x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Oscar - Noaptea lunga a Hollywoodului

Oscar - Noaptea lunga a Hollywoodului

de Sebastian S. Eduard    |    27 Feb 2007   •   00:00

Cea de-a 79-a editie a Premiilor Oscar a fost una intr-adevar stralu-citoare. Desi multi dintre castigato-ri au fost anticipati de presa de specialitate, in umbra spectacolului din sala, vazut la televizor, a stat spectacolul din culise si cel de pe strazi.

Corespondenta din Los Angeles
Robyn Beck/AFP PHOTO/MEDIAFAX
IN SFARSIT. Dupa cinci nominalizari din 1981 incoace, Martin Scorsese a castigat un Oscar
Cea de-a 79-a editie a Premiilor Oscar a fost una intr-adevar stralucitoare. Desi multi dintre castigatori au fost anticipati de presa de specialitate, in umbra spectacolului din sala, vazut la televizor, a stat spectacolul din culise si cel de pe strazi.

In editia de duminica, editie care numara nu mai putin de 550 de pagini si cantareste in jur de 2 kg, Los Angeles Times facea o analiza conform careia, in ultima vreme succesele de public sau blockbuster-ele sunt din ce in ce mai putin pe placul membrilor Academiei. "Stapanul inelelor", "Titanic" sau "Forrest Gump" sunt, probabil, printre putinele exceptii - filme cu incasari uriase, dar si castigatoare ale Oscarului pentru Cel mai bun film. Daca este sa privim din acest punct de vedere si in acest an au fost nominalizate filme fara prea mare succes la public, cel mai popular, "Cartita", nefacand decat incasari de vreo 60 de milioane de dolari.

UNA MIE, UNA TIE. Editia din acest an a Premiilor Academiei a fost una extrem de previzibila si de corecta "politic". Cine a spus ca productia "Cartita" va castiga (si nu au fost putini) a avut dreptate. "Cartita" a fost votata pe site-ul CNN drept cel mai popular film, thriller-ul lui Scorsese fiind cotat excelent la casele de pariuri. Asa ca de ce sa nu castige? Si, pentru ca vorbim de Scorsese, acesta a primit cinci nominalizari la Oscar din 1981 incoace, dar nu a castigat niciodata: nu ar fi fost corect sa ia Oscarul? Si pentru ca vorbim de pariuri, cota actritei Helen Mirren, care face un rol de zile mari in rolul Reginei Marii Britanii a avut o cota de 1 la 66. Se mai indoia cineva ca nu se va intoarce acasa cu mult ravnitul trofeu? In "Ultimul rege al Scotiei" actorul de culoare Forest Whitaker face un rol "corect politic". Cine ar fi trebuit sa castige? Peter O’Toole si Clint Eastwood au mai primit distinctii ale Academiei.

"Cartita" a fost nominalizata de cinci ori si a luat patru premii. "Fiecare se crede normal" a avut patru si a luat doua. O aritmetica simpla care a functionat.

SHOW. Ellen DeGeneres, gazda Oscarurilor, s-a achitat impecabil de datorie, in ciuda unui inceput putin cam ezitant. La un moment dat a coborat in sala si s-a dus drept la Clint Eastwood. Dupa un schimb de glume, i-a solicitat acestuia sa faca o poza cu el. Si pentru ca altcineva nu era prin preajma (doar vreo 3.400 de oameni de film), Ellen i-a cerut lui Steven Spielberg, aflat la doua scaune in stanga americanului, sa faca pe fotograful. Aceasta nu a fost singura "ghidusie". Categoria cea mai buna actrita in rol principal a fost anuntata, tot de ea, in timp ce se afla tot in sala... dand cu aspiratorul.

GURA CASCA. Spectacolul salii a fost anticipat de spectacolul strazii. Cu multe ore inainte de inceperea ceremoniei, mai multe strazi au fost blocate in jurul cladirii Kodak Theatre. Ca sa ajungi la ceremonie trebuia sa treci prin sase-opt filtre diferite, sa ai o invitatie la gala si sa mergi cu o limuzina. De preferinta neagra. Cu cat mai lunga, cu atat mai bine.

Multimea pestrita de gura casca a incercat sa ajunga cat mai aproape de cladire. Desi gala a inceput la ora locala 17:30 si covorul rosu cu aproximativ doua ore mai devreme, multi se aflau pe strazile din imprejurimi de la primele ore ale diminetii avand asupra lor binocluri, sandvisuri si aparate de fotografiat. Oscarul este un eveniment la care vrei sa fii vazut si de acest lucru au profitat si demonstrantii anti-Bush, inarmati cu pancarte impotriva campaniei din Irak, dar si persoane in tinute ciudate care tineau sa avertizeze trecatorii de iminenta sfarsitului lumii si indemnau la pocainta. Chiar daca imaginea pare desprinsa dintr-un film, in Los Angeles totul este un imens platou de filmare si imaginea nu face decat sa dea o nuanta de autenticitate. La intersectia dintre La Bria Blvd si Santa Monica Blvd, un negru statea la semafor fluturand in fata limuzinelor o pancarta pe care se putea citi "Ma numesc Al Jacobs. Sunt cantaret si chitarist. Vreau un contract cu o casa de discuri". Culmea, treaba functiona, pentru ca din limuzinele insirate la semafor, dindaratul geamurilor fumurii, mai iesea din cand in cand cate o mana care solicita un CD demo gata pregatit de muzicianul de vreo 50 de ani care incerca sa bata la portile afirmarii. Aici toata lumea este obsedata de acest lucru si nimanui nu-i pare ciudat ca in reteaua de librarii Borders in topul celor mai solicitate carti se afla "Acting for Dummies" sau ca la Hotelul Sofitel, in apropiere de Beverly Hills, capetele de la dus au forma unor microfoane.

In fine, pentru a finaliza lista ciudatenilor, trebuie sa spunem ca daca aveai curiozitatea de a te plimba inaintea galei pe celebrul Hollywood Walk of Fame, te puteai intalni (si face fotografii) atat cu Johnny Depp, cat si cu Chewbacca, maimuta paroasa din Star Wars. Nu erau, bineinteles, decat copii ale celebritatilor, insa ce nu face omul pentru un ban in plus...

INCIDENTE ISTORICE. Nu numai oamenii de rand au tinut sa profite de Oscar, ci si celebritatile. Si nu de ieri, de astazi. Un om gol traversand scena, discursuri politice inflacarate, castigatori huiduiti de public... Istoria premiilor Oscar este marcata de incidente care au facut la fel de multe pentru reputatia ceremoniei de decernare a acestor premii ca si suspansul care insoteste deschiderea plicurilor, transmite AFP.

Organizatorii galei de premiere de la Hollywood se tem ca de ciuma de un eventual eveniment care ar putea deranja ceremonia. Tocmai de aceea, gala este difuzata de postul de televiziune ABC cu o intarziere de cateva secunde, pentru a preveni evenimentele neplanificate, precum aparitia sanului dezgolit al lui Janet Jackson in timpul galei Superbowl din 2004.

Cu sute de milioane de telespectatori din lumea intreaga asezati in fata ecranelor, un mare numar de castigatori n-au putut rezista tentatiei de a utiliza ceremonia pe post de tribuna politica. De exemplu, anul trecut, George Clooney, recompensat cu un premiu Oscar pentru rolul secundar din "Syriana", a declarat ca este "mandru" sa lucreze intr-un domeniu care a luat pozitie pentru drepturile minoritatilor sau in lupta contra SIDA, in timp ce aceste subiecte faceau inca obiectul unor controverse. In 2003, regizorul Michael Moore, premiat cu Oscar pentru cel mai bun documentar, a parasit scena sub huiduielile publicului. Lansase propozitia "Rusine, d-le Bush!", cu trei zile dupa ofensiva americano-britanica contra regimului lui Saddam Hussein. Ofensiva care fusese pana atunci incununata de success.

Pe aceasta tema exemplele sunt multiple. Cu 30 de ani inainte, o femeie, care s-a prezentat sub numele de Sacheen Littlefeather, a urcat pe scena pentru a refuza premiul Oscar in numele actorului Marlon Brando, pe care Academia Americana de Film i-l decernase pentru rolul din "Nasul" si a profitat de ocazie pentru a denunta soarta indienilor din America in filmele hollywoodiene. In 1999, cand Elia Kazan a primit un premiu Oscar pentru intreaga activitate, mai multe zeci de staruri au refuzat sa se ridice si sa aplaude pe cel vazut drept un colaborator "la vanatoarea de vrajitoare" declansata in anii ’50 de senatorul Joseph McCarthy impotriva unor presupusi comunisti.

MOMENTE DE AUR. In afara de politica, ceremonia de decernare a premiilor Oscar poate oferi momente de exceptie, precum cel care a avut loc in 1974, cand un barbat dezbracat complet a reusit sa pacaleasca agentii de securitate si sa urce pe scena. Maestrul de ceremonii David Niven, fara a-si pierde sangele rece, a facut glume despre anatomia exhibitionistului. In 2003, castigatorul de Oscar Adrien Brody a sarutat-o languros pe Halle Berry, spre uimirea acesteia, iar in 1999 exuberantul italian Roberto Benigni a sarit din scaun in scaun dupa ce s-a anuntat ca a obtinut premiul Oscar pentru rolul din "La vita e bella" spunand ca vrea "sa sarute pe toata lumea".

OSCAR PE SCURT
  • Robyn Beck/AFP PHOTO/MEDIAFAX
    CAREU DE ASI. Forest Whitaker, Jennifer Hudson, Helen Mirren si Alan Arkin, cei patru castigatori la categoria cel mai bun actor
    Cel mai bun film: The Departed/Cartita
  • Cel mai bun regizor: Martin Scorsese (The Departed/Cartita)
  • Cel mai bun actor in rol principal: Forest Whitaker (The Last King of Scotland/Ultimul rege al Scotiei)
  • Cea mai buna actrita in rol principal: Helen Mirren (Regina/The Queen)
  • Cel mai bun actor in rol secundar: Alan Arkin (Fiecare se crede normal/Little Miss Sunsine)
  • Cea mai buna actrita in rol secundar: Jennifer Hudson (Dreamgirls)
  • Cel mai bun scenariu adaptat: (The Departed/Cartita)
  • Cel mai bun montaj: (The Departed/Cartita)
  • Cea mai buna coloana sonora originala: "Babel"
  • Cel mai bun film strain: "Das Leben der Anderen"
  • Cele mai bune efecte speciale: "Piratii din Caraibe: Cufarul omului mort"
  • Cele mai bune costume: "Marie Antoinette"
  • Cel mai bun film de animatie: "Happy Feet - Mumble cel mai tare dansator"
  • Cel mai bun scurtmetraj: "West Bank Story"
  • Cel mai bun machiaj: "Labirintul lui Pan"
  • LA CE HOTELURI AU STAT VEDETELE?
    Hector Mata/AFP PHOTO/MEDIAFAX
    CAZARE. Nicole Kidman a "tras" la un hotel cu 5.665 $/ noapte
    Dar unde au locuit in acest timp celebritatile? Evident la hoteluri de lux. Mai putin la resedinte private, pentru ca Oscarul este un eveniment la care trebuie sa fii vazut si, in consecinta, nu are sens sa te ascunzi. Nicole Kidman, de exemplu, a stat la Beverly Hills Hotel, un stabiliment de culoare roz unde de-a lungul anilor au putut fi vazuti Yves Montand, Marilyn Monroe sau Elizabeth Taylor. Cu bungalouri private unde o noapte costa nu mai putin de 5.665 dolari, hotelul apartine sultanului din Brunei. Jude Law si Leonardo DiCaprio au preferat Chateau Marmont, un hotel care imita stilul unui castel francez de pe valea Loirei. Pentru amuzament, sa amintim ca aici a murit John Belushi, in urma unei supradoze. Hotel Bel Air este locul unde va puteti intalni cu Oprah Winfrei, Russell Crowe si Britney Spears. Asta daca nu va intalniti cu Nancy Reagan care, se spune, a facut o pasiune pentru salata Cobb. Daca aveti intentia sa dati buzna peste vedete, noi va avertizam: Chief of security este aici un israelian specialist in tactici antiteroriste. Mazeltov!
    In fine, urma scapa turma. Uma Thurman, bineinteles. Blonda din Kill Bill sta la Peninsula Beverly Hills, langa Rodeo Drive, un hotel in stil reneissaince care a adapostit de-a lungul timpului vedete ca Glenn Close, Nicole Kidman... plus alte cateva care nu au iesit pe picioarele lor, ci au fost luate de ambulanta: in fond, consumul de droguri este a doua cauza a mortalitatii in California.

    DENNIS RODMAN
    Dennis Rodman a putut fi vazut - pentru inceput, intrucat a sters-o repede - la barul hotelului Sofitel, la o aruncatura de bat de Kodac Theatre. Imbracat intr-un parpalac - Alain Delon nu putem spune, pentru ca ar fi o prea mare amestecatura de culturi si intentii - , cu un fel de sal brodat peste si obisnuita portie de piercing-uri, acesta a descins la barul hotelului cu un mers leganat si dand din maini cu mare amplitudine. Pentru ca este greu sa iti gasesti bodyguard mai mare decat tine cand te numesti Dennis Rodman, actorul si... interpretul NBA avea in spatele sau un purtator de lance (a se citi rucsac, negru, cu strassuri) de vreo 1,60 m. A venit, a dat din fund ca gasca si a plecat catre alte petreceri. Undeva tot va fi admirat.

    STATUETE DE AUR SI STATUETE DIN PLASTIC
    Statueta care poarta ciudatul nume Oscar si masoara doar 33 de centimetri inaltime, reprezentand un barbat chel care infige o sabie intr-o bobina de film, ramane cea mai disputata distinctie din cinematografie. A vazut lumina zilei in 1929, de atunci fiind decernate peste 2.600 de trofee. La baza statuetei este o placuta pe care scrie ca Academia are prioritate in cazul in care posesorul doreste sa renunte la ea. Statueta este placata cu cupru, nichel, argint si aur de 24 de karate. Daca vrei sa achizitionezi una, de plastic, din magazinele de suveniruri, ar trebui sa te uiti mai cu atentie: intrucat Oscarul este marca inregistrata, Academia a hotarat ca singurele statuete de pe piata sa fie cele din posesia castigatorilor. Drept urmare, copiile au o coronita de flori in locul sabiei. Copyright-ul este o problema serioasa in State.
    ×
    Subiecte în articol: arte film oscar