să se îndepărteze parţial de realitate în filmul său, povestind faptele văzute prin ochii lui Jack, fiul de cinci ani interpretat de micul canadian Jacob Tremblay. Acesta joacă alături de Brie Larson, care interpretează rolul principal.
"Steve Jobs" de Danny Boyle, concurează la categoriile ''Cel mai bun actor'' (Michael Fassbender) şi ''Cea mai bună actriţă în rol secundar'' (Kate Winslet). Este un film dedicat co-fondatorului companiei Apple, realizat după biografia destul de contestată a lui Walter Isaacson. Lungmetrajul prezintă în trei acte principalele lansări comerciale realizate de Steve Jobs şi se concentrează pe relaţia pe care a avut-o cu fiica sa, Lisa.
"The Danish Girl" al regizorului Tom Hooper este nominalizat la categoriile ''Cel mai bun actor'' (Eddie Redmayne), ''Cea mai bună actriţă în rol secundar'' (Alicia Vikander), ''Cele mai bune decoruri'' şi ''Cele mai bune costume''. În pofida aspectului foarte clasic al peliculei, Tom Hooper prezintă un subiect cum nu se poate mai actual, relatând povestea lui Lili Elbe, născută Einar Wegener, prima femeie transsexuală care a fost supusă unor operaţii de schimbare de sex. Născută în 1882 şi moartă în 1931, ea s-a făcut cunoscută şi ca pictoriţă pe scena artistică daneză. Pe ecran este interpretată de Eddie Redmayne, actor obişnuit cu metamorfozele, iar Alicia Vikander joacă rolul soţiei.
"Joy" de David O. Russell o are pe Jennifer Lawrence nominalizată la categoria ''Cea mai bună actriţă''. Cineastul american David O Russell a ales personajul Joy Mangano, care a inventat mopul Miracle Mop la începutul anilor 1990, un fel de unealtă magică destinată să revoluţioneze întreţinerea interioarelor. Însă, dincolo de amănuntul menajer, filmul se concentrează pe antreprenoarea hotărâtă să reuşească în viaţă după primii ani întunecaţi. Este o adevărată odă închinată visului american, adusă pe ecran de cuplul Jennifer Lawrence - Bradley Cooper.
"N.W.A.: Straight Outta Compton" de F. Gary Gray este nominalizat la categoria ''Cel mai bun scenariu adaptat''. Puţine filme prezintă genul rap şi cu atât mai puţin miticul grup NWA, care a popularizat gangsta rap la sfârşitul anilor 1980. Filmul lui F. Gary Gray face acest lucru, avându-i drept coproducători pe rapperii Ice Cube şi Dr. Dre. Spectatorul este dus în cartierul rău famat Compton, de la periferia oraşului Los Angeles, unde grupul cântă despre viaţa zilnică, cu violenţe, trafic de droguri şi rasism, înregistrând apoi glorie şi decepţii.
"Trumbo" al regizorului Jay Roach îl are pe Bryan Cranston selectat la categoria ''Cel mai bun actor''. Este un alt film biografic ce a reţinut atenţia la Oscar îndeosebi pentru prestaţia actorului principal, Bryan Cranston, care îl interpretează pe scenaristul Dalton Trumbo, acuzat că ar fi comunist în plin război rece, când suspiciunile invadaseră Hollywoodul. Plasat pe lista neagră, el a reuşit totuşi să lucreze datorită unui intermediar.
Sursa: Agerpres